Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Oldensail

Voor de derde keer vindt in het pittoreske Friese palingdorp Heeg Oldensail plaats. Met 40 Valken wordt gestreden om het Oldenzaalse zeilkampioenschap. Speciale gasten dit jaar zijn de winnaar van Expeditie Robinson, Carlos Platier Luna en Foppe de Haan.

Oldenzaal en zeilkampioenschappen?! Is de poolkap wellicht opeens gesmolten en Oldenzaal ongemerkt omringd door water? Of heeft de gemeenteraad misschien een miljoenenloterij gewonnen en gaan ze het Hulsbeek ombouwen tot een heus zeilparadijs? Oh nee, het wordt natuurlijk ‘zeilen’ met miniatuurbootjes op de brandvijver? Nee, niets van dit alles; het zeilkampioenschap ‘Oldensail’ wordt simpelweg in Friesland gehouden. Gewoon een dagje lekker zeilen met een wedstrijdelement want Oldenzalers houden tenslotte van uitdagingen.

Oldenzalers en Friezen, gaat dat wel samen? Tuurlijk! Oldenzalers en elke bevolkingsgroep gaan samen. ‘As dee leu mear gewoon doot’. En daarin zit trouwens wel een sterke relatie met de Friezen. ‘Ok zee hoalt nich van flantuten! Doo mear gewoon dan doo’j a doar genog’.

Maar zijn er wel genoeg Oldenzalers die iets met zeilen hebben? Jazeker! Het blijken er zelfs onverwacht veel te zijn. Bij sommigen is het met de paplepel ingegoten omdat hun ouders een plekje hadden in Friesland met een bootje of surfplank erbij. Anderen kregen de smaak te pakken bij een van de vele zeilkampen tijdens hun schoolcarrière. En dan is er nog een groep die gek werd op de combinatie wind en water toen de surfsport zijn opmars deed, Zo was er eind jaren 70 een windsurfvereniging ‘De Boeskoolglieders’ met als uitvalsbasis het Hulsbeek. Ook was er een clubje Oldenzaalse windsurfers genaamd ‘Team windsurfing Oldenzaal’ die elkaar vaak troffen op bekende surfstekken in Nederland en zomers bijeen kwamen aan het Gardameer. En er was zelfs een heuse Oldenzaalse Surfschool ‘Heanig an’ in het Friese Woudsend, destijds opgericht door een gymleraar van het Thijcollege.

Op zaterdag 28 juni 2014 vond de eerste editie van Oldensail plaats in Heeg, vlak bij Sneek. Dit was een overweldigend succes. Na een uitgebreide evaluatie is besloten om van Oldensail een tweejaarlijks evenement te maken. 2016 Werd zowaar een nog groter succes met maar liefst 60 Valken in 2 verschillende klassen. Besloten is om het evenement in 2018 niet nog groter te maken omdat de intieme en gezellige sfeer die er bij de afgelopen edities hing, niet in het geding mag komen!

Natuurlijk staat het zeilen met het bijbehorende wedstrijdelement voorop deze dag, maar direct daarna ook de gezelligheid met bijbehorende hapjes en een borrel. Dus meld je nu aan voordat we vol zitten!

‘Wea d’r bie, dan kö’j ’t ok nich missen’

Wanneer

  • -

Locatie

Heegermeer - StayOkay

Adres
It Eilan 65, Heeg