navigatie overslaan

Pinksterbruidjes in Borne

  • 28 mei 2023
  • 12:00

In Borne hebben we een prachtig stukje immaterieel erfgoed: de Pinksterbruidjes! Ieder jaar op eerste Pinksterdag is het weer zover. Dan wordt de oude traditie van de Pinksterbruidjes in Borne voortgezet. Vroeger gebeurde dit kleinschalig, de laatste jaren wordt het groots aangepakt door de Folkloregroep Borne met hulp van scoutinggroep St. Stephanus-Martina.

Een eeuwenoude traditie in het oosten van het land, maar tegenwoordig is Borne één van de enige plekken waar deze traditie nog in leven is: de pinksterbruidjes. Lieve schattige meisjes dansend in witte jurkjes. Dit is met name te danken aan de inzet van Stichting Folkloregroep Borne & Scouting St. Stephanus Martina.

Zij roepen de meisjes (in de leeftijd van 5 tot 10/11 jaar) op, studeren de dansjes in en zorgen voor de rijke bloemversieringen. Een uniek gezicht en nog steeds elk jaar een groot succes. Doordat de traditie zo levendig wordt gehouden staan de Pinksterbruidjes daarom ook op de prestigieuze erfgoedlijst van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

Meer informatie over de Pinksterbruidjes: klik hier!

Wanneer

Op de kaart

Meer leuke evenementen