Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Typisch Twents

Komt dat zien! Spannende atletiekbattles bij FBK Games in Hengelo.

Leestijd 3 minuten 516 x bekeken

Je wist het misschien niet, maar in Twente worden regelmatig snelheids-records gebroken. Namelijk door de internationale atletiektop die zich ieder jaar in Hengelo meldt voor de FBK Games. Een atletiekgala waarvoor top-atleten uit de hele wereld graag naar Twente reizen.

Aan sport geen gebrek in Twente: Military Boekelo-Enschede, CSI Twente, Triathlon Holten en Enschede Marathon. De Hengelose FBK Games hoort vanzelfsprekend thuis in dit rijtje van de vijf grote internationale topsportevenementen.

Heritage of World-Athletics

Vanaf 1981 veroverde de FBK Games, vernoemd naar ‘de vliegende huisvrouw’ Fanny Blankers-Koen, een vaste plek in de atletiekwereld. Als een van de negen World Challenge-toernooien, naast onder meer Berlijn, Nanjing, Zagreb en Osaka heeft het Twentse toernooi veel aanzien. Vorig jaar kreeg de FBK Games van de internationale atletiekfederatie IAAF als eerste het ­predicaat Heritage of World-Athletics.

Publiekslievelingen

Natuurlijk is ‘Hengelo’ uniek. Niet alleen omdat het het enige internationale atletiekevent van Nederland is, maar ook door de goede sfeer in het stadion en de olympische, Europese en wereldkampioenen die deelnemen. Internatio­nale grootheden als Haile Gebrse­lassie, Edwin Moses, Sergej Boebka en Heike Henkel waren te zien in het FBK Stadion. De Nederlandse top, onder aanvoering van Dafne Schippers, Churandy Martina en ­Sifan ­Hassan, zijn al jaren ­absolute publiekslievelingen.

Nieuwe impulsen

De FBK Games wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door Global Sports Communication van oud-atleet Jos ­Hermens. Ook olympisch kampioene Ellen van Langen is vanuit de organisatie nauw betrokken en kent het stadion op haar duimpje: de van oorsprong Oldenzaalse nam in de beginjaren zelf deel aan de FBK Games. De betrokkenheid van Global Sports Communication heeft de FBK Games nieuwe impulsen gegeven. Natuurlijk blijft mooie, spannende atletiek centraal staan, maar er valt voor het publiek veel meer te beleven. Het plein bij het FBK Stadion barst van de gezelligheid met foodtrucks en sportieve activiteiten. Ook op de tribunes tijdens de wedstrijden is er geen tijd om je te vervelen. Een modern atletiekgala is namelijk geen saaie serie verplichte atletiekdisciplines. Integen­deel, de FBK Games is een sportief totaaltheater geworden: een dynamisch spektakel waarbij de verschillende ­nummers, verdeeld over middenterrein en de 400 meter lange atletiekbaan, zich in flitsend tempo opvolgen. Hoogspringen, verschillende loopnummers, verspringen, horden, polsstokhoogspringen, de sprintnummers; staan garant voor spanning, nagelbijten en hopelijk een Europees of misschien wel wereld­record. En die waren er zeker: Kenenisa Bekele in 2004 op de 5000 meter en in de jaren negentig Haile Gebrselassie. Hij liep liefst vier keer een wereldrecord. Niet voor niets dat hij nog altijd Mister Hengelo wordt genoemd…

De FBK Games wordt in 2019 op zondag 9 juni, Eerste Pinksterdag, in Hengelo georganiseerd. Kaarten zijn te koop via onderstaande website. Komt dat zien!

www.fbkgames.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Twente

 1. Doe-tips

  Koffietijd! 4 heerlijke tips voor een goede kop koffie. Thee kan ook.

  Geschreven door Nicoline
 2. Typisch Twents

  Proef de smaak van Twente in streekproductenwinkel in Markthal Rotterdam

  Geschreven door Merle
 3. Slaaptijd!

  Boek een bijzondere B&B. Dichterbij een Tukker kom je niet

 4. Twents en te gek

  Typisch Twentse "hebbedingetjes". Leuk om cadeau te geven of te krijgen.

Tip je vrienden

facebook twitter