navigatie overslaan

Twents en te gek

Typisch Twentse "hebbedingetjes". Leuk om cadeau te geven of te krijgen.

  • Leestijd 4
  • Gelezen 9212 keer

Typisch Twentse "hebbedingetjes" zijn leuk om te hebben maar ook om cadeau te geven. Je kunt voor de standaard artikelen gaan, maar dit is wel echt te gek!

Twents geluk gunnen we iedereen

Nederlanders zijn altijd druk. Ze rennen van afspraak naar afspraak en van -deadline naar deadline. Dat gehaaste leven leidt tot een chronisch tekort aan tijd. Dat zijn we in Twente zat! Wij gaan de strijd aan tegen het eeuwige moeten van de Nederlander. Natuurlijk hebben we in Twente ook overvolle agenda’s. Toch genieten we meer van het leven. Dit rode boekje is de Twentse versie van een zelfhulpboek. Een Twentse gids in - zoals ze dat in de Randstad noemen - people skills en time management. Maak even tijd om dit te lezen. Twents geluk gunnen we namelijk iedereen! Het boekje ‘Namens alle Tukkers’ is onder andere verkrijgbaar op www.bol.com en kost € 9,95. www.tukkers.nl

Twente Ontwaakt - uniek magazine

Hét magazine over het Twentse natuurschoon, met uiteraard een vleugje ‘Tukkercultuur’. Een luxe uitgevoerd magazine met 40 adembenemende pagina’s. Het is volop genieten met deze wandeling ‘op papier’ door het prachtige Twente. De foto’s zijn van de bekende landschapsfotograaf Vincent Croce; Martin ter Denge heeft met zijn karakteristieke schrijfwijze gezorgd voor de bijzondere teksten. Een bijzonder cadeau. Elk magazine krijgt op de voorpagina een uniek nummer en de naam van de ontvanger. Dat kan zowel je eigen naam zijn als de naam van degene aan wie je het magazine wilt geven. En om het ‘af’ te maken, mag je een eigen boodschap meesturen die bij het voorwoord geplaatst wordt. Inclusief een foto die je zelf kunt uploaden. Bestel Twente Ontwaakt.

Aanstreekelijk

Wist jij dat je op een gemiddelde dag makkelijk voor 40.000 kilometer aan voedselkilometers op je bord hebt liggen? Daar schrik je van he? Dit terwijl een heleboel van deze producten letterlijk om de hoek te krijgen zijn. Daarom heeft Koen Olde Hanter Aanstreekelijk opgericht. Met het idee dat producten helemaal niet over de hele wereld vandaan hoeven te komen! Alle producten van Aanstreekelijk komen uit Twente. Die producten hebben niet meer dan 50 kilometer afgelegd. En dat is natuurlijk veel beter voor het milieu. En precies weten waar je eten vandaan komt is natuurlijk ook fijn, zo kun je achterhalen hoe het geproduceerd is en of dit voldoet aan je standaarden. Alle producten komen van lokale boeren en zijn milieubewust verpakt. Door deze streekproducten te kopen, ondersteun je direct de boer om de hoek! De bijzondere winkels van Aanstrekelijk vind je in Oldenzaal en Delden.

Streekmarkt Twente

Elke eerste zaterdag van de maand is het druk op het idyllische pleintje bij de Oude Blasiuskerk in het centrum van Delden. Van 09.00 tot 15.00 uur is er de Streekmarkt Twente. Een markt met alleen pure en authentieke Twentse producten. Eerlijke producten die met liefde en passie zijn gekweekt, geteeld en gemaakt. Rechtstreeks van de Twentse groond, zo uit de stal of uit de wei. Ter ere van het 10-jarige bestaan van de markt is er nu het kookboek Streekmarkt Twente uitgebracht. Want met de bijzondere producten die verkrijgbaar zijn op de markt, zijn talrijke smaakvolle gerechten te bereiden. Twentse smaakmakers met de smaak van vroeger, natuurlijk wel in een eigentijds jasje. Van Twentse humkessoep, klapstuk en aardappelsoep tot reerug, wagyu-entrecote en rilette van piepkuiken met krentenwegge. Genieten van de Twentse streektafel! Het kookboek Streekmarkt Twente is verkrijgbaar bij de Readshop en Geef en Beleef in Delden en bij de VVV Informatiepunten in Hof van Twente.

De Rusluie

Het boek De Rusluie, geschreven door Nicole Harmsen, vertelt het verhaal over een groep Vriezenveners die in de 18e en 19e eeuw naam en faam maakten in Sint Petersburg. ‘Vriezenveen, 1739. Als de oogst is mislukt en Jan Klein besluit om met de huifkar naar Sint-Petersburg te gaan om daar wat bij te verdienen met de verkoop van tuinzaden, beseft hij niet dat zijn reis het begin is van een familiebedrijf dat bijna tweehonderd jaar zal voortbestaan. Binnen korte tijd zijn de Rusluie uit Vriezenveen met hun Hollandse linnen een begrip in Sint-Petersburg. Ze zijn niet langer arme boeren die op hun slee met koopwaar langs de klanten reizen, maar rijke burgers met winkels in de voornaamste straat van de stad. Aanvankelijk reizen de mannen nog heen en weer, maar na verloop van jaren vestigt de familie zich definitief in Rusland met de bedoeling om nooit meer terug te keren. Het lot beslist echter anders…’ Het boek is onder meer te koop in verschillende boekhandels en op bol.com.

Wat vind je van dit artikel?