Twente: Landgoed van Nederland. Waar onthaasten nog kan. Eindeloos turen over de glooiende landschap en proeven van de heerlijke streekproducten. Liefhebbers van een landelijke sfeer komen in Twente absoluut aan hun trekken. De ongerepte natuur met haar bossen en met houtwallen omringde weilanden leent zich uitstekend voor wandelen en fietsen. En wie de streek vanaf het water wil bekijken, kan dat doen door een kano of elektroboot te huren.

Natuurgebieden

 1. Het Springendal

  De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente bij Ootmarsum. Schilderachtige …

 2. Het Rutbeek

  Of het nu zomer of winter is, of je nu jong of oud bent, van zwemmen, wandelen, fietsen of …

Landgoed van Nederland
Bloem

Met Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug en Nationaal Landschap Noordoost-Twente in je portfolio hoort Twente zeker in de bucket-list van natuurliefhebbers thuis. De prachtige bossen, paarse heidevelden, uitgestrekte landgoederen, eeuwenoude boerderijen; de natuur in Twente is enorm veelzijdig en er valt veel te ontdekken. Dit kan je doen op de traditionele manieren, per fiets of te voet maar tegenwoordig zijn er nog 1001 andere manieren om Twente te doorkruisen. Wat dacht je van een Solexrit of een Kever-rally door de Twentse natuur? Met een routenetwerk dat tot de top van Nederland behoort. Wij hebben maar één advies: ontdek, verdwaal, geniet. En wees niet bang om de tijd te verliezen. Want in Twente hebben we tijd zat.

Verhalen over de natuur

 1. Doe-tips

  Buiten de gebaande paden op de Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

 2. Route-tips

  De Tukker top 5 van Truus Wijnen, gepassioneerd wandelaar én fotograaf

 3. Route-tips

  Bijzondere route: de Bronnenroute door Het Springendal

  geschreven door Maryke
 4. 24 uur op pad met

  Mathias neemt je mee op een rondje Oldenzaal, ook wel Loakgang genoemd.

  geschreven door Mathias
 5. Slaaptijd!

  Meivakantie in Twente. Fijn wat tijd doorbrengen met het hele gezin

  geschreven door Dorien
 6. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

  geschreven door Mathias
 7. Route-tips

  5 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Smokkelroute

  geschreven door Mathias
 8. Doe-tips

  Touren in eigen auto door Twente en Salland. De roadtrip tegen de dip!

Natuurgebieden op de kaart

Manieren om de natuur te ontdekken

De natuur in Twente is enorm veelzijdig en er valt veel te ontdekken. Dit kan je doen op de traditionele manieren, per fiets of te voet maar tegenwoordig zijn er nog 1001 andere manieren om Twente te doorkruisen. Wat dacht je van een Solexrit of een Kever-rally door de Twentse natuur?
Bekijk onze tips >

De oeroude geschiedenis

Het gebied is met de jaren veranderd; vroeger werden kleine landbouwgronden omringd door hooilanden, vochtige heiden, broekgebieden en vennen. Slingerende beekjes en stroompjes doorsneden het land. Nu is het een prachtige lappendeken aan landgoed.
Geschiedenis van Twente >

Wandelen en fietsen

Dwars door de natuur

Als je eenmaal op pad bent, wil je nooit meer wat anders. Gelukkig hebben we 6000 km aan unieke wandelroutes en 2500 km aan fietsroutes voor je klaar liggen; daar ben je wel even zoet mee. Of je nou een korte route pakt, of een meerdaagse, je wordt steeds weer gegrepen door het Twentse landschap.