navigatie overslaan

Uniek in West-Europa Buurserzand

Bij de naam Buurserzand verwacht je waarschijnlijk een droog en kaal stuifzandgebied. In werkelijkheid ligt hier een opvallend nat natuurgebied, waar je prachtig kunt wandelen. Een natuurgebied waar open heidevlakten, graslanden en bosjes elkaar afwisselen.

Die afwisseling maakt het Buurserzand tot een geliefd wandelgebied. In het bos mag de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De heide wordt van mei tot november begraasd door runderen. Ga in dit mooie gebied op zoek naar een groot aantal verschillende planten en dieren, zoals spechten in de oudere eikenbosjes, wulpen op de natte heide, geelgorsen rond het jeneverbesstruweel en kikkers in de vennen.

Buursezand
Buursezand

Dit natte heidegebied is door zijn omvang uniek in West-Europa. De heide wordt afgewisseld door jeneverbesstruweel en enkele percelen oud eiken-grove-dennenbos. Ook al ben je een amataur, een perfecte natuurfoto is hier snel gemaakt. Regelmatig spot je reeën en zie je veel verschillende soorten vogels. Ook kom je er los lopende runderen tegen. Wees gerust, ze doen niets. Het Buursermeertje is niet door de natuur ontstaan, maar door mensen gegraven begin 19de eeuw, waarschijnlijk voor recreatie voor de textielarbeiders.

Rit met de Wakelexpress

Tip: Neem de elektrokar langs mooie en bijzondere plekken. De Wakelexpress heeft een vaste route door het Buurserzand, langs eeuwenoude jeneverbestruiken, het Buursermeertje, ‘los hoes’ de Bommelas en grazende Herefordrunden. Sinds kort maakt hij op dinsdag een uitstapje naar het Haaksbergerveen. Via het Buurserzand rijdt de kar naar Schaapskooi ‘Horstervennehoes’, het Haaksbergerveen, langs de Oostendorperwatermolen en via de Steenhaarweg weer terug naar de Wakel in het Buurserzand.