Delden ligt onder de ‘rook’ van grote broer Hengelo. De beste manier om dit eeuwenoude stadje te verkennen, is te voet. Wandelschoenen aan dus, maar wees gewaarschuwd: het is allemaal hartstikke cultuurhistorisch verantwoord. Voordat je het weet, steek je er nog iets van op ook.

Zomaar een greep uit ons aanbod

 1. De Zwaan Delden

  Voel je thuis in de huiskamer van Delden! Bij de Zwaan plof je neer in de gelagkamer voor een …

 2. Zoutmuseum Delden

  Het Zoutmuseum, gelegen in het historische centrum van Delden, vertelt het complete verhaal over …

Stappen in Delden
Benen

Historie

Tijdens een stadswandeling kom je alles te weten over de geschiedenis van Delden. Loop langs illustere stadspoorten, oude kerken, middeleeuwse verdedigingswallen en smalle straatjes terug naar het jaar 1333. Liever in de tegenwoordige tijd rondbanjeren? Bewandel dan de route Kunststappen, voor een flinke dosis cultuur. Zelfs in de winter willen ze in Delden op stap. De Midwinterwandeling loodst je langs alle hoogtepunten van de stad en landgoed Twickel. Het goede nieuws is dat je in de zomermaanden dezelfde wandeling kunt maken, maar dan zonder kerstlichtjes en midwinterhoorngetoeter.

Twickel

Het is bijna onmogelijk om Twickel te missen. Overal in de stad en daarbuiten staan bordjes die wijzen naar dit landgoed. Dan moet er ook wel iets bijzonders te zien zijn. Een heus kasteel bijvoorbeeld. Daar mag je als goede burger niet naar binnen, de deuren gaan alleen open tijdens de Kasteeldagen. Je moet het doen met de kasteeltuinen. Of trouwen met iemand van adel.

Stap verder

Als je al rondstappend de Museumboerderij, het Zoutmuseum, de Noordmolen, de Houtzaagmolen, de Oude én de Nieuwe Blasiuskerk hebt gezien, is het tijd voor iets anders. Wandelschoenen uit, slippers aan. Er is nog genoeg te doen en te zien. Slenter over de Twentse Brocante Fair, het Cultureel Straatfestival, de maandelijkse streekmarkt of loop binnen bij een van de vele winkels of galeries. Uitrusten doe je straks maar weer op je vakantieadres in Delden.

Verhalen over de Delden

 1. Doe-tips

  9 tips voor de meivakantie in Twente. Maak er een feest van met deze leuke activiteiten.

 2. Route-tips

  10 avontuurlijke mountainbikeroutes. Inclusief de beste van ons land.

  geschreven door Maarten
 3. Doe-tips

  Dit zijn de 11 beste restaurants in Hof van Twente. Smullen geblazen!

 4. Binnenkijken bij

  Binnenkijken bij Carelshaven: een plek waar je komt voor herinneringen.

 5. Dwars door Twente

  Yuna en Fieke op roadtrip door kasteelrijk Hof van Twente.

 6. Typisch Twents

  Ontdek Delden met historisch centrum en een landgoed als achtertuin.

 7. Route-tips

  Lange Koninklijke fietsroute: De Oranjeroute!

  geschreven door Bertine
 8. Slaaptijd!

  Magisch slapen in het bos van Twente. Hier kom je weer helemaal tot jezelf

  geschreven door Nicoline

Genoeg te doen in Delden

De mooiste routes in Delden

Langs de highlights

Zit je in de knoop met jezelf?… Niet? Nou, straks wel! Want het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. Als je ze met elkaar verbindt (we zeggen niet ‘aan elkaar knoopt’, dat zou wel heel flauw zijn) heb je maar liefst 2500 km fietsmogelijkheden voor je liggen, waarvan 500 km over de Duitse grens gaat.