navigatie overslaan

PASSIE VOOR BACH - De galante Bach

  • 3 december
  • 11:00
  • Enschede

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. Kom, met korting, luisteren naar alle vier concerten!

De 'galante' Johann Sebastian Bach staat centraal in het eerste concert van een nieuwe serie Passie voor Bach. Met twee voorbeelden toont Ensemble Himmelsburg dat op de maestro niet alleen de woorden nors en streng van toepassing zijn.

Tot ver in de twintigste eeuw werd Bach gezien als die een beetje nors kijkende componist van gewichtige composities, die wortelden in de strenge Duitse muziektraditie van de Barok. Inmiddels weten we dat Bach wel degelijk openstond voor de nieuwe muzikale idee├źn die rond 1730 opkwamen en die we 'galant' zijn gaan noemen.

Deze modieuze muziek was wat lichtvoetiger en doorzichtiger en werd door tegenstanders als vluchtig afgedaan. In de composities die Bach in zijn latere jaren schreef, hoor je hoe hij het 'galante' perfect in overeenstemming wist te brengen met de traditie waarin hij werd grootgebracht.

Met tussen de beide werken van 'vader' Bach, een suite van oudste zoon Wilhelm Friedemann.

Voor het vierde seizoen op rij werken Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel samen in de serie Passie voor Bach. In vier themaconcerten op zondagochtend in de Grote Kerk brengt Ensemble Himmelsburg een keuze van bekende en minder bekende werken van Johann Sebastian Bach en tijdgenoten ten gehore.

Ensemble Himmelsburg, dat vernoemd is naar de slotkerk van Weimar waar Bach enkele jaren werkte, is samengesteld uit Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft.

Speciale serieprijs
Bezoekers die voor alle vier concerten kaarten bestellen, kunnen gebruik maken van een serieprijs: Vier concerten voor 75 euro. Deze korting wordt tijdens het bestellen automatisch berekend.

Wanneer

Op de kaart

Meer leuke evenementen