navigatie overslaan

Tentoonstelling

Women of Japan

  • 24 februari - 1 sep 2019
  • 11:00- 17:00
  • gratis - € 12,50
  • Delden

Vanaf zondag 24 februari presenteert Museum No Hero de nieuwe tentoonstelling Women of Japan. Uit verschillende Nederlandse musea en prove-collecties komen bruiklenen naar Delden om het fascinerende verhaal te vertellen van het leven van Japans vrouwen gedurende de laatste drie eeuwen.

Foto's, kimono's, prenten, porselein, sieraden en interviews met hedendaagse Japanse vrouwen gaan in op de thema's carrière, moederschap, seksualiteit, spiritualiteit en schoonheid. Kasteel Twickel leent daarnaast 130 stuks servies VOC-porselein uit aan Museum No Hero voor de tentoonstelling VOC Japan-Nederland.

Zo’n vijftig objecten – variërend van kimono’s uit de collectie van Rijksmuseum Amsterdam tot het tweeluik Three Fates van Miwa Yanagi (2008) uit de collectie van Sammlung Philara – laten zien dat het leven van een Japanse vrouw in de afgelopen eeuwen zeer sterk veranderde, maar deels ook hetzelfde bleef. Japan is al eeuwenlang een grote bron van inspiratie voor de Nederlanders. Het Aziatische land kent echter ook een schaduwzijde. Hier worden vrouwen aangemoedigd om op levensgrote Lolita-poppen te lijken en in de Japanse porno-industrie gaat jaarlijks 20 miljard dollar om. Vrouwen worden vaak gezien als tweederangsburgers, niet gelijkwaardig aan mannen. De tentoonstelling Women of Japan daagt bezoekers uit om na te denken over begrippen als gelijkwaardigheid en emancipatie, door onze eigen Westerse maatschappij af te zetten tegen de Japanse.

Persoonlijke verhalen
Voor de tentoonstelling zijn vier Japanse vrouwen geïnterviewd, die elk hun eigen kijk hebben op de vijf thema’s van de tentoonstelling. De persoonlijke verhalen worden op een speelse manier verweven met de historische context van de objecten. Samen geven zij een boeiend kijkje in het leven van de Japanse vrouw, toen en nu.

Audiotour
De gratis audiotour bevat quotes uit de interviews met de Japanse vrouwen, achtergrondinformatie bij de objecten en verzamelaar Geert Steinmeijer vertelt over de Japanse objecten uit de No Hero Foundation. De audiotour is zowel te beluisteren via de podcatcher of via de app Smartify op de eigen smartphone.

Voor kinderen
Het museum heeft speciaal voor kinderen van 6-12 en hun ouders een (gratis) speurtocht door de tentoonstelling ontwikkeld. Daarnaast vertelt verzamelaar Geert Steinmeijer in de audiotour voor kinderen van 6-14 over zijn reizen naar Japan en de objecten uit de tentoonstelling.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze prachtige tentoonstelling bekijk de website van Museum No Hero. De tentoonstelling is te bezichtigen van 24 februari tot 1 september 2019. Foto: Annabel Jeuring.

Wanneer

24 feb - 1 sep 2019
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 12,50
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
gratis
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 6,50

Op de kaart

Meer leuke evenementen