Hof van Twente

Waar vind je zeven kastelen zo compact bij elkaar als in de hof? Een aantal landgoederen en tuinen zijn opengesteld voor het publiek. Er zijn maar weinig gebieden in Nederland waar zoveel oog is voor kunst en cultuur en waar oud en nieuw zo harmonieus samengaan. We geven 5 x tips voor een bezoek aan Hof van Twente. Meer informatie vind je op Hof van Twente.

Kasteel Twickel en landgoed

Een bezoek aan Kasteel Twickel en het bijbehorende landgoed van 4000 hectare mag niet ontbreken als je in Delden bent.

Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken, en andere gebouwen zoals twee watermolens, de watertoren en de houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen. De tuinen van Kasteel Twickel zijn een onderdeel van een uniek cultuurhistorisch erfgoed. Hier vind je meer informatie over Twickel.

Landgoed Warmelo

Landgoed Warmelo is gelegen in Diepenheim, gemeente Hof van Twente. Het Warmelo dateert van 1339. Het kasteel wordt omgeven door een park, met een totale oppervlakte van 7 hectare. Via een gemarkeerde wandelroute maak je kennis met vier eeuwen tuin-architectuur. Het Warmelo bezit een grote collectie azalea's, grote rododendrons, exotische planten en vele kuipplanten. In het koetshuis bevindt zich een theeschenkerij. Meer informatie vind je op Landgoed Warmelo.

Delden

Breng een bezoek aan het charmante stadje Delden, dat dateert uit 1333. En als je dan toch in Delden bent, breng dan ook een bezoek aan de Museumboerderij de Wendezoele, de Noordmolen, de Houtzaagmolen, het Zoutmuseum, de Oude Blasiuskerk en de Nieuwe Blasiuskerk. Delden telt ook veel bijzondere winkels en galerieën die vrijwel dagelijks geopend zijn.

Diepenheim

Ze noemen Diepenheim ook wel liefkozend 'het stedeke'. In de geschiedenis van Diepenheim nemen de kastelen Huis te Diepenheim, Nijenhuis, Westerflier en Warmelo en de bijbehorende landgoederen een belangrijke plaats in. Ze zijn bewoond, maar de omringende landgoederen zijn vrij toegankelijk. Zeker een bezoek waard! Naast de kastelen is kunst enorm belangrijk voor het stedeke. Zo is het eerste hedendaagse tekencentrum, het Drawing Centre (met internationale faam) er gevestigd en timmeren de vele galerieën en de Kunstvereniging met werkplaats en de tuinen van Diepenheim goed aan de weg! Tip: informeer eens bij de VVV naar de kunstwandeling onder begeleiding van een gids. Andere attracties zijn korenwatermolen Den Haller en het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bezoek op de eerste zondag van de maand de Heerlijcke Markt in het centrum van Diepenheim. De kramen bieden een gevarieerd aanbod van creatieve, ambachtelijke en duurzame producten. De winkels en galerieën zijn dan ook geopend.

Kasteel Weldam

Landgoed Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost-Nederland. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek. Weldam, gelegen in de schitterende bosrijke omgeving van zuid-west Twente in de gemeente Hof van Twente, is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen. De tuinen zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.