navigatie overslaan

Aan tafel!

Dag van het Kasteel

  • morgen
  • 13:00- 17:00
  • € 5,00
  • Rijssen

Het Rijssens Museum neemt deel aan de Dag van het Kasteel, dat dit jaar het thema 'Aan tafel' heeft. Het museum organiseert vanaf 13.30 uur gratis rondleidingen door het kasteel.

Voor het eerst is het in 2024 het hele Pinksterweekend tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie is het thema ‘Aan Tafel!’, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen.

Eén van de belangrijkste aspecten van het leven en van cultuur is eten. Zonder eten is er geen leven mogelijk wat ervoor zorgt dat een groot gedeelte van het leven in het teken staat van voedsel. Dit was zeker ook het geval bij kastelen en buitenplaatsen. Ze hadden bijvoorbeeld vaak hun eigen moestuinen, enorm veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Eten was niet alleen noodzakelijk maar ook een luxe en een manier om met hun rijkdom te kunnen pronken.

Ook nu zijn kastelen, buitenplaatsen en eten nog vaak met elkaar verbonden. Veel kastelen en buitenplaatsen zijn namelijk tegenwoordig een horeca locatie. Opnieuw worden veel locaties gebruikt voor heerlijke diners en gezellige ontbijtjes.

Kasteel de Oosterhof

Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum en is sinds 1989 gevestigd in havezate ‘De Oosterhof’, in de Rijssense volksmond ook wel Het Kasteel genoemd. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard.

Laat je op de Dag van het Kasteel verrassen door de verhalen van de gidsen die je om 13.30 uur en 15.00 uur gratis rondleiden door Kasteel de Oosterhof. Leer meer over de tafeletiquette door de eeuwen heen en verschillende kruiden en specerijen met een niet Nederlandse oorsprong. En laat je door de imkers meer vertellen over het belang van de bijenstal achter het kasteel.

In 'n Koffiehook draaien doorlopend historische films over Kasteel de Oosterhof. Neem een heerlijk kopje koffie of thee met kasteelcake, een glaasje fris of een ijsje en geniet op het mooie terras grenzend aan de prachtige Oosterhoftuin. Kasteel de Oosterhof is deze dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 5,00

Op de kaart

Meer leuke evenementen