10 x Typische Twentse streekproducten die je moet proeven

10 x Typische Twentse streekproducten die je moet proeven

In Twente houden we van lekker eten. Lekker eten met eerlijke streekproducten vol van smaak. Denk daarbij aan rundvlees van koeien met een goed leven, die gezonde voeding krijgen en zo min mogelijk worden blootgesteld aan stress. Biologische groentes die liefdevol verzorgd en waarbij zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. En de Twentse wijnen die op zorgboerderijen worden gefabriceerd. In Twente vind je een uitgebreid aanbod aan proeverijen, streekmarkten en ambachtelijke boerderijen. Ga jij straks naar huis met een tas vol Twentse lekkernijen? Bekijk dan snel onze 10 toppers.

10. De mooiste aardbeien van De Manderveense Aarbei

Je hebt vast wel eens aardbeien gekocht in de supermarkt. Thuisgekomen blijkt er amper smaak aan te zitten. Dat zal je met de aardbeien van De Manderveense Aardbei niet overkomen. Vanaf 1 mei tot en met september kan je op het landgoed je eigen aardbeien, frambozen en bramen plukken. Vol van smaak. Een feest voor groot en klein, waarbij kleinste kinderen de geplukte vruchten meestal meteen opeten. Als je klaar bent met plukken, geniet je in de koffieschuur of op het terras van een kopje koffie met een verse wafel met aardbeien en slagroom. Voordat je weer naar huis rijdt, kun je in de winkel asperges, fruit, jam, sauzen en andere streekproducten .

Recept voor frisse salade van asperges met aardbeien>>

Dit artikel is geschreven door onze blogger en Twente ambassadeur Nicoline Bogaards, in samenwerking van Twente Marketing. De inhoud ervan is 100% van Nicoline.

9. Meer dan 450 smaken ijs in Nutter

IJs gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten, vind je bij IJsboerderij Bölte in Nutter. Sinds 1997 maakt eigenaar Frans zijn eigen ijs van de streekproducten van zijn omliggende buren. Bijvoorbeeld de aardbeien van de nabij gelegen aardbijboerderij. Daarnaast weigert Frans om geur- en kleurstoffen toe te voegen. Combineer jouw uitstapje om een natuurlijk ijsje te eten bij Bölte met een wandeling in de omgeving. Frans en Marinka vertellen je graag over de mooiste fiets- en wandelroutes in de omgeving.

Lees alles over de eigenzinnige ijsmaker uit Nutter>>

Bekijk in de film met Frans over zijn ijsboerderij>>

8. Blauwe bessen hemel in Vriezeveen

Verse blauwe bessen zijn heerlijk in je yoghurt, door je cake, op je havermoutpannenkoeken of in je salade. Vanaf 15 juni kun je ze zelf plukken bij de blauwe bessenkwekerij De Greftenhoeve in Vriezeveen. Naast de blauwe bessen, kun je ook rode bessen en kruisbessen plukken. Moe van het plukken? Rust lekker uit in de schaduw op het boerenerf, onder de oude eikenboom met een kopje koffie en een stuk zelfgemaakte blauwe bessenvlaai. Geen zin om zelf te plukken? In de boerderijwinkel kun je blauwe bessen geplukt en al kopen. Ben je toch in de winkel, neem dan gelijk de smaakvolle jam en een lekker flesje blauwe bessenwijn mee.

Uitgebreide informatie over Blauwe Bessenkwekerij De Greftenhoeve>>

Recept voor zelfgemaakte blauwe bessen muffins>>

7. Twentse mozzarella, gewoon uit Denekamp

Het blijft een rare gewaarwording: mozzarella uit Twente. Maar als je het eenmaal geprobeerd hebt, ben je om. De lekkerste mozzarella komt niet uit Italië, maar uit Twente!
Boer Alfons melkt elke dag twee buffels. Van deze buffelmelk maakt Gennaro, een echte Italiaanse vakman, dagelijks verse buffelmozzarella. De buffelmozzarella van Buffalo Farm Twente bestel je online. Naast mozzarella kun je ook ricotta, primosale, caciocavalle en buffelbrie bestellen. De buffels hebben op de Farm een goed leven maar worden ook geslacht voor hun vlees. In de webshop kun je buffelvlees bestellen zoals bijvoorbeeld harde worst. Buffalo Farm Twente leidt je graag rond over hun boerderij langs de buffels. Natuurlijk mag je de verschillende kazen zelf proberen.

Lees alles over de Buffalo Farm Twente op visittwente.nl>>

Recept van ZTRDG met Twentse buffelmozzarella>>

6. Du pain, du vin, de Twente

Twente is een stukje Nederland waar de meeste zonuren worden gemaakt. Het is dan ook niet gek, dat er echte Twentse wijnen worden geproduceerd. Wijngaard Hof van Twente in Bentelo produceert al sinds 2000 eigen wijnen. Mensen met een ondersteuningsvraag helpen de eigenaren Roelof en Ilse Visscher bij het verbouwen van druiven, de productie tot wijn en de verkoop. Ilse en Roelof Visscher leiden je graag rond over de wijngaard en door de wijnkelders. Waarna je uiteraard zelf de heerlijke wijnen kunt proeven in het proeflokaal.

Lees meer over de Wijngaard Hof van Twente>>

Alvast een Twents wijntje proberen? Bestel er een of meer, in de webshop>>

5. Alle streekmarktproducten bij elkaar, op de leukste markt van Twente

Hoe leuk het ook is om alle boerderijwinkels in de regio langs te gaan, het is een behoorlijk intensieve klus. Daarom kun je elke eerste zaterdag van de maand naar de Streekmarkt Twente in Delden. Op het idyllische pleintje naast de Blasiuskerk, vind je de streekmarkt die de sfeer oproept van een marktje in een Frans boerendorp. Op de Streekmarkt Twente staan producenten uit de regio met authentieke, pure en eerlijke producten. Je mag hier de producten voelen, proeven en ruiken en de marktmannen en -vrouwen vertellen je graag wat meer over hun product.

Bekijk in onze agenda de data van de Streekmarkt Twente>>

4. Smaakvolle Kaas van Keuper uit Hengevelde

Romige boerenkaas in verschillende varianten, verse melk en karnemelk, frisse yoghurt met of zonder vruchten. Wil je echt lekkere zuivelproducten kopen, neem dan eens een kijkje in de boerderijwinkel van Keuper Kaas. Daar verkopen ze naast hun eigen zuivelproducten ook verschillende andere streekproducten als vlees, honing, aardappelen en jam. Naast hun kazen, produceert Keuper Kaas, inmiddels ook zelfgemaakte pasta, gemaakt van graan van eigen akker.

Lees meer over de boerderijwinkels van Keuper Kaas>>

Er zijn nog veel meer kaasboerderijen in Twente>>

3. Wit goud uit Bentelo

Op meer dan 4 hectare grond worden in Bentelo de lekkerste asperges verbouwd bij Asperge Slaghekke. Met veel zorg, worden de mooiste asperges geselecteerd en vers verkocht in de winkels in Bentelo en Enschede. Ben je benieuwd hoe dat nou gaat, asperges verbouwen? Bij Asperge Bentelo kun je een afspraak maken voor een excursie.

Bekijk de openingstijden en locaties van de verkooppunten van Asperges Bentelo>>

Van grond tot goud. Twentse aspergeboeren nemen een kijkje in de keuken van een topkok>>

Doe het eens anders. Maak zelfgemaakt asperge-ijs>>

Alles over aspergeboeren, verkooppunten, restaurants en veel meer recepten>>

2. De koeien van Jelle

Jelle Hidma had een jongensdroom en dat was boer worden . In 2014 maakte hij deze droom waar en gooide hij het roer radicaal om. Hij stopte met zijn baan als cameraman en kocht zijn eerste koeien die hij liet grazen op Landgoed ’t Oorbeck. Zo begon zijn bedrijf, Koeien van Jelle. Zijn Lankvelder koeien kunnen het hele jaar buiten blijven en geven een bijzonder lekker vlees. Jelle verzorgt met veel zorg en liefde zijn koeien . Zo grazen zijn koeien op kruidenrijke natuurweides en worden ze niet bijgevoerd met krachtvoer. Ook heeft hij lang gezocht naar een slager, die de koeien met zo min mogelijk stress slacht. Op de website, kun je vleespakketten vanaf 5 kilo, bestellen. Via een nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van de volgende slacht. Na ieder e slacht, wordt er een ‘Koeien van Jelle’-weekend georganiseerd. Klanten kunnen hun pakket dan ophalen bij ’t Oorbeck en een kijkje nemen bij de kudde.

Bekijk de Koeien van Jelle vanuit de theetuin van Op ’t Oorbeck>>

De Broodbode heeft Jelle’s burger op de kaart staan>>

1. Aziatische Shiitake paddenstoel, uut Twente

De Shiitake is een paddenstoel die van origine voorkomt in China en Japan. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Toen in 2007 de familie Masselink uit Tilligte, hun pluimveebedrijf niet verder kon uitbreiden, gooiden ze het roer volledig om. Ze besloten om shiitake paddenstoelen te gaan kweken. Zo ontstond Shiitake Masselink. Inmiddels leveren ze aan vele groothandels en restaurants. Daarnaast delen ze hun liefde voor deze lekkere paddenstoel met vele geneeskrachtige werkingen graag met een groter publiek. Op hun boerderij geeft de familie Masselink je graag een rondleiding en vertellen ze je alles over de bijzondere kweekmethode van de shiitake. Uiteraard mag je aan het eind van de rondleiding de shiitake zelf proeven.

Over openingstijden en routes naar Shiitake bedrijf Masselink>>

Trek in Shiitake gekregen? Bestel ze online in de webshop>>

Runderreepjes met Shiitake en cashewnoten. Bekijk het recept>>