Op eigen wijze

Kroamschudden in Twente: zo vieren Tukkers een geboorte in de buurt.

Geschreven door

Bertine & Vincent

Leestijd 2 minuten 4595 x bekeken

Toen kraamzorg nog niet bestond, hielpen de buurvrouwen de kraamvrouw waar ze maar konden. Daar hoorde onder andere het aanbieden van een feestbrood bij: een lang en plat krentenbrood. Zo was er altijd iets lekkers in huis voor de visite en kon de kraamvrouw, dankzij de ijzerrijke krenten snel weer aansterken.

Nog steeds verwelkomt de buurt een newborn met een zogeheten krentenwegge. Traditioneel gezien hebben we het dan over een brood van zo’n anderhalve meter lang. Maar voor wie dat te krenterig vindt: er is een bakker die een krentenwegge van zes meter op zijn naam heeft staan.

Met de kromme arm...

Als je op kraamvisite kwam had de bakker het krentenbrood vaak al gebracht. Bij het bezoek zelf namen de buurvrouwen – traditioneel in klederdracht – nog een mandje lekkers mee. Met koffie, roomboter en vers gebakken koekjes bijvoorbeeld. Terwijl ze met de mand aan hun arm de kraamvrouw begroetten zongen ze: ‘Wij vrouwen rijk en arm, wij komen hier met de kromme arm’. Inmiddels hangt de klederdracht al lang in een museum maar zorgt een geboorte nog steeds voor verbinding in de buurt. Vandaar dat die – nog altijd gezamenlijk - de voortuin van de jonge ouders komt decoreren met een ooievaar, vlaggetjes en/of waslijn vol luiers!

Wist je dat ons krentenwegge in tegenstelling tot de blauwe en roze muisjes gewoon genderneutraal is?

Als je maar lang genoeg gewoon blijft...

Wist je trouwens dat de traditie om te trakteren op beschuit met muisjes pas is ontstaan na de geboorte van Beatrix? Toen trakteerde de fabrikant het Koninklijk Huis namelijk op oranje-witte muisjes. En wist je ook dat de blauwe variant voor jongens pas sinds 1994 bestaat? Hoe dat straks moet? Allemaal weer roze of toch regenboogmuisjes? Daar hoeven we ons gelukkig geen zorgen over te maken. Een krentenwegge blijft hier gewoon een krentenwegge.

Beeldmateriaal: Vincent Croce

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bertine & Vincent

De tukkers Bertine Kleinjan en Vincent Croce werkten samen tijdens de bijzondere fotoreeks "Op eigen wijze". Fotograaf Vincent bracht 10 typische Twentse tradities in beeld. Wat is het verhaal achter deze bijzondere gebruiken? Schrijfster Bertine dook in de historie en neemt je mee in het verhaal aan de hand van verrassende feiten.

Meer verhalen uit Twente

 1. Slaaptijd!

  De 5 leukste tiny houses in Twente. Klein maar fijn!

 2. Doe-tips

  7 tips voor een toffe voorjaarsvakantie in Twente.

 3. Doe-tips

  De duurzaamste (en leukste) hotspots in Twente die je moet zien.

 4. Doe-tips

  Do it yourself: 6 plekken in Twente waar jij de handen uit de mouwen steekt.

Tip je vrienden

facebook twitter