De 10 lekkerste Twentse restaurants buitenaf

De 10 lekkerste Twentse restaurants buitenaf

Wandelen en fietsen door de Twentse natuur maakt hongerig! Als je een hele dag buiten bent geweest, is er niets zo fijn dan genieten van een lekkere lunch of diner. Of je nou in de herfst door de prachtige rode-gele bossen wandelt of in de zomer een fietstocht maakt over de paarse heidenvelden, wij hebben de lekkerste Twentse restaurants en bistro’s voor je, op een rijtje gezet.

Tip 1: Theehuis Dennenoord alom bekend in Twente

In de Twentse bossen tussen Vasse en Ootmarsum maak je prachtige boswandelingen en kun je heerlijk fietsen. Het gebied staat bekend als één van de mooiste natuurlandschappen in Twente. In het Dal van Mosbeek lopen de fiets- en wandelroutes door een heuvelachtig gebied, onverharde bosweggetjes en langs het meanderende stroompje van de Mosbeek.

Na een tocht door dit mooie Twentse natuurgebied, is het een feest om een high-tea te reserveren bij Theehuis Dennenoord. Dit schattige theehuisje is in de wijde omtrek bekend en zit bijna altijd vol. Je eet er overheerlijke scones met clutted cream en je kunt kiezen uit een scala van theeën. In het winkeltje worden Twentse streekproducten en leuke snuisterijen verkocht. Vergeet niet te reserveren!

Meer informatie over theehuis Dennenoord>>

Overnachten bij theehuis Dennenoord>>

Picknicken, overnachten, wandelen: bekijk wat er te doen is in Dal van Mosbeek>>

Tip 2: Prachtige watermolen in bosrijke omgeving

Iets verder tegen de Duitse grens, midden in Dal van Mosbeek, vind je Watermolen Bels in het Twentse dorpje Mander. De oude korenmolen is nog helemaal intact. Als je aankomt rijden bij Watermolen Bels, heb je het gevoel, terug te gaan in de tijd. Vanuit de watermolen maak je prachtige wandelingen door de oude oerbossen van Twente, langs kronkelende zijriviertjes van de Mosbeek en heuvelachtige velden. Bij terugkomst geniet je van de beste pannenkoeken van Overijssel bij Watermolen Bels.

Fiets- en wandelroutes, hotels en restaurants in Dal van Mosbeek>>

Tip 3: Restaurant Florilympha midden in het Twentse bos

De mooiste Twentse wandel- en fietsroutes lopen door het Lutterand. De grillige Dinkel stroomt door een natuurlandschap van stroomdalgraslanden en stuifzandbergen. Als het lekker weer is, kan op verschillende plekken, worden gezwommen in de Dinkel. Dit maakt dat, een uitje naar het Lutterzand, zowel leuk is voor volwassenen, als voor kinderen. Bij Restaurant Florilympha kan je een fiets- of wandeldag ontspannen afsluiten of tijdens je tocht tussendoor uitrusten. Midden in het bos, geniet je van de lekkerste streekproducten, terwijl de kinderen zich vermaken op de speeltuin of op de midgetgolfbaan.

Kamperen, picknicken en bijzondere plekken op het Lutterzand>>

De leukste activiteiten in de buurt van Restaurant Florilympha>>

Tip 4: Restaurant De Swarte Ruijter, de beste op de Holterberg

De Holterberg is de hoogste heuvel in Twente en maakt deel uit van Nationaal Park De Sallandseheuvelrug. Er is een uitgebreid netwerk van wandel-, fiets- en paardrijroutes. Je maakt op de Holterberg, mooie tochten met prachtige vergezichten over heidens, bossen en uitgestrekte velden. Aan het einde van de dag, laat je je verwennen bij Restaurant/hotel De Swarte Ruijter in de rietgedekte villa uit de jaren 30.

Pure smaken, verrassende combinaties en de ambachtelijke bereidingswijze hebben bewezen dat de Swarte Ruijter zich tot de beste restaurants van Twente mag rekenen. Een absolute aanrader, ook als een keer chique uit eten wilt.

Uitgebreide informatie over Restaurant De Swarte Ruijter>>

Er op uit naar de Holterberg? Hier vind je alle informatie>>

Tip 5: Verwennerij in Huize Holterhof na een stevige wandeling

Als je een wandeling wilt maken door het Aamsveen in Enschede, trek dan je laarzen aan. Dit ongerepte natuurgebied, op de grens van Nederland en Duitsland, is ontstaan na afgraving van grote stukken hoogveen. In dit ruwe Twentse landschap vind je naast afgegraven hoogveen, natte broekbossen, heidevelden, veenputten en schraalgrasland. Een unieke combinatie waar veel dieren zich thuis voelen. Wandel je hier vroeg in de ochtend of juist tegen het avonduur? Dan spot je vast wat hazen en misschien wel een hert. Na een stevige wandeling, kom je helemaal tot rust bij Huize Holterhof. In het à la carte restaurant in de prestigieuze villa kan je genieten van een culinaire beleving.

Welness, overnachten of dineren, bekijk de mogelijkheden van wellness-hotel Huize Holterhof>>

Tip 6: Thee in de rozentuin van het Engels Theehuis Hoestinkhof

Markelo staat bekend als ‘het dorp tussen de vijf heuvels’. Rondom het dorp liggen de Herikerberg, Dingspelerberg, Kattenberg, de Hulpe en de Markeloseberg. Hoewel ze alle vijf niet boven de 50 meter uit komen, is de omgeving voor Twentse begrippen toch behoorlijk heuvelachtig. Een prachtig natuurgebied om te voet of met de fiets te verkennen. Bij het Engels Theehuis De Hoestinkhof kun je in de kruiden- en rozentuin rondwandelen en daarna ontspannen bij een aromatisch theearrangement.

Alle informatie over Engels Theehuis De Hoestinkhof>>

Een solex huren in Markelo, fietstochten of een camping boeken>>

Tip 7: Eten en wandelen bij de Haarmühle langs de grens

Niet meer dan 300 stappen van de Duitse grens, ligt aan de linkeroever de historische watermolen de Haarmühle. De watermolen is meer dan 390 jaar oud en is nog in goede staat. De Haarmühle vormt de ingang van het Twentse natuurreservaat Witte Veen. Je kunt er verschillende routes maken die voor jong en oud geschikt zijn. Een echte aanrader is de wandelroute langs de Schotse hooglandrunderen.

Na het wandelen door het Witte Veen, kan je met je gezin een stevige Duitse maaltijd eten bij Restaurant de Haarmühle. De kinderen vermaken zich uitstekend op de grote speelplaats. Op het ruim opgezette terras, geniet je van een Duits biertje.

Tip 8: Goddelijk eten bij Restaurant de Kloostergang

In Zenderen kan je een unieke wandeling maken langs belangrijke historische en religieuze punten, door bossen en over velden, via landgoed Weleveld van Zenderen naar Hertme terug. Deze Kloosterpadroute laat je kennis maken met de rijke religieuze historie van Zenderen. Er zijn routes van 5, 8 of 11 km lang. Aansluitend geniet je van de Twentse gastronomie bij Restaurant de Kloostergang in Zenderen. Er wordt gekookt met zoveel mogelijk seizoens- en streekgebonden producten. Zelfs de wijn komt uit Twente.

Diverse wandelingen langs heilige huisjes in Twente>>

Tip 9: Prinsheerlijk genieten bij restaurant Het Hoogspel

in Delden is een begrip in Twente. Bij Kasteel Twickel wandel je door de kasteeltuin en het achtergelegen landgoed. De natuur is er afwisselend met oude bossen en open velden. Er zijn wandelroutes door het natuurlandschap van diverse lengtes, de kortere zijn ook leuk om met je kinderen te doen.

Restaurant Het Hoogspel is goed bekend bij fietsers. Verschillende fietsroutes lopen langs deze plek en met warm weer kun je uitrusten op het grote terras. De kinderen leven zich uit in de grote speeltuin.

Lees meer over activiteiten om en rond het landgoed Twickel>>

Tip 10: Middeleeuws dineren bij Restaurant De Stiftschuur

Het Stift in het Twentse Weerselo is een eeuwenoud, beschermd dorpsgezicht. In de 12e eeuw was het een voormalig Benedictijnenklooster. Vanaf de 14e eeuw werd het een Stift (bisschopdom), waar ongehuwde dames van adel woonden. Rondom het Stift lopen verschillende wandel- en fietsroutes door de het wijde Twentse landschap. Enkele routes beginnen hier maar de meeste tochten passeren Het Stift. Een mooie combinatie van natuurlandschappen en historie. Restaurant De Stiftschuur is een perfecte plek voor een tussenstop en even lekker uit te rusten. In dit historische pand kan je genieten van eerlijke producten met pure smaken van eigen Twentse bodem.

In het Weerselo’se Het Stift wordt veel georganiseerd>>

Lees meer over Restaurant De Stiftschuur>>

Dit artikel is geschreven door onze blogger en Twente ambassadeur Nicoline Bogaards, in samenwerking van Twente Marketing. De inhoud ervan is 100% van Nicoline.