Culinaire routes die je laten genieten van al het goede in Twente

Culinaire routes die je laten genieten van al het goede in Twente

Het beste van twee werelden, zo kun je de diverse culinaire routes in Twente noemen. Je fietst, rijdt of wandelt langs de mooiste plekken die Twente je te bieden heeft terwijl je ondertussen bij de favoriete Twentse restaurants, het echte landleven kunt proeven. Of je nou de mooiste Twentse tuindorpwijk wilt verkennen, wilt hardlopen en happen tijdens een marathon, een fietstocht wilt maken langs de Sallandse Heuvelrug of op je gemak in de auto door Noordoost-Twente wilt tuffen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Wij hebben de leukste culinaire routes voor je op een rijtje gezet.

9. Culinaire autoroute door mooi Twente

Of het nou regent of de zon schijnt, met de auto kan een culinaire route altijd. Happen & Tuffen is een autoroute door Noordoost-Twente. In het prachtige karakteristieke landschap, rijd je langs bossen, weilanden, historische boerderijen en watermolens. Tijdens deze culinaire tocht wordt je langs de meest bijzondere plekken in dit deel van Twente geleid. Denk daarbij aan de Sterrenwacht in Lattrop, het Landgoed Singraven, de watermolen van Bels en het Lutterzand. Onderweg maak je vier culinaire tussenstops bij verschillende horecagelegenheden.

Dit artikel is geschreven door onze blogger en Twente ambassadeur Nicoline Bogaards, in samenwerking van Twente Marketing. De inhoud ervan is 100% van Nicoline.

8. Smikkeltocht

De Smikkeltocht is een fietstocht van 35 km door de prachtige natuur van Den Ham. Je fietst langs de Regge en dwars door het natuurgebied de Archemermaten waar de natuur op zijn beloop is gelaten. Onderweg kom je langs bijzondere bezienswaardigheden en afstappunten. Wie 35 km te lang vindt, kan de route met 10 km afsnijden. Het eindpunt is Café Restaurant Harwig waar je onbeperkt pannenkoeken kunt eten.

Lees meer over de culinaire fietstocht De Smikkeltocht>>

7. Ett’n haal’n op de pedaal’n

Ett’n haal’n op de pedaal’n is een fietsarrangement door de natuur rondom Oldenzaal. Je kunt vier verschillende routes fietsen. Hoe langer de tocht, hoe meer culinaire tussenstops je onderweg maakt:

  • Rondje Oldenzaal (33km): door het natuurgebied de Boerskotte

  • rondje Oldenzaal, Rossum, Ootmarsum, Denekamp en De Lutte (53 km)

  • Rondje Oldenzaal, Deurningen, Saasveld en Weerselo (54 km)

  • Rondje Oldenzaal, De Lutte en Losser (55 km)

6. Happen en trappen, de site voor culinaire fietsroutes

Happenentrappen.nl is een website die door heel Nederland en België verschillende culinaire fietsroutes aanbiedt. Zo hebben ze ook een aantal geweldige fietsroutes door Twente. Bijvoorbeeld de Twentse Zoutmarke route. Vanaf Haaksbergen fiets je langs prachtige landschappen, schaapskooien, zouthuisjes en tuinen. Tussendoor stop je bij vier verschillende restaurants voor een lekker hapje. Inbegrepen bij deze culinaire fietsarrangementen zijn een fietskaarthouder en een uitgebreide routebeschrijving.

5. Rondje culinair wandelen door Ootmarsum

Ootmarsum is een authentiek kunstenaarsdorpje vlak bij de Duitse grens. Een bezoek aan het dorpje met haar klinkerstraatjes, leuke winkeltjes en vele galerieën is al een uitje op zich. Maar het kan nog leuker. Je kunt namelijk een culinaire wandeling door Ootmarsum maken. Voor €42,50 eet je een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert in drie verschillende restaurants. Ondertussen word je door een stadsgids rondgeleid en verteld hij jou alles over dit oudste stadje van Twente.

Het Rondje Culinair Wandelen is te boeken bij VVV Ootmarsum>>

4. Proef Twente!

In het schitterende Twentse fietsgebied, in de omgeving van Ootmarsum en Denekamp, fiets je de bijzondere Smaakfietsroute Proef Twente! Je start in het gemoedelijke kunstenaarsdorp Ootmarsum, het oudste stadje van Twente. Vanuit daar volg je de Dinkel door het heuvelachtige Dinkeldal. De Dinkel is een van de weinige riviertjes in Nederland, die nog een natuurlijke loop heeft. Dat kun je goed zien in het prachtige natuurgebied het Lutterzand, vlak voor Denekamp. Onderweg maak je een aantal culinaire tussenstops, waar de kok je zal verrassen met gerechten, gemaakt van heerlijke, verse streekproducten.

3. De smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug

De smaakfietsroute is een culinaire route voor de geoefende fietser. De route is namelijk 62 kilometer lang en navigeert je langs heuvels, prachtige natuur, historische boerderijen en gezellige dorpjes. Daarnaast fiets je langs bijzondere plekjes zoals paardenmelkerij ‘t Schanebroek waar je kunt zien hoe pony’s en paarden worden gemolken, het natuurdiorama in Holten waar meer dan 1000 opgezette dieren levensecht zijn neergezet en de Korenmolen de Hoop waar dagelijks nog graag gemalen wordt. Een echte belevingstocht, waar je misschien beter twee dagen de tijd voor kunt nemen. Zo heb je alle rust om de bijzondere plekjes goed te bekijken en kun je van de prachtige natuur van de Sallandse Heuvelrug genieten.

2. Tijdens de marathon, genieten van de beste streekproducten

Ben je naast levensgenieter ook hardloper? Dan is de Landgoed Twente Marathon voor jou de perfecte culinaire route. Langs een route van 42 kilometer door Noordoost-Twente, ren je langs landgoederen en landerijen die speciaal voor deze dag hun poorten hebben geopend. Daar kun je kennismaken met de lekkerste Twentse streekproducten als vers gebakken pannenkoeken en de lekkerste jammen. Vind je een hele marathon te lang? Dan bestaat er een mogelijkheid om deze als duo te lopen en te fietsen.

1. Wijnspijs wandeling door Hengelo

Elke zondagmiddag organiseert website wijnspijs.nl een culinaire wandeling langs 7 toprestaurants, ergens in Nederland. Dit jaar doet ook Hengelo mee aan de wijn en spijs wandeling. De route leidt je langs oude, industriële fabrieken, het Prins Bernhardplantsoen, het indrukwekkende, architectonische gebouw van ROC Twente en natuurlijk de mooiste tuindorpwijk van Nederland, ’t Lansink. Tijdens de wandeling maak je tussenstops bij de lekkerste bistro’s en restaurants in Hengelo met als klap op de vuurpijl, een gerecht bij sterrenrestaurant ’t Lansink.