Slachtvisite

November is traditioneel de slachtmaand. Vroeger was dit een echt familiegebeuren en was het onderdeel van het boerenleven. Vandaag worden de eigen geslachte varkens op de ladder gebracht en verwerkt door de slagers Karel en Frank Groothuis.

Ter plaatse maken de slagers Karel en Frank Groothuis onder meer verse worst en het vlees is ook te koop. De toegang is, zoals gebruikelijk bij een visite, gratis.

Het programma van de slachtvisite ziet er als volgt uit:
1e sessie:
10.30 uur Inloop en gelegenheid voor koffie/thee en versnapering
11.00 uur Algemene uitleg over de slachtvisite in het Spieker
11.15 uur Uitleg bij het varken en het vetprijzen met borrel
11.30 uur Afsnijden en verkoop op de Delle (op de deel van de boerderij)

2e sessie:
13.00 uur Algemene uitleg over de slachtvisite in het Spieker
13.15 uur Uitleg bij het varken en het vetprijzen met borrel
13.30 uur Afsnijden en verkoop op de Delle

Over de slachtvisite
November is traditioneel de slachtmaand. Het slachten is van vroeger uit een echt familiegebeuren en vast onderdeel van het boerenleven. De lange wintermaanden vroegen immers om goed eten. Na het slachten werd het varken op de ladder gehangen en kwamen de noabers (buren) op de slachtvisite om het vet te prijzen onder het genot van een borrel. De dagen erna werd het huisgeslachte varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernij. Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed en leverworst gemaakt. Met kruiden werd het vlees op smaak gebracht. Deze recepten werden mondeling overgedragen op de volgende generaties, waardoor er streekeigen smaken zijn ontstaan.

Over Museumboerderij Wendezoele
Museumboerderij Wendezoele is gevestigd op het Twickelerf Erve Brinkcate, Twickelerlaan 14 in Ambt Delden. Je krijgt hier een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente tussen 1900 en 1960. Naast de traditionele gebouwen en het erf met daarbij wisselende exposities, is er een kleine veestapel, een kruiden- en groentetuin maar ook gras- en akkerland. Hierop groeien gewassen die in de genoemde periode werden verbouwd. De exposities laten zien hoe het leven was op school, in de winkel en thuis op de boerderij. Daarbij verbinden de verhalen van de vrijwilligers vroeger met nu.

Of bekijk de website www.wendezoele.nl

Wanneer

Locatie

Museumboerderij Wendezoele

Adres
Twickelerlaan 14, 7495VG Delden
Telefoon
074-3762699
E-mail
Website
www.wendezoele.nl
De gegevens op deze pagina worden aangeboden door HofMarketing.

Tip je vrienden

facebook twitter