Olympisch Park Twente geopend

Onder grote belangstelling is vanmiddag het Olympisch Park Twente geopend naast het FBK-stadion in Hengelo. Dochter Fanny jr. van gouden atlete Fanny Blankers-Koen onthulde de entree waarna de Twentse Olympisch kampioenen, of hun familie, hun sokkel onthulden.

Het Olympisch Park Twente is een groen eerbetoon aan de Twentse Olympisch kampioenen. Naast het FBK-stadion heeft de stichting Topsport Overijssel/Regio Twente in samenwerking met de gemeente Hengelo een Olympisch Park aangelegd. In het park zijn voor de Twentse Olympisch kampioenen 18 bomen geplant; uniek in Nederland. Bij de bomen staan sokkels met informatie over de medaillewinnaar én de boom. Het gaat om Twentse winnaars van een gouden medaille op de Olympische Zomer- en Winterspelen óf Paralympics. Vanwege de exclusiviteit van de bomen heeft het park tevens de functie van arboretum.

‘Trots dat ik een boom heb’

Voorafgaand aan de onthulling nam de Twentse wielerlegende Henny Kuiper kort het woord: ‘Ik ben er erg trots op dat ik een boom heb.’ Gastheer en burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg, maakte van de gelegenheid gebruik om stil te staan bij de 100ste geboortedag van Fanny Blankers-Koen die dag en de naderende FBK-Games begin juni. Voorzitter van ‘Topsport Twente’, Frans Willeme zette de mannen van de organisatie nog even in het zonnetje: Jaap Heerze, ‘wandelende sportencyclopedie’ Gijs Eijsink en Gerard Kokhuis, die zich keihard hebben ingezet om het park te realiseren. ‘Het was een enorme klus om al deze gegevens en mensen boven water te krijgen, chapeau’, aldus Willeme.

Groen eerbetoon

Daarna liepen gouden medaillewinnaars en hun familie het park in om hun sokkel te onthullen. De helden die in het park worden geëerd zijn: Hennie Kuiper, Ellen van Langen, Jos Lansink, Wouter van Pelt, Niels van Steenis, Jeroen Dubbeldam, Marleen Veldhuis, Hinkelien Schreuder, Rianne Guichelaar, Marieke van den Ham, Meike de Nooy, Yasemin Smit, Mark Tuitert, Jorien ter Mors, Sanne Wevers en het paralympische zitvolleybalteam (John Hilgeholt, Johan Reekers, Henk Dost, Hennie Schulenberg en Stef de Wit), de paralympische atleten (Thea Engelbertink, Jenette Jansen en Kenny van Weeghel) en de paralympische zwemmers (José Evertzen, Johan Mosterd en Saskia Jonker).

Onderhoud

ROC van Twente is partner van het park. Deze partner verzorgt de sokkels en bomen als er nieuwe Olympische kampioenen zijn. Daarnaast maken ze vanuit hun sportopleidingen en het Johan Cruyff College (onderdeel ROC van Twente) hun verbinding en betrokkenheid met de Twentse sportwereld zichtbaar. Voor het vak Loopbaan en Burgerschap gaan studenten van diverse opleidingen het park bezoeken, zodat de prestaties van de Twentse kampioenen in beeld blijven als cultuurhistorische waarde.