Van het lintdorp Vriezenveen, waar een kachelmuseum en een touwtrekvereniging de meest opzienbarende verschijnselen zijn, verwacht je niet dat het ooit een centrum van internationale handel was. Toch flikten die Vriezenveners het om in de 18e en 19e eeuw ver over de grenzen heen hun geld te verdienen.

Populair in

 1. B & B Westerhoeven

  Bent u op zoek naar een mooie locatie voor een rustige vakantie midden in de natuur? Dan bent u …

 2. Camping Het Berkenven

  Camping Het Berkenven is een gezellige familiecamping waar jong en oud zich prima kunnen …

Wodka in Vriezenveen
Bier

Rusland

In het Russische Sint-Petersburg stichtten deze zogeheten Rusluie winkels, naaischolen en handelshuizen. Toch niet gek voor een paar ‘boeren en boerinnen uut Twente’. Als je je los kunt rukken uit het kachelmuseum in Fini’s Hoeve – de eigenaar heeft meer dan 400 exemplaren verzameld - loop dan ook even naar het Historisch Museum. Dan kom je alles te weten over de Russische betrekkingen van Vriezenveen.

Vjenne

In Vjenne, zoals de bewoners hun dorp liefkozend noemen, is verder niet zoveel spannends te beleven. En dat vinden Vriezeveners helemaal niet erg. Ze zijn trots op wat ze wél hebben. Een windkorenmolen, de zestiende-eeuwse boerderij Peddemors, de Engbertsdijkvenen, waar je nog levend hoogveen met bijzondere flora en fauna vindt, een Veenmuseum… eigenlijk best veel voor een dorp met nog geen 14.000 bewoners.

Zdorovje!

Kijk, het dorp ten noorden van Almelo is geen Sint-Petersburg, maar het zal ons niet verbazen dat er nog wat Russische invloeden te vinden zijn. Als we op een van de terrassen aan de zes kilometer lange dorpsstraat met woonhuizen, winkels en cafés gaan zitten, weten we wel wat we bestellen. Een wodka, natuurlijk. Na zdorovje! (Proost, mocht je de Russische taal niet machtig zijn.)

verhalen & tips over Vriezenveen

 1. 24 uur op pad met

  Mathias neemt je mee door Vriezenveen en natuurgebied Engbertsdijksvenen

  geschreven door Mathias
 2. 24 uur op pad met

  Week 2 bracht cowfluencer Liesje22 op de mooiste zonnige plekken.

  geschreven door Liesje22
 3. Slaaptijd!

  Magisch slapen in het bos van Twente. Hier kom je weer helemaal tot jezelf

  geschreven door Nicoline
 4. Route-tips

  6x fietsvierdaagse: omdat je mooiste plekken in Twente niet ontdekt in de auto

 5. Doe-tips

  8 stoere survivalruns. De meest uitdagendste runs in Twente. Voor wie durft

  geschreven door Nicoline
 6. Typisch Twents

  Op zoek naar de leukste dorpjes van het land? Die vind je in Twente

 7. Doe-tips

  Dit zijn de 10 leukste evenementen in juni. Ga erop uit!

 8. Doe-tips

  Podiums onder de Sterren: Ontdek de Openluchttheaters van Twente.

De mooiste routes in Vriezenveen

Dwars door de natuur

Zit je in de knoop met jezelf?… Niet? Nou, straks wel! Want het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. In Vriezenveen en omstreken bevinden zich er veel, absoluut de moeite waard om hier door het landschap te fietsen. We snappen dat alle knooppunten fietsen een beetje veel is, maar gelukkig kun je je eigen route geheel zelf samenstellen. Wees creatief en geniet van het unieke Twentse Landschap!