navigatie overslaan

Doe-tips

8 tips over het Twents Reggedal en Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug

 • Leestijd 3 min
 • Gelezen 10526 keer

We gaan erop uit! Wat dacht je van een flinke mountainbiketocht over de Sallandse Heuvelrug of van kanoën op de Regge? Of houd je misschien meer van een tochtje in een fluisterboot of een heerlijke middag wandelen of fietsen? Het Reggedal en de Sallandse Heuvelrug hebben het allemaal in huis. Meer over Salland?

 1. 8

  Bezoek Landgoed Schuilenburg aan de Regge

  De havezate Schuilenburg, aan de Regge, heeft als voormalige ‘Grenswacht van het Oosten’ een rijke geschiedenis. Van het kasteel zijn slechts de verhalen bewaard gebleven, maar de gereconstrueerde contouren van de gracht zijn nog wel zichtbaar. Vanaf Landgoed Schuilenburg kun je ook prachtige wandelingen maken.

 2. 7

  Vaar over de Regge

  Liever niet wandelen, maar op een andere manier de omgeving van de Regge ontdekken? Ga dan met een fluisterboot of kano de Regge op. Zo ontdek je het prachtige Reggedal vanaf het water. Doordat de boten met een elektromotor worden aangedreven, hoor je alleen het rustige kabbelen van het water en de geluiden van de natuur. Heerlijk rustgevend!

 3. 6

  Maak een tochtje met de Enterse zomp

  De Regge is door de eeuwen heen veel bevaren door Enterse zompen, platbodems die aan weinig water genoeg hadden. Nog iedere zomer kun je teruggaan naar die tijd. De Zomp vertrekt vanaf Pelmolen Ter Horst in Rijssen en vanaf het botenhuis achter de ijsfabriek in Hellendoorn.

 4. 5

  Stap op de mountainbike

  In Hollands Schwarzwald, een natuurgebied in Rijssen, ligt een van de uitdagende MTB-routes die dit gebied kent. De route van circa achttien kilometer is een pittig parcours met veel klimmetjes, keren, klauteren, draaien en afdalen. De route is gemarkeerd met houten palen met het internationale MTB-teken en kan opgepakt worden bij Sporthal de Koerbelt aan de Arend Baanstraat 102 in Rijssen.

 5. 4

  Ga op pad met een boswachter

  Wil je de natuur écht ervaren? Ga dan mee met een wandeling op de Sallandse Heuvelrug onder leiding van een boswachter of natuurgids. De kans is groot dat je onderweg verschillende diersoorten tegen komt. Vraag de gids ook naar één van de uitkijkpunten, zodat je het schitterende uitzicht niet mist.

 6. 3

  Breng een bezoekje aan het Theater van de Kosmos

  Aan de noordelijke kant van de Sallandse Heuvelrug vormt het sfeervolle Buitencentrum de poort tot het Nationaal Park. Hier kun je ook de indrukwekkende koepel en het Planetarium van de Sterrenwacht Hellendoorn bezoeken. Niet voor niets heet dit het Theater van de Kosmos.

 7. 2

  Bezoek de Holterberg

  Bovenop de Holterberg vind je het Holterbergplein met gezellige horeca, het Natuurmuseum en het speelbos van Daantje Das. In dit speelbos kunnen de kinderen ravotten, hutten bouwen, schommelen en dwalen in het doolhof.

 8. 1

  Stap op de fiets

  In de omgeving van het Reggedal en de Sallandse Heuvelrug vind je honderden kilometers aan fietsnetwerk. Naast het bekende Rondje Sallandse Heuvelrug is er een kant-en-klare route die voor wielrenners en mountainbikers zeker de moeite waard is: Rondje Salland. Of kies voor het Rondje Regge en Heuvelrug. Genoeg om te doen!

Wat vind je van dit artikel?