navigatie overslaan

Mirreweenter | Eerste kerstdag

Ossenhoornblazen Markelo

  • 25 dec 2022
  • 10:00
  • gratis
  • Markelo

Eén van de tradities in Markelo is het ossenhoornblazen in de Adventstijd. Ook dit jaar klinkt op meerdere plaatsen 'de Oale Roop'.

Voorafgaand aan de kerstviering in de Martinuskerk in het centrum van Markelo, blazen de ossenhoornblazers om 10 uur.

Over het ossenhoornblazen
De ossenhoorn is een voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm, in Twente en de Achterhoek wordt in de adventstijd veel geblazen op Ossenhoorns.

In Markelo wordt er sinds 1988 al op ossenhoorns geblazen, dit oude traditie zet nog steeds voort. De klagelijke toon die de ossenhoorn voortbrengt, is over de kale hard bevroren essen over kilometerafstand te horen. Dit moest ook wel want het geluid moest de afstand van het ene erf tot het ander overbruggen. De betekenis van het blazen was het verdrijven van de boze geesten en het laten terugkeren van het licht. Immers de kortste dag was geweest en de dagen begonnen weer te lengen. In latere tijd is het gebruik gekoppeld aan het christelijke geloof.

Tegenwoordig zijn er in Markelo een aantal blazers actief. Zij blazen volgens de traditie en zijn allen gestoken in authentieke Markelose Kostuums van rond 1900.

Dit jaar vindt het plaats in de adventstijd. De adventsperiode loopt dit jaar van 27 november t/m zaterdag 24 december.

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Op de kaart

Meer leuke evenementen