navigatie overslaan

Route-tips

Langs water. Door natuur. Zonder Grenzen. Ontdek de Alte Kanalallee Naturtour.

  • Leestijd 5
  • Gelezen 24413 keer

Het voelt bijna als een sprookje. De fluisterende lindebomen. Bloeiende waterlelies. Slapende sneeuwvlokjes en sierlijke steenanjers. De Commiezenhut, het Klöpkeshoes en het turfschip. De eeuwenoude textielhuizen en karakteristieke kloosters. En het stille natuurschoon tegenover het bruisende stadsleven. Het is magisch. Maar je kunt er écht van genieten. En veel heb je er niet voor nodig. Stap op de fiets en de Alte Kanalallee Naturtour vertelt je alle unieke verhalen die deze betoverende route rijk is. Van Nederland… tot aan Duitsland. Al zul je van die grens niet veel merken. Je fietst d’r namelijk zo overheen!

Het nieuwe verdubbelde fietspad langs het Almelo-Nordhornkanaal, dat rond 1900 werd gegraven voor de Twentse textielindustrie, vormt de rode draad van de Alte KanalAllee Naturtour. Dat wordt relaxed én veilig fietsen. De route is circa 44 kilometer lang. Wil je dit liever in meerdere dagen fietsen? Dat kan. Doordat de route een "achtje" is, kun je deze in één dag fietsen. Tevens kun je heel eenvoudig de beide rondjes over twee dagen verspreiden. Zo kun je onderweg de tijd nemen om te genieten van het vele water en de unieke natuur. Maar ook van de bezienswaardigheden en horecagelegenheden die je onderweg in Nederland én in Duitsland tegenkomt.

Kies je ervoor de route in meerdere dagen te fietsen, dan vind je onderweg verschillende overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er aan de Nederlandse én aan Duitse kant verschillende startpunten waar je eenvoudig je auto met fietsendrager kunt parkeren.

Langs het water

Wie is er niet gek op water? De één wil erin, de ander erop en weer een ander blijft liever aan wal. Allemaal mogelijk op deze route. De vele bezienswaardigheden op en om het water maken het de moeite waard om je fiets even op de standaard te zetten. Zo vind je in het grensdeel langs het Almelo-Nordhornkanaal niet alleen de kenmerken van het textiel-verleden, maar ook een 18e eeuws turfschip. In dit soort turfschepen werd vroeger vracht over het kanaal vervoerd. Langs het water vind je meer toeristische trekpleisters, zoals Nederlands oudste aquaduct en de Vechtesee bij Nordhorn. De binnenstad van Nordhorn bruist van al het water én van de gezelligheid.

Door Natuur

Naast water ontdek je ook heel veel natuurschoon. Logisch, je bent in Twente en de Nordhorn regio! Langs het kanaal en de Vechte bloeit de zeldzame gevlekte orchidee en in natuurgebied de Bergvennen vind je de zeldzame waterlobelia. Je kunt op bepaalde plekken langs de route, zoals bij het douanehuisje, zelfs het ijsvogeltje spotten. Vergeet dus je verrekijker niet! Bij dit douanehuisje worden de jongen opgevoed door hun ouders, tegenwoordig gelukkig een heel veilig gebied.

Download de route!

De route voert je dwars door het landgoed Singraven, deze bestaat uit een niet voor publiek toegankelijk stiltegebied. Extra leuk: hier komen óók ijsvogels voor. De natuur rondom het landgoed biedt een grote variatie aan natuurschoon, mede door de aanwezigheid van de Dinkel. Zelfs in de bewoonde wereld vind je natuurschoon. Bijvoorbeeld in het prachtige Stadspark Nordhorn waar je veel bomen en waterpartijen vindt.

Wist je dat Stadspark Nordhorn ooit een privépark van de rijke textielfabrikant Rawe was?

Ontdek de cultuurhistorie op de route

De route biedt meer dan water, natuur en fietspaden alleen, daar was je vast al achter! De omgeving beleef je pas echt wanneer je onderweg een iets langere pauze inlast. Bijvoorbeeld bij Museum Natura Docet, het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Of bij Landgoed Singraven, waar je onder het genot van kletterend water geniet van een heerlijk kopje koffie bij Restaurant Watermolen Singraven. Hierna ontdek je, naast de natuur zoals eerder al omschreven, ook de vele bijzondere monumentale gebouwen. Waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen. Een bezichtiging van het park en arboretum is zeker ook de moeite waard. Het tuin- en landschapsontwerp en de bijzondere planten die je hier zie zijn in alle jaargetijden een lust voor het oog.

Zonder grenzen

Zoals je nu wel weet grenst de regio Twente aan Duitsland. Een goede verstandshouding met onze buren is dus heel belangrijk. De samenwerking tussen de grensregio's gaat al meerdere eeuwen terug. Niet gek als je beseft dat we aan beide kanten van de grens afstammen van de Niedersaksen. We spreken zelfs nog een beetje dezelfde taal, 'plat proat'n' noemen we dat hier. Dat we samenwerken vinden wij dus doodnormaal. Wij kijken niet op van een grenspaal in het bos of van Duitsers aan de koffie met krentenwegge. Net zo min als de Duitsers dat doen wanneer wij genieten van Kaffee und Kuchen.

Beleef de omgeving

De Alte Kanalallee Naturtour legt de connectie tussen het verleden en nu. Neem de tijd om de omgeving te beleven en in je op te nemen. Laat je meeslepen door de verhalen achter de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt en verwoord worden op de panelen langs de fietspaden. Ontdek dingen die je nog niet wist. Dat dit gebied vroeger ideaal was voor smokkelaars bijvoorbeeld. Boter, sigaretten en drank waren favoriet. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd in een zogenoemde Commiezenhut.

Wat vind je van dit artikel?