navigatie overslaan

Route-tips

Lange Koninklijke fietsroute: De Oranjeroute!

  • Leestijd 5
  • Gelezen 12695 keer

Heb je ook zo gesmuld van de verboden liefdes en de (bijna) schandalen van het Engelse koningshuis in de hitserie ‘The Crown’? Dan is het nu tijd om een kijkje te nemen achter de façades van de Oranjes. Want ook zij - niets menselijks is hun vreemd - verbleven graag in Twente.

De Oranjeroute is een internationale fietsroute langs de roots van onze stadhouders, (kroon)prinsen en koning(inn)en. Officieel is het een meerdaagse langeafstandsroute van Lingen in Duitsland via Apeldoorn naar het Duitse Moers. Maar nu je toch in Twente bent, kunnen we ons voorstellen dat je nog even wilt blijven. Vandaar dat wij de vrijheid hebben genomen om vier Twentse Oranjerondjes te maken. Elk van zo’n 45 tot 60 kilometer. Je tandenborstel kun je dus thuislaten.

Let op: voor alle Oranjerondjes geldt dat je onderweg de zeskantige bordjes kunt tegenkomen van de langeafstands-Oranjeroute. Volg die niet, maar blijf de knooppunten volgen. Alleen dan kom je weer bij het beginpunt uit.

ORANJEFIETSRONDJE 1 - DELDEN - BORNE

Coulisselandschappen. Beekdalen. Open essen, prachtige doorkijkjes en het leukste dorp van Overijssel. De route start bij de Tourist Info in Borne bij het Kulturhus en is 62 kilometer lang. Inkorten tot 32 kilometer kan. Je fietst dan van knooppunt 76 naar 73. Daar pak je de route weer op.
Download route

ORANJEFIETSRONDJE 2 - HOF VAN TWENTE

Glooiende essen. Intieme buurtschappen. Maar vooral kastelen. De route start bij Herberg de Pol in Diepenheim en is 55 kilometer lang. Inkorten kan tot 36 kilometer. Fiets dan van knooppunt 31 naar 27. Daar pak je de route weer op.
Download route

ORANJEFIETSRONDJE 3 - OLDENZAAL

Een basiliek in romaanse stijl. Adel, geestelijken maar ook nieuwsgierige koeien. De route is beschreven vanaf het centrum van Oldenzaal maar kan bij elk knooppunt starten. Hij is 60 kilometer lang. Te lang? Inkorten kan tot 45 kilometer. Je fietst dan van knooppunt 86 naar 85. Daar pak je de route weer op.
Download route

ORANJEFIETSRONDJE 4 – BAD BENTHEIM

Stuwwallen. Ongerept landschap. Eenzame boerenhoeves en een imponerend Duits kasteel. Je start op elk gewenst knooppunt. De route wordt beschreven vanaf Bad Bentheim in Duitsland en is 64 kilometer lang. Inkorten naar 45 kilometer kan. Je fietst dan van knooppunt 67 via 19, 18 en 70 naar 69. Daar pak je de route weer op.
Download route

Bekijk de Oranjefietsroutes

Tip: Houd je van antiek en curiosa? Eat your heart out in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis aan de Prinsendijk in Diepenheim. Prins Maurits sliep er tijdens een veldtocht. Nu staat het vol met herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen en nog veel meer.

Kastelen onderweg

Kasteel Twickel - Ambt Delden: Prachtig gelegen op een landgoed van maar liefst 4000 hectare. De bijbehorende boerderijen herken je aan de zwart-witte luiken. Er is ook een houtzagerij, een molen en een moestuin, waar je biologisch geteelde groente en fruit kunt kopen. Het park en de tuinen zijn toegankelijk voor publiek.

Kasteel Warmelo - Diepenheim: Hier woonde Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard. Beatrix en haar zussen logeerden er graag. Dat Armgard hun favoriete oma was blijkt uit het feit dat ze onderscheid maakten tussen het 'Warme Lo' en het 'Koude Loo' in Apeldoorn waar oma Wilhelmina woonde. De tuinen waarin Beatrix en haar zussen speelden, zijn opengesteld.

Kasteel Huis te Diepenheim: Toen Willem van Oranje 3 jaar oud was, veroverde Karel V dit kasteel. Toen nog voorzien van diepe grachten, hoge wallen en zware rondelen. Later zou Willem onder dezelfde Karel V en zijn zoon Filips II belangrijke functies bekleden. Het huis is niet toegankelijk voor publiek.

Huis Westerflier - Diepenheim: Strategisch gelegen havezate waar vroeger tol geheven werd. Check het unieke bord met de tarieven. Een havezate was een zogenaamd ‘adellijk gebouwd’ herenhuis, het liefst voorzien van een gracht met ophaalbrug. Het bezit ervan was een voorwaarde om lid te mogen worden van een ridderschap. Het huis is niet toegankelijk voor publiek.

Havezate Wegdam - Diepenheim: Havezate Wegdam is onderdeel van Landgoed Weldam en werd eeuwenlang bewoond door de familie van Coeverden. Eén van de oudste adellijke geslachten van Nederland. Wist je dat de Canadese stad Vancouver naar een nazaat is vernoemd? Het huis is niet voor publiek toegankelijk.

Huis Nijenhuis - Diepenheim: Huis Nijenhuis vormt een dubbellandgoed met Huis Westerflier en is eigendom van de familie Schimmelpenninck. Nazaat Sander groeide er op. Het huis wordt nog altijd privé bewoond en is niet voor publiek opengesteld. Het landgoed gelukkig wel.

Kasteel Weldam - Diepenheim: Aan de zwart-gele luiken herken je de bijbehorende gebouwen van dit landgoed. Alleen bij de bijzondere ‘St. Mary's Chapel Weldam‘ ontbreken de karakteristieke kleuren. Voor als je onderweg nog een kaarsje wilt opsteken… De prachtige tuinen zijn toegankelijk voor publiek.

Kasteel Bentheim - Bad Bentheim: De Oranjes kwamen maar wat graag naar Bentheim om te kuren. De zus van koningin Emma, Pauline, woonde er. Emma werd in 1890, na de dood van haar echtgenoot Willem III, koningin-regentes en was de moeder van koningin Wilhelmina.

Bekijk alle kastelen en landgoederen in Twente

Wat vind je van dit artikel?