Vroomshoop, Den Ham, Mageler Es, Eerder Achterbroek, Brink

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  15,5 km
 • Duur

  3:52
 • Knooppunten

  16
 • Locaties

  5

Startpunt

Start bij B&B Salland, Tonnendijk 96

 1. B&B Salland, Vroomshoop

  B&B Salland, Vroomshoop

  B&B Salland, Vroomshoop

  Huize Salland is een Groninger boerderij uit 1903 en ligt aan de rand van Vroomshoop,Gemeente Twenterand Het is een Bed & Breakfast met 2 gezellige ruime kamers op de eerste verdieping.

 2. route naar keuzepunt B90

  Ga vanaf B&B Huize Salland linksaf de Tonnendijk op. Ga rechtdoor op de kruising om op de Tonnendijk te blijven. Volg de paarse route tot keuzepunt B90. Ga hier verder op de oranje route richting Mariënberg en Hardenberg.

 3. rode route na knp B69

  Ga na ongeveer 70 meter na keuzepunt B69, langs het water het weiland in. (dit rode bordje mist)

 4. Mageler Es

  Mageler Es

  Mageler Es

  De Mageler Es in Den Ham is een mooi stuk landschap. De es is een licht glooiend gebied en goed zichtbaar met als markant punt de Joodse begraafplaats midden op de es en ook de Joodse begraafplaats aan de esrand. Verder kenmerkt de Mageler Es zich door een krans van boerderijen rondom de es.

  De vroegere buurtschap Magele en het dorp Den Ham liggen tegen de es aan. Naast het terugbrengen van de oude structuur en gewassen op de Mageler Es, is ook het doel om de Es landschappelijk te verfraaien. Dit maakt de totale beleving van de Mageler Es af.

 5. Eerder Achterbroek

  Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek

  Het Eerder Achterbroek is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron van Pallandt. Het Eerder Achterbroek is een bijzonder eeuwenoud natuurgebied met bossen, heide, waterpartijen en zandverstuivingen. Het riviertje ‘de Bevert’ meandert er doorheen,

  langs bolle akkertjes en grazige weides. Want er wordt ook gewoon geboerd, al streeft men daarbij naar de verbouw van authentieke graansoorten. Deze kunnen goed overleven op de schrale zandgronden. Het Eerder Achterbroek heeft een typisch kampenlandschap:

  akkers, weilanden en hei, afgewisseld door wallen van struiken en oude bomen. De monumentale hoeven zijn nog steeds in gebruik. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan.

 6. De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  De Brink Den Ham

  De Brink in Den Ham is een oud centraal punt gelegen tussen de verschillende buurtschappen. In het verleden was het ook dé plek waar handelaars zich vestigden. Samen met de kerk staat de Brink dan ook aan de wieg van het dorp. Vroeger was het slechts een weide.

  In de 19e eeuw liepen de kippen van de aanwonenden nog vrij rond over de Brink. Berucht was Den Ham in het begin van de 19e eeuw. Er waren wel 8 herbergen in het dorp, waarvan 6 op de Brink en de naasten omgeving. De eerste school in Den Ham was in de 17e eeuw te vinden aan de Brink.

  Op dezelfde plek verscheen later het gemeentehuis. Jaarmarkten, zoals de Hammer Brinkdagen en het Historisch Schouwspel en kermissen waren jaarlijkse hoogtijdagen en vonden altijd op de brink plaats maar later ook elders.

 7. Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham

  Brinkdorp Den Ham is misschien wel het mooiste dorp van Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van Twente, Het Vechtdal en Salland kunnen bezoekers en bewoners volop genieten van een bijzondere groene omgeving.

  Den Ham ligt in het waardevolle cultuurlandschap Vecht en Regge en in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

Tip je vrienden

facebook twitter