navigatie overslaan

Route-tips

Langs de Regge door Goor; een historische wandeling langs de Regge.

  • Leestijd 4
  • Gelezen 11857 keer

Twente is hét walhalla voor wandelaars, ook voor iedereen die niet van wandelen houdt trouwens. Maar ik spreek nu tegen jou, de wandelaar die gek is op natuur, op dorpjes, op oude boerderijen, historische villa’s en op water. Tegen jou, omdat jij graag je wandelschoenen aantrekt en op zoek gaat naar nieuwe paden, lanen en weggetjes. In dit verhaal neem ik je mee langs de oevers van de gedempte Regge. Ik nodig je uit om de ‘Reggeloop Goor’ te lopen, langs de Boven Regge, de Meene, het Twentekanaal en de Poelsbeek.

Reggeloop Goor

De Reggeloop Goor, die in juni 2017 officieel is geopend, is een prachtige wandelroute van circa 8 km. Tijdens de route loop je door de historie van de stad én door een stuk prachtige natuur, een heerlijke combinatie als je het mij vraagt. Het start- en eindpunt van de route is het plein met de fontein aan de Grotestraat in Goor.

De Regge voor de stad Goor heeft een grote historische waarde en die wordt getoond door zestien verhaalborden langs de ‘Langs de Regge door Goor’ route. Deze borden zijn voorzien van een QR-code. Met deze code ontdek je verschillende interessante wetenswaardigheden die jouw wandeling heel leerzaam maken. Met de verhaalborden, de QR-codes en de informatie in het ‘Langs de Regge door Goor’ boekje, dat je hier besteld, krijg je een uitgebreid historisch beeld van deze ruim 750 jaar oude stad.

Wetenswaardigheden

Het water van de Regge blijkt een ingewikkeld verhaal. Een verhaal van teveel en van te weinig water. Waarom? Dat ontdek je onderweg. Om je alvast enthousiast te maken over deze route langs de Regge en door Goor deel ik vast twee inspirerende wetenswaardigheden met je. Wetenswaardigheden die je later onderweg, op de borden, via de QR-codes en in het boekje, ook ontdekt, maar die je nu wellicht vast activeren om Goor in je navigatie in te typen.

Tweede Wereldoorlog

In april 1945, een maand voor de bevrijding, lieten Amerikaanse piloten hun bommen vallen op de opslag van Duitse munitie in Goor. Het bombardement kostte 80 inwoners het leven. Door dit bombardement ontstond er in de wederopbouw een karakteristiek pleinvormige ruimte met een mooi ensemble van gebouwen in de ambachtelijke en dorpse stijl van de Delftse School.

Arntzenius Jannink & Co

De stoomweverij Arntzenius Jannink & Co werd gevoed door het water uit het Grote Gat aan de waterstraat waar Poelsbeek en Binnen Regge samen komen. Het gesponnen katoen werd met zompen via de Regge aangevoerd en de kant en klare ‘calicots’ worden afgevoerd naar Nijverdal. De firma Artzenius Jannink groeit uit tot een bedrijf dat ruim zeshonderd mensen in dienst heeft. Rond 1890 staat het op de drieëntwintigste plaats van de top honderd van Nederlandse bedrijven.

Uitpuffen in Goor, na het wandelen langs de Regge

Na de intense wandeling vol wetenswaardigheden lijkt het mij ontzettend fijn om uit te puffen bij één van de gezellige horecagelegenheden in het centrum van Goor. Even alles laten bezinken onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers.

Heb je nog puf, loop dan nog even op je gemak door het mooiste buurtje van Goor. Achter de begraafplaats aan de Laarstraat ligt Tuindorp, gebouwd in de periode 1921-1924. Het buurtje werd aangelegd in de stijl en traditie van de Engelse ‘tuinstad’: kleine, cottageachtige woningen met gebogen straatjes, poortjes en een pleintje met zicht op Station West. Ook een bezoek aan het Internationaal Klompenmuseum en het Historisch Museum zijn de moeite waard.

Heb ik jou geïnspireerd om de ‘Reggeloop Goor’ te lopen? Vergeet dan niet om het boekje te bestellen. Dit boekje, waarin je ook de route terugvindt, geeft net dat beetje extra jus aan je wandeling.

Bestel het routeboekje >

Wat vind je van dit artikel?