Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Routes door het prachtige Twente. Stap op en ga mee. Ontdek de fiets-, wandel-, mountainbike- en paardrijroutes door ons prachtige landschap.
Als je ergens lekker kunt fietsen, dan is het Twente wel. Fiets door het afwisselende landschap en geniet van glooiende vergezichten. Wandelen in Twente is een absolute must als je hier in de regio bent. De natuurgebieden zijn uitermate geschikt om te wandelen. Hieronder vind je het overzicht van onze routes.

 1. Rondje Hengelo - wandelen

  41,4 km

  Tijdens deze route wandel je rondom Hengelo door het gevarieerde, mooie buitengebied langs water, woonwijken, weilanden, oude buurtschappen en oude wegen.

 2. Hof van Twenteroute

  120 km

  Met deze route fiets je heerlijk door het zacht glooiende landschap van het Hof van Twente met haar prachtige oude landgoederen, lieflijke beekjes door de bossen en leuke dorpjes.

 3. Vechtdalpad

  86,7 km

  Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd wat meer te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad. Dit prachtige lange afstandswandelpad begint in Zwolle en verhaalt over het ontstaan van het Vechtdal.

 4. Rondje Rijssen - wandelen

  15,6 km

  Met Rondje Rijssen geniet je van het Twentse coulisselandschap, meander je mee met de Regge of slinger je door de romantische bossen van het Hollands Schwarzwald. Ontdek Twente in een notendop tijdens deze wandeling rondom Rijssen.

 5. Sallandse Zandloper

  41,5 km

  De Sallandse Zandloper is een wandelroute van oost naar west met ruim 65 meter hoogteverschil. Na een start over de mooie, natuurrijke Sallandse Heuvelrug beleeft u het agrarische landschap op een bijzondere manier. Een deel van de route leidt u tussen weilanden en akkers door.

 6. Dinkelsteinroute

  66,5 km

  De Dinkelstenenroute voert je langs 25 kunstwerken van zandsteen die allen op een verschillende manier kunstzinnig bewerkt zijn. Een mooie route vanuit Losser door Dinkelland naar Neuenhaus en daarbij fiets je telkens langs het prachtige Twentse riviertje de Dinkel.

 7. Sallandpad

  134 km

  Het Sallandpad laat je kennismaken met de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug. Bovendien brengt dit wandelpad je ook langs de uiterwaarden aan de IJssel en diverse andere mooie plekjes. Het Sallandpad is een unieke wandeltocht voor liefhebbers van lange afstandswandelingen.

 8. Oranjefietsroute

  135 km

  Ontdek de roots van het Huis van Oranje-Nassau! Deze fietsroute maakt deel uit van de grensoverschrijdende Oranjefietsroute. Een bewegwijzerde fietsroute door Duitsland en Nederland langs bezienswaardigheden die te maken hebben met ons koningshuis. Dit is de etappe Bad Bentheim - Lochem.

 9. Rondje Enschede- wandelen

  80,9 km

  Waar de bebouwing van Enschede ophoudt en het buitengebied begint, ligt een bijzonder gevarieerd landschap. Via deze avontuurlijke wandelroute rondom de stad, wandel je dwars door de groene longen van Enschede. Onderweg is van alles te doen en te beleven.

 10. Venenroute

  46,0 km

  Fiets met deze mooie route door de prachtige natuurgebieden van Haaksbergen langs ecologisch Waterpark Het Lankheet, door zeldzaam hoogveennatuur van het Haaksbergerveen, het grensoverschreidende Witte Veen en langs dopheide en eeuwenoude jeneverbes in het Buurserzand.

 11. Twentse Hooilandenroute

  68,2 km

  Tussen Drenthe en Twente, ligt een verborgen juweel. Waar de geur van vers gemaaid hooi warme herinneringen oproept aan lang vervlogen zomers. En waar je nog in alle rust kunt genieten van de gemoedelijke sfeer van Twente.

 12. Rondje Hengelo - fietsen

  46,4 km

  Tijdens dit rondje fiets je door het groene, gevarieerde landschap rond Hengelo. Het buitengebied van Hengelo wat bestaat uit dekzandruggen en beekdalen met mooie, oude buurtschappen als Woolde en Oele.

 13. 8-er de Grens

  92,0 km

  De naam van de route heeft maar liefst twee betekenissen: De verhalen van achter de grens staan centraal en de route bestaat uit twee afzonderlijke routes die samen een 8 vormen. De twee routes zijn elk ca. 38 km en in totaal ca. 76 km.

 14. Rondje Rijssen - fietsen

  19,2 km

  Met Rondje Rijssen geniet je van het Twentse coulisselandschap, meander je mee met de Regge of slinger je door de romantische bossen van het Hollands Schwarzwald. Stap af om letterlijk stil te staan bij cultuurhistorische plekken als Pelmolen Ter Horst en kasteel de Oosterhof.

 15. Gildehaus Dinkelroute

  42,3 km

  De Gildehaus Dinkelroute was de eerste zogenaamde groene grens route, toen heel bijzonder omdat de grenzen nog niet open waren. In de zomer van 1976 was er een akkoord bereikt tussen de twee landen. Het werd toegestaan om de grens op 2 plaatsen te passeren: in het Lutterzand en bij Aarnink.

 16. Twickeler Grensweg

  22,5 km

  De Twickeler Grensweg voert je door het hart van Landgoed Twickel. De route loopt langs de oostkant van landgoed Twickel van Oele naar Azelo. Met de Twickeler Grensweg worden bezienswaardigheden in de omliggende dorpen/steden met elkaar verbonden.

 17. Reggedalroute

  85,3 km

  Door middel van deze bewegwijzerde route fiets je langs de meanderende rivier de Regge. De Regge ontspringt op landgoed Westerflier bij Diepenheim en stroomt bij Ommen in de Vecht. Geniet van al het moois in de prachtige natuur die het Reggedal je kan bieden.

 18. Noordoost-Twenteroute

  194 km

  Fiets heerlijk door een fraai landschap met de kroonjuwelen van Twente: bossen, lanen, landgoederen, akkers, weilanden en moerassen!

 19. Ontdek de Reggestreek

  93,1 km

  Een stukje paradijs op aarde! Het Reggedal is een veelzijdig en afwisselend gebied. Hier fiets je door de weiden (omzoomd met de zo typische Twentse houtwallen), onontgonnen veengebied, bossen en over fraaie heidevelden.

 20. Schipbeekpad

  88,0 km

  Je loopt vanuit Duitsland een prachtige route door het mooie Twente en Salland. Met deze route wandel je zoveel mogelijk langs de Schipbeek. Dit riviertje werd vanaf de late middeleeuwen gekanaliseerd voor transport van kaas en boter naar Duitsland en leem en hout naar Nederland.

 21. Bomenroute

  9,8 km

  De Bomenroute voert je via mooie paadjes over het hele Hulsbeek. Je ziet op een klein gebied een enorme diversiteit aan landschapstypes: waterplassen, bosranden, steile oevers, hei, coulisselandschap en landschapstuin. En de beukenlaan, waar je langs komt is uit 1895 en dus al meer dan 125 jaar oud.

 22. Hilligenpad - bezinningsroute

  102 km

  Het Hilligenpad - Zwerven door Twente. Een vijfdaagse bezinningsroute voor wie op zoek is naar rust en reflectie of voor als je gewoon lekker wilt genieten van de 'oale' grond; het Twentse landschap. De bijbehorende wandelgids 'Hilligenpad' (€ 17,95) is o.a. verkrijgbaar bij de bezoekerscentra.

 23. Paarse Loper fietsroute

  52,4 km

  Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars.

 24. Paarse Loper Lemelerberg

  48,3 km

  Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars.

 25. Kruisselt fietstocht

  53,4 km

  Een prachtige fietsroute vanuit hotel 't Kruisselt, meteen de natuur in! Geniet tijdens de fietstocht van het bijzondere landschap van Noordoost-Twente.

 26. Fietsroute naar Ommen

  45,0 km

  Graag laten wij je kennismaken met de prachtige vergezichten van het Reggedal en de gevarieerde bossen en heidevelden van de Lemelerberg.

 27. Beleef het mooie Twente

  39,2 km

  Omgeven door de weilanden en bossen van Twente, aan de rand van het kunstenaarsstadje Ootmarsum ligt het 4-sterren superior Relais & Châteaux "Parkhotel de Wiemsel".

 28. Rondje Enschede - fietsen

  54,7 km

  Op de grens van bebouwing en buitengebied vind je het Rondje Enschede. Je slingert door een gevarieerd landschap en komt langs attractieve en verrassende pleisterplaatsen. Van theetuin tot kunstatelier en van speelbos tot bosbessenkwekerij. Het voert je langs de prachtige groene randen van de stad.

 29. Fietsen naar de Lemelerberg

  38,9 km

  Tijdens deze fietsroute maak je kennis met de Archemerberg, de Lemelerberg en de prachtige natuur van het Reggedal. Beleef rondom Landgoed de Uitkijk de ongerepte natuur van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug.

 30. MTB route Reggedal

  18,5 km

  Deze route, geheten Reggedal, gaat door het gelijknamige gebied Het Reggedal en bestaat voor een deel uit nieuw aangelegde singletracks. De route is 19 km lang. De groene route is een wat vlakkere route, met een paar heuvels in het Duivecatebos. De route is gemarkeerd met groene MTB-bewegwijzering.

 31. MTB-route Sibculo

  24,5 km

  De route rondom Sibculo heeft een lengte van 26 kilometer en is gemarkeerd met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De mountainbikeroute Zand en Veen is een route met veel afwisseling. De route bevat uitdagende stukken voor meer ervaren mountainbikers.

 32. Natuurpad

  3,1 km

  In Het Hulsbeek zie je op een klein gebied een enorme diversiteit van landschapstypes: grote waterplassen omzoomd met ligweides en bosranden, fraaie stukjes hei, een beek met steile oevers, het karakteristieke Twentse coulisselandschap en een meer dan 100 jarige landschapstuin.

 33. Reggepad

  73,1 km

  Het Reggepad brengt je via de meanderende Regge langs heerlijke natuur, prachtige kastelen en buitenplaatsen en langs de herstelprojecten van het waterschap.

 34. Dinkelpad

  58,5 km

  Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Al wandelend kun je genieten van de immense rijkdom aan flora en fauna langs dit prachtige Twentse riviertje.

 35. MTB route Wierden

  36,4 km

  De MTB-route Wierden heeft een lengte van 32 kilometer en is gemarkeerd met houten palen
  met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De mountainbikeroute Wierden bestaat voornamelijk uit singletracks die zijn gelegen in bosrijke gebieden rondom Wierden.

 36. MTB Route Lageveld

  4,7 km

  De MTB-route Lageveld heeft een lengte van 5 kilometer en is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De mountainbikeroute Wierden-Lageveld, gelegen in het bosgebied Het Lageveld is onderdeel van de mountainbikeroute Wierden.

 37. Liberation Wandelroute Nijverdal

  10,4 km

  Beleef de bevrijding in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Op de Sallandse Heuvelrug kun je veel overblijfselen vinden die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

 38. Rondje Almelo - fietsen

  42,7 km

  Almelo is dé perfect uitvalsbasis om groen te ontdekken. Vanuit het centrum van de stad ben je lopend of per fiets binnen enkele minuten omringd door de natuur: Huize Almelo met haar landgoederen en weilanden.

 39. De Beentjes van Sint-Hildegard

  97,4 km

  Deze fietsroute voert je langs de plekjes waar opa Jan langskomt in zijn reis in de film 'de Beentjes van Sint-Hildegard'. Het is een van A naar B route, dit betekent dat het eindpunt niet hetzelfde is als het beginpunt. Hou daar rekening mee.

 40. Rondje Salland

  198 km

  Met de haren in de wind en de voeten op de pedalen fiets je dwars door Salland. Fiets door de schitterende natuur van de Sallandse Heuvelrug, typische Sallandse dorpjes, langs uiterwaarden en mooie landgoederen.

 41. De Doorbraak

  46,8 km

  Een fietsroute die je langs de Doorbraak voert, een prachtige route door een groen, waterrijk en zeer nuttig natuurgebied vlakbij de stad Almelo. Fietsroute de Doorbraak bestaat uit twee routes; je kunt de korte route fietsen (25 km) of de lange route (50 km).

 42. Fietsroute de Heerlijkheid

  27,1 km

  Fietsroute de Heerlijkheid voert je langs de mooiste plekjes dicht bij de stad en tegelijk midden in het groen. De Heerlijkheid Almelo is de vroegere benaming voor het grafelijke landgoed dat om Almelo heen ligt en reikt tot in het centrum van de stad.

 43. Kunstroute

  5,7 km

  Ontdek de artistieke kant van Almelo. Deze route leidt je langs bijzondere kunstobjecten, ateliers en galeries verspreid over de binnenstad. Of je nu kunstkenner bent of niet, dat maakt niet uit, er valt deze route genoeg te beleven.

 44. Erfgoedroute Almelo

  5,1 km

  De erfgoedroute voert je langs de belangrijkste gebouwen en plaatsen in en om de Almelose binnenstad. Je komt zowel gebouwen met de monumentenstatus tegen, als architectonisch interessante panden. Maar ook vind je op de route 3 musea, die het erfgoed van Almelo nog meer doen spreken.

 45. Glaskunstroute

  73,0 km

  Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. Dertien kunstenaars hebben objecten gemaakt die elk een onderdeel van glas hebben en zeer divers van aard zijn. De plaatsen waar de glasobjecten staan zijn door middel van een route door het mooie
  Twentse landschap met elkaar verbonden.

 46. Waterpad

  9,0 km

  Een wandeling langs soms eeuwenoude beken en kanalen en eigentijdse havens en stadsvijvers. Vergaap je aan al het mooie water dat Almelo rijk is.

 47. Watermolen route

  50,1 km

  Deze route voert je langs een aantal Twentse watermolens en de prachtige natuur in de omgeving van Ootmarsum, Springendal en het dal van de Mosbeek.

 48. Archemerbergroute

  12,2 km

  12,5 km onverhard wandelen over de flanken van de Archemeberg en de Lemelerberg. Niet voor niets is de gemeente Ommen met deze wandeling in 2013 gekozen tot wandelgemeente van Nederland. De bergen zijn heel goed te bewandelen, geen steile hellingen, maar wel prachtige heidevelden.

 49. Sagenroute

  9,2 km

  Twente is het land der sagen en legenden. Die oude overleveringen doen hier nog steeds de ronde en ze hebben niets aan kracht verloren. Echt bang ervoor zijn we niet meer, maar spannend is het natuurlijk wel! Al wandelend maak je kennis met deze oude Twentse volksverhalen.

 50. Fietsroute Enschede Gronau

  35,5 km

  Enschede en Gronau zijn buurgemeenten waarvan beide een rijk textielverleden kennen. Deze route leidt je door beide steden, maar ook door het prachtige groene buitengebied. Al fietsend neem je een kijkje over de grens.

 51. Liesje22 in Zuid Twente

  56,3 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 52. Liesje22 in Midden Twente

  54,5 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 53. Liesje22 in West Twente

  50,5 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 54. Liesje22 in Noord Twente

  56,8 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 55. Liesje22 in Noordoost Twente

  50,9 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 56. Retourtje Vroomshoop

  58,0 km

  Deze fietsroute neemt je mee via het mooie Zandstuve bos richting Beerze en de buurtschappen Junne en Stegeren. Daar steek je de rivier de Vecht over en gaat de lange route via Arrieërveld en Rheezerveen door het prachtige bosgebied rond de Oldemeijer.

 57. Twentepad

  94,3 km

  Het noordoosten van Twente leent zich bij uitstek voor een mooie wandeltocht. Het Twentepad toont alle facetten van dit stuk Twente: landgoederen, buitenplaatsen, natuurgebieden, oude boerenland, tekenen van oude culturen en vroegere bedrijvigheid.

 58. Zoutmarkeroute

  90,8 km

  Tussen Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo ligt een uniek gebied dat zich kenmerkt door mooie natuur, oude industrie, Twentse gastvrijheid en een rijke historie van zoutwinning. Hier ontdek je al fietsend het gebied Zoutmarke.

 59. Fiets dwars door het groen

  60,2 km

  Deze fietsroute leidt je dwars door het groen, langs authentiek Twentse molens. Je fietst over groene bospaden en smalle asfaltweggetjes en langs een flink aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder watermolen de Oldemeule, de Houtzaagmolen en de Oostendorper Watermolen.

 60. Twentse tijdrit

  108 km

  Daag jezelf uit met deze route door het Twentse landschap, de heimat van wielerheld en Immer Weiter-ambassadeur Hennie Kuiper. Zoek je eigen grens op tijdens deze rit van bijna 110 kilometer in het noorden van Twente, waar je tegelijk kan genieten van de rust en ruimte die deze omgeving je biedt.

 61. Los op 't Ros

  110 km

  De zuid-Twentse route gaat langs grenzen van land, stad en aangename buitenplaatsen. Door pittoreske dorpen en ademloze natuurgebieden. Een gebied rijk aan traditie en verhalen. Kortom, een uitgelezen mogelijkheid om de beenspieren aan het werk te zetten en te genieten van het prachtige uitzicht.

 62. Sallands Steilste

  100 km

  Nieuwsgierig naar het lekkerste klimwerk van Salland? De route van 100km download je voor je fietscomputer met deze online versie.
  De eerste Kromme sturen-route neemt je mee naar de mooiste plekjes tussen Rijssen, Nijverdal, Luttenberg, Nieuw Heeten, Hellendoorn, Holten, Haarle, Lemele en Markelo.

 63. Fietsroute Almelo Nordhorn

  40,2 km

  Stap in Almelo op de fiets en trap langs het Almelo – Nordhornkanaal richting Nordhorn (ca. 40 km). Onderweg komt u verschillende highlights en leuke bezienswaardigheden tegen. Deze fietsroute is een gezamenlijke ontwikkeling van Almelo Promotie en VVV Nordhorn met ondersteuning van de Euregio.

 64. Door Stad & (Duits) Land (65 km)

  Vanuit Haaksbergen op de fiets richting stad Enschede. Heen door dorp en boerenlandschap, terug via buitengewoon hoogveen, hei, bos en water. De route andersom fietsen, mag natuurlijk ook.

 65. Haaksbergen Zien (11 km)

  31,1 km

  Deze 11 km lange wandelroute laat u 'Haaksbergen zien'. De route loopt door het dorp, Park Scholtenhagen en een een stukje buitengebied van Haaksbergen.

 66. Langs Hereford Rund en Schotse Hooglander (48 km)

  Ontdek met deze fietstocht de prachtige natuurgebieden rondom Haaksbergen. U fietst langs waterpark Het Lankheet, door het Haaksbergerveen, het Witte Veen en het Buurserzand.

  En wie weet, treft u onderweg de schaapskudde, grazende Hereford runderen of de imposante Schotse hooglanders. Veel fietsplezier!

 67. Rondje Oldenzaal - wandelen

  36,0 km

  Rondje Oldenzaal of ‘Loakgang’ (loak is grens) voert je langs de historische grensstenen en door acht Twentse natuurgebieden. In Twente liggen nog genoeg voorbeelden van deze ‘markestenen’, allemaal stenen met een verhaal. Wandel door het prachtige, afwisselende landschap rond de eeuwenoude stad.

 68. Stuwwalroute

  54,3 km

  Net voor Oldenzaal zie je ‘m plotseling oprijzen uit het landschap. De hoogste stuwwal van Twente. Bijna 82 meter +NAP. Bovenop lagen ooit uitgestrekte heidevelden waar schapen eindeloos konden grazen.

 69. De Groene Poort

  39,7 km

  Deze fietsroute is de mooiste route om de omgeving van Borne te leren kennen. Je fietst door Oud Borne, langs het Molenven, door Hertme met het mooie openluchttheater, door Zenderen en de Twickelse bossen langs de Noordmolen.

 70. Fietsroute Hessenheem

  62,1 km

  Een kopje koffie met gebak of een overheerlijke lunch, de start van een heerlijke fietstocht begint bij Buuf & Buur op Vakantiepark Hessenheem!
  Wij hebben een prachtige route voor u samengesteld door het mooie Twentse landschap.

 71. Archemerroute

  59,8 km

  Deze mooie afwisselende fietsroute voert je vanuit het mooie brinkdorp Den Ham door de vallei van de rivier de Regge via de flanken van de Archemerberg en de Hellendoornseberg door pittoreske dorpjes en prachtige landschappen.

 72. Vechtdalroute

  229 km

  De Vechtdalroute neemt je mee door de prachtige natuur van het Vechtdal, de Grafschaft Bentheim en het Münsterland. Al fietsend volg je de loop van de Vecht.

 73. Smokkelroute

  64,0 km

  Wandelen in de voetsporen van smokkelaars: dat doe je in het oosten van Twente. Terwijl je door een landschap met weilanden, woeste gronden, bossen en beken wandelt, kom je langs oude ‘commiezenhutten’, zoals die aan de Vrijdijk. Vanuit deze hutten speurde de ‘commies’ de omgeving af.

 74. Trambaan

  15,0 km

  De route van de tram Denekamp- Oldenzaal vormt letterlijk een dwarsdoorsnede van het landschap. De tram rijdt al sinds 1942 niet meer, maar als wandelaar volg je nog steeds hetzelfde spoor. De tramhuisjes van Denekamp en Oldenzaal herinneren nog aan de tram. Net als een paar stukjes trambaan.

 75. Essenroute

  70,9 km

  De essenroute neemt je mee over en langs essen en beken. De verspreide boerderijen en dorpjes in het landschap geven je de mogelijkheid om even te stoppen om wat te eten of om te overnachten. Beleef het mooie Twentse Landschap met de Essenroute en kom rijker terug.

 76. Rondje Oldenzaal - fietsen

  23,6 km

  Tijdens deze route fiets je door het afwisselende coulisselandschap met haar parkachtig karakter met rustgevende stiltegebieden en heuvels met prachtige vergezichten. Over smalle weggetjes slinger je door bossen en landerijen om de eeuwenoude stad Oldenzaal.

 77. Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

  34,2 km

  Dat Nederland zo vlak nog niet is, zul je goed merken tijdens deze fietstocht. Je fietst dwars door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en hebt pittige klimmetjes voor de boeg. Deze worden dan ook weer beloond door prachtige uitzichten over dit werkelijk unieke landschap.

 78. Autoroute

  Een prachtige autoroute die je kennis laat maken met de omgeving van Hellendoorn. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om de benen te strekken en/of een kopje koffie of een lekkere lunch te nuttigen.

 79. De Sallandse Heuvelrugroute

  Deze fietsroute laat je kennis maken met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. In het park waan je je soms in het buitenland, aangezien je omringd bent met niets anders dan prachtige uitgestrekte heidevelden, weidse uitzichten en volle bossen.

 80. Rondje Twente

  Thematische LF route 180 km

  179 km

  Rondje Twente is een thematische LF-route door Twente en over de Sallandse Heuvelrug. De route is in totaal 180 km, een geschikte route voor een meerdaagse tocht.

 81. De Lutte - Wildplukken

  4 km

  Droomplekken waarin veel bijzonder planten, vogels en insecten graag vertoeven. Zelf zien? Via het erf van Natuurboer Jos kom je op zo'n betoverende plek!

 82. Het ommetje Bornerbroek

  Maak ook een ommetje langs de Doorbraak

  6,1 km

  Met de Doorbraak wordt het water goed beheerd. Een 13 kilometer lange nieuwe beek die dwars door het buitengebied van Almelo gaat.

 83. Rondje Twenterand

  Ontdek puur Twenterand

  37,0 km

  Ontdek puur Twenterand, waar je nog de echte rust en ruimte van het platteland vindt, evenals veel prachtige, afwisselende natuur met een gouden randje zoals het Eerder Achterbroek, het Zandstuvebos en het in Europa zeer hoog aangeschreven unieke hoogveengebied Engbertsdijksvenen.

 84. Proef het Platteland

  Arrangement met bezoek aan het Veenmuseum, incl rondrit met het veentreintje. koffie of thee met lekkere blauwe bessenvlaai bij "De Greftenhoeve"

 85. FeelFood

  Het leven op het platte land van Overijssel is puur en ongecompliceerd. Dat proef je in de lekkere lokale producten die met veel liefde gemaakt worden. Benieuwd hoe dat wordt gedaan? Twee van de FeelFood routes komen door onze gemeente heen.

 86. Liberationroute

  De Liberation Route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van West-Europa in de jaren 1944 en 1945. De route begint in Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn

 87. De Sallandse Zandloper

  De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute dwars door Salland. De route loopt van hoog naar laag: van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel, met ruim 65 meter hoogteverschil.

 88. De Wierdense Veldroute

  Deze fietsroute is genoemd naar het natuurgebied het Wierdense Veld. Ooit was dit een gebied met veel nat heideterrein en volop levend hoogveen. Nu is het een bijzonder weids natuurgebied met heide. Hier vind je nog echte rust.

 89. Rondje Regge en Heuvelrug

  Een meerdaags fietsarrangementen door het uitgestrekte Reggedal en door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je overnacht elke dag op een andere locatie in het gebied. Bij aankomst staat het diner én uw bagage voor je klaar.

 90. Woeste Route Sprengenberg

  Voor de liefhebbers van een stevige dagwandeling is er de Woeste Route over de Sprengenberg. 18 kilometer over de glooiende heide, door woeste bossen, langs de natuurontwikkelingsparel Fazantenwei en door landgoed Sprengenberg.

 91. Fliegerhorst fiets tegen klok

  (Zuid Twente)

  Vliegveld Twenthe, jarenlang verstopt achter grote hekken. Nog onontdekt... Tijdens deze fietstocht ontdek en beleef je de geschiedenis van dit gebied! Verhalen, uitkijkpunten en prachtige, nieuwe natuur.

 92. Erfgoedroute

  5,9 km

  Almelo presenteert een wandeling langs een selectie van interessante panden en plekken in en om de Almelose binnenstad.

 93. Kanoroute Linderbeek

  Een tochtje met een kano geeft u in de zomermaanden een heerlijk vakantiegevoel. In Twenterand kunt u hiervoor op de Linderbeek terecht. De Linderbeek slingert aan de zuidkant van Den Ham ,door de weilanden, richting Ommen naar de Vecht.

 94. Speeltuinenroute

  Tijdens een tocht van in totaal 25 kilometer zijn er voor de kinderen verschillende mogelijkheden om lekker te spelen terwijl de ouders even lekker bij kunnen komen op het terras. Een speciale route voor gezinnen met jonge kinderen.

 95. De Hellendoornse Waterroute

  Deze route is 32 kilometer lang en heeft als rode draad het fietsen langs het aanwezige water in de gemeente Hellendoorn.Bekend is natuurlijk de Regge, maar ook het Overijssels Kanaal en de Boksloot zijn verrassend mooi.

 96. Boerenmagieroute

  De Lutte - Oldenzaal

  31,3 km

  Beleef het magische Nationaal Landschap Noordoost-Twente in Twente. Landgoed van Nederland. Magie van vervlogen tijden.

 97. Trap op, trap af

  Begin- en eindpunt: Bakkerij en IJsmuseum, Dorpstraat 49, Hellendoorn. De route komt langs Nijverdal

  31,9 km

  Deze route, die begint in Hellendoorn, gaat via Nijverdal door natuurgebieden en langs water. Onderweg is er een rustpunt voor een kop koffie.

 98. Zompen en klompen

  Een route door het Twentse Enter en haar omgeving. Begin- en eindpunt: De Enterse Waarf, Werfstraat 19, Enter.

  6,1 km

  De route begint en eindigt in Enter bij de Enterse Waarf. Deze route is ook te verkrijgen op je smartphone.

 99. Goapad

  Het Goapad (goan is het dialectwoord voor gaan lopen)is een dorpswandeling van 3,5 km, waarbij u verschillende oude gebouwen, beelden en musea tegenkomt en die aangegeven wordt door middel van rode tegels met een voetafdruk.

 100. Hellendoornse Berg Route

  Deze fietsroute laat je kennis maken met het bosgebied van de Hellendoornse Berg en het coulisselandschap rondom het plaatsje Luttenberg. Geniet van de prachtige oude boerderijen en maak kennis met het historische dorp Hellendoorn.

 101. Rondje Hellendoorn

  Een bewegwijzerde fietsroute van in totaal 41 km. De route is op verschillende momenten in te korten. De informatie hierover staat in het routeboekje. Dit boekje is verkrijgbaar bij Tourist Info Hellendoorn en Tourist Info Nijverdal.

 102. Dorpswandeling Den Ham

  2,5 of 4 kilometer.

  Wandeling van 2,5 of 4 kilometer met leuke bezienswaardigheden in het Brinkdorp Den Ham. De route kan worden uitgebreid met een wandeling over de "Mageler Es", vanwaar u, wanneer de mais het toelaat een schitterend uitzicht heeft.

 103. Wieke(n)slagroute Westerhaar

  via fietsknooppunten 50 km af te korten tot 25 km

  Afwisselende route langs natuurgebied Engbertsdijksvenen, door het dal van de Mosbeek en langs (water)molens en beekjes.

 104. Het verhaal van Hengelo

  Hengelo, ooit een rustiek boerendorp, is bekend geworden als metaalstad én sinds kort door Jeffrey Spalburg. Deze zanger en cabaretier scoorde in 2013 een hit met het nummer Hengelo-o-o, waarin hij een ode brengt aan de stad waar hij zijn jeugd doorbracht.

 105. Stadswandeling Hengelo

  Hengelo, de grote verleider

  Wat is Hengelo? Hengelo is - inclusief Beckum en Oele - een middelgrote gemeente in hartje Twente met 81.000 inwoners. Een stad van verbindingen, modern, met een rijk cultureel aanbod in een prachtig groene omgeving. Hengelo is een aangename stad om te wonen, te werken en… te bezoeken!

 106. Tuindorproute

  De parel van Hengelo

  Hengelo heeft één van de mooiste tuindorpen van Nederland. Als één van de eerste fabrikanten in Nederland vond C.T. Stork dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan alleen ondernemen. Al in 1867 stichtte hij de ‘Hengelosche Bouwvereniging’ en gaf hiermee de aanzet tot het denken over goede arbeiderswoningen.

 107. ATB routes Sallandse Heuvelrug

  In het gebied zijn twee mountainbikeroutes uitgezet. Mooier kan het niet: onverharde paden, voor Nederlandse begrippen grote hoogteverschillen en een gevarieerd landschap. Je fietst door bossen, over heidevelden, "berg op" en "berg af".

 108. Van Eversberg tot Eerde

  Op zoek naar kastelen en landhuizen langs de Regge

  Fietsroute van 30 of 60 km langs kastelen en landhuizen langs de Regge. Grotendeels via het knooppuntennetwerk

 109. Ommetje Haarle

  Tijdens deze route wandel je door de oranje pijlen te volgen langs gebouwen, voorzieningen en kunstwerken in het dorp; in de tekst van de routebeschrijving staan letters die verwijzen naar een korte beschrijving in het bijbehorende boekje.

 110. Zeskastelenroute

  40,0 km

  Schitterende route die voert door de bosrijke omgeving van Diepenheim en gaat over het landgoed van zes kastelen en havezaten die als parels schitteren in de prachtige natuur.

 111. MTB route Hellendoorn

  17,3 km

  Deze MTB route over de Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn heeft een lengte van 18 kilometer. De route is ook aaneengesloten te rijden met de blauwe route (30 kilometer) in Holten.
  De route is gemarkeerd met paarse MTB-bewegwijzering (driehoek met daaronder 2 rondjes). www.mtbsallandseheuvelrug.nl

 112. MTB route Holterberg

  30,4 km

  Deze MTB-route tussen Holten en Nijverdal heeft een lengte van 30 kilometer. De route is ook aaneengesloten te rijden met de paarse route (18 kilometer) in Hellendoorn.
  De route is gemarkeerd met blauwe MTB-bewegwijzering. (driehoek met daaronder 2 rondjes). www.mtbsallandseheuvelrug.nl

 113. Fietsroute Haarmühle

  45,2 km

  Tijdens deze fietsroute verken je de mooiste plekken rondom Haaksbergen, Enschede en de Duitse grens. Al fietsend kom je o.a. door de prachtig Twentse natuurgebieden het Buurserzand waar jeneverbessenstruiken van 150 jaar oud te vinden zijn en het Witte Veen waar de Schotse Hooglanders struinen.

 114. Rondje Boekelo

  8,4 km

  Een prachtige wandelroute vanuit het centrum door het prachtige coulisselandschap rondom Boekelo. Na het Faunafort Boekelo, leidt de route langs de Boekelerbeek, over het landgoed de Wele, door het Teesinkbos en via de Bleekerij, de nieuwste woonwijk van Boekelo, weer terug naar het centrum.

 115. MTB route Rijssen

  18,2 km

  Deze MTB-route bij Rijssen heeft een lengte van 20 kilometer en leidt door het ongeveer 600 hectare grote natuurgebied De Borkeld, gelegen tussen de A1 en Rijssen.
  De route is gemarkeerd met groene MTB-bewegwijzering.
  www.mtbsallandseheuvelrug.nl / www.mtbrouterijssen.nl

 116. MTB route Lemelerberg

  13,3 km

  De route op de Lemelerberg heeft een lengte van 13 kilometer. Dit lijkt niet erg lang, maar omdat het een behoorlijk pittige route is kun je er toch voldoende energie kwijt! De route wordt bewegwijzerd met zwarte MTB-bewegwijzering. www.mtbsallandseheuvelrug.nl

 117. Fietsroute Bad Boekelo

  51,8 km

  Verken het prachtige Twentse coulisselandschap met z'n oude boerderijen, doorkijkjes over de weilanden en kronkelende landweggetjes op de fiets.

 118. Hammerbezinningsroute

  4,8 km

  Een wandelroute van 4,8 km vanaf de Brink door het dorp, over de Mageler Es en terug over de Algemene Begraafplaats. De route loopt gedeeltelijk over onverharde paden en duurt inclusief bezinning tenminste 1,5 uur. Onderweg staan op meerdere plekken plaquettes voorzien van een gedicht of gebed.

 119. Rondom Boekelo

  37,9 km

  Want diep in de grond van Boekelo zit het witte goud: zout. Daar wisten ze vroeger wel raad mee. Men haalde het zout uit de grond voor industriële doeleinden én bouwde een kuuroordje in de vorm van een golfslagbad met zout water. Een zee op de hei, werd het genoemd.

 120. Reggedal en Sallandse Heuvelrug

  44,8 km

  Graag laten wij je kennismaken met de prachtige vergezichten van het Reggedal en de gevarieerde bossen en heidevelden van de Sallandse Heuvelrug. Start bij Vakantiepark Hellendoorn.

 121. Fietsroute Landgoederen

  44,6 km

  We willen je met deze fietsroute graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Ootmarsum en Denekamp. De route leidt u door het Landgoed Singraven en Het Everloo en langs het sfeervolle Stift bij Weerselo.

 122. Sallandse Heuvelrugroute

  32,1 km

  Deze prachtige route laat je kennis maken met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. In het park waan je jezelf soms in het buitenland, aangezien je omringd bent met niets anders dan unieke, uitgestrekte heidevelden, weidse vergezichten en volle bospercelen.

 123. Smaak en Vermaak Notter - Zuna

  40,6 km

  Maak kennis met de rivier de Regge. Een mooie fietsroute over het afwisselende platteland met knusse boerderijen, de vele streekproducenten, het open coulisselandschap en de dorpen Rijssen en Enter. Een route langs buurtschappen met geweldige namen zoals Notter, Zuna, Rectum en IJpelo.

 124. Smaak en Vermaak Markelo

  55,2 km

  Deze route laat u kennismaken met het landschap van het meest zuidelijke deel van de Regge. Een afwisselende fietsroute waarbij de prachtige landgoederen en kastelen afgewisseld worden met uitgestrekte weilanden en prachtige bossen.

 125. Rondje in het Veen

  41,0 km

  Deze fietsroute neemt je mee naar vervlogen tijden. Je fietst langs het bijzondere natuurgebied “De Engbertsdijksvenen” ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk in een driehoek met de dorpjes Bruinehaar en De Pollen.

 126. Hereford Rund en Schotse Hooglander

  46,1 km

  Bij deze fietstocht ontdek je de prachtige natuurgebieden rondom Haaksbergen. De route gaat langs het ecologische waterpark Het Lankheet, door het hoogveennatuur van het Haaksbergerveen, het grensoverschijdende Witte Veen en langs de dopheide en eeuwenoude jeneverbessenstruiken in het Buurserzand.

 127. Kokhuusies- en Hooibergenroute

  41,4 km

  Een prachtige fietsroute rondom het dorp Den Ham. Dit Brinkdorp is misschien wel het mooiste dorp in Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van het Vechtdal, Twente en Salland. De ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht.

 128. Fietsroute Enter Rijssen

  35,7 km

  Tijdens deze route kom je verschillende type landschappen tegen. Over het platteland met weidegronden en houtwallen, door het bos en zelfs een over heidegebied.Je fietst vanuit Enter noordelijk om de stad Rijssen heen en over het natuurgebied de Borkeld weer terug naar het dorp Enter.

 129. Smaak en Vermaak Hellendoorn

  37,6 km

  Maak kennis met de rivier de Regge. Een mooie afwisselende route met slingerende fietspaden langs de rivier de Regge, het open coulissenlandschap met de prachtige doorkijkjes, afgewisseld met de bossen van de Sallandse Heuvelrug en de gezellige dorpen Hellendoorn en Den Ham.

 130. Fietsroute Lutterzand

  29,8 km

  Maak tijdens deze fietsroute kennis met een aantal prachtige natuurgebieden in de omgeving van Denekamp. Fietsend over de Vrijdijk volg je het pad waarlangs vroeger patrouillerende grenswachters speurden naar smokkelaars.En dan verder door het mooie Buurserzand en natuurgebied Hakenberg.

 131. Springendalroute

  73,7 km

  Deze route neemt je mee naar een aantal historische plekken in de omgeving van Rossum, Vasse en Ootmarsum. En natuurlijk kom je door de prachtige natuur van ‘Het Springendal’ met haar schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.

 132. Fietsroute Noetselerberg

  41,8 km

  Camping de Noetselerberg is een comfortabele en gezellige camping met verhuurmogelijkheden en een super overdekt zwembad met glijbaan. Een prachtige 5-sterrencamping in Twente, waar iedereen een fijne vakantie zal beleven!

 133. Rondje Sallandse Heuvelrug

  50,7 km

  Ruim, open een heel stil. Dat is Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Hier vindt u één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Wie het Rondje Sallandse Heuvelrug fietst, krijgt te maken met steile hellingen maar ook met schitterende vergezichten.

 134. Ommetje Het Veenschap

  6,0 km

  Het Veenschap ligt in een prachtig verveningslandschap dat in de zestiger jaren opnieuw is verkaveld. De route voert je langs de ruilverkavelingsboerderijen en het Veenmuseum waar de veenhistorie levend wordt gehouden.

 135. Wandelroute Enter

  6,5 km

  Deze route loopt ten Noorden van Enter en volgt deels de rivier de Regge. Bij Landal Park de Elsgraven N37 (hier kunt u ook starten) gaat het weer richting het dorp Enter. Als u terug komt in het dorp zijn de 3 musea van Enter (klompen, zompen museum en oudheidkamer Buisjan) op 150 meter.

 136. Stift fietsroute

  61,4 km

  Deze route neemt je mee langs een aantal historische plekken in de omgeving van Tubbergen en Weerselo met een eeuwenoude beschermd dorpsgezicht: het Stift. Je fietst langs schilderachtige watermolens en de prachtige natuur in de omgeving van Ootmarsum.

 137. Smokkelroute - Fietsen

  38,3 km

  Met deze fietsroute willen we je graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Denekamp. De route leid je tevens langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden.

 138. De Hellendoornse Waterroute

  35,4 km

  Je laten fietsen langs het water rondom Hellendoorn is de rode draad van deze route. Deze route voert je daarom langs De Regge, het Overijssels Kanaal en de Boksloot.

 139. De Nijvere Loper

  Wie al wandelend de bezienswaardigheden van het dorp Nijverdal wil bezichtigen, kan het best gebruik maken van de stadswandeling ‘De Nijvere Loper’. In anderhalf uur tijd word je langs de mooiste plekjes van het dorp geleid.