navigatie overslaan

Klompen- en Zompenmuseum Enter

Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. In het Klompen museum kan je zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden (in laag seizoen op video presentatie). Ook kan je op afspraak een rondleiding met gids en demonstratie krijgen.

De klompen komen zowel uit het binnen- als buitenland, maar liefst meer dan 300 paar! Een kleine greep uit de verzameling: een smokkelklomp, de hoge hakken klomp en de voetbalklomp. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid alle klompen en de videopresentatie bekijken. Het is ook mogelijk (tegen betaling en uitsluitend op afspraak) een rondleiding te ontvangen. Je krijgt dan tevens een demonstratie van het klompen maken op oude machines, daterend uit begin vorige eeuw (1928).

Zompenmuseum

Naast het klompenmuseum vind je het zompenmuseum. In Enter waren rond 1800 zo’n 120 schippers woonachtig. De platbodemschepen, ook wel Zompen genoemd, voeren over de Regge. Er werd onder andere hout, klompen, textiel en stenen vervoerd. In het Zompenmuseum komt u meer te weten over deze interessante periode.

De Regge werd nabij Enter redelijk bevaarbaar en in een tijd waarin de (zand)wegen vaak slecht waren, was dat heel belangrijk. Enterse schippers vervoerden producten uit de regio of zelfs Duitsland over de Regge en de Vecht naar Zwolle, Kampen, maar ook verder tot Friesland en Groningen toe. Ook veel Bentheimer zandstenen werden met zompen over de Regge vervoerd.

In het museum komt u alles te weten over de historie van de zomp, kunt u de laatst overgebleven zomp, de “Regt door Zee”, bekijken en op de bovenverdieping is een tentoonstelling van oud handwerk gereedschap ingericht.

Toeristisch informatiepunt

Tussen alle leuke klompencadeaus staat ook nog een heleboel informatie voor je klaar. De enthousiaste vrijwilligers hebben altijd leuke tips voor je in petto en vind je meer dan genoeg folders vanuit Enter, Wierden en de Reggestreek.

Categorieën