8-er de Grens

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  92,0 km
 • Duur

  6:08
 • Knooppunten

  28
 • Locaties

  6

Startpunt

Startpunt voor route Noord en Zuid: TOP Rotering-Oldenkotte Oldenkotseweg 11 Rekken -

Startpunt route Noord: TOP Haarmühle Beßlinghook 57 Ahaus- Alstätte -

Startpunt route Zuid: TOP Zwillbrock Zwillbrock 8 Vreden

 1. Het Lankheterbos

  Het Lankheterbos

  Het Lankheterbos

  Het Lankheet (400 ha.) is een gebied van afwisselend bos (oud naaldhout deels op stuifzandgrond), heide, vennen en cultuurland.

 2. Het Haaksbergerveen

  Het Haaksbergerveen

  Het Haaksbergerveen

  Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.

 3. Het Witte Veen

  Het Witte Veen

  Het Witte Veen

  Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Later werd het af...

 4. Haarmühle

  Haarmühle

  Haarmühle

  De Haarmühle is een watermolen aan de Alstätter Aa die aan de Nederlandse kant verder stroomt als Buurserbeek (verderop Schipbeek). In 1188 stond hier al een Haremole. De huidige molen is gebouwd in 1619. Sinds begin twintigste eeuw wordt de Haarmühle gepacht door de familie Brüggemann.

 5. Mallumse Molen

  Mallumse Molen

  Mallumse Molen

  De Mallumsche Molen is een door water aangedreven koren- en pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel in de buurtschap Mallem bij Eibergen.

 6. Kloppendiek Zwillbrock

  Kloppendiek Zwillbrock

  Kloppendiek Zwillbrock

  Via dit laantje over de ‘kloppendiek’ bereikten in de tijd rond de Tachtigjarige Oorlog de rooms-katholieke gelovigen de kerk in het Zwillbrocker Venn. Het belijden van het Rooms-Katholieke geloof was tientallen jaren lang verboden in de protestantse Nederlanden. “Kloppen” in de naam verwijst naar

  het gebruik van destijds. Door te kloppen op de deur waarschuwde men elkaar dat het tijd was om naar de mis te gaan. Dat waarschuwen gebeurde vaak door alleenstaande oudere vrouwen, die ‘klopjes’ werden genoemd.

Tip je vrienden

facebook twitter