De 8 stoerste Survivalruns in Twente

Er is een kentering gaande, de kentering van lui op de bank naar medoen met een Survivalrun in Nederland. Met de meest ingenieuze technologische ontwikkelingen ontdekken we steeds meer manieren om minder te hoeven bewegen. Op onze telefoon hoeven we al bijna niets meer in te tikken, want hij reageert op spraak. Er bestaan systemen waarbij je maar in je handen hoeft te klappen en alle lampen in je huis gaan aan en fietsen doen we tegenwoordig elektrisch. Maar blijkbaar zijn er mensen die hier niet meer in mee willen, hun lijf willen laten werken en tot het uiterste drijven. In 2017 deden tienduizenden mensen mee aan survivalruns en het einde van deze gekte, is nog lang niet in zicht.

Tegenwoordig bestaat er een serieuze survivalrun bond en vind je duizenden websites met survivalrun tips. Ook in Twente is de manie toegeslagen. Daarom hebben we een survivalrun kalender opgesteld met de uitdagendste runs in Twente.

8. De Salland Trail

Houd je wel van rennen maar minder van hindernissen en vies worden tijdens een survivalrun? Dan is trailrunning een betere optie voor je. De Salland Trail wordt elk jaar in het voorjaar georganiseerd. De korstte afstand die je kunt rennen is 25 km, de langste 75 km. Je moet dus wel goed geoefend zijn want in tegenstelling tot een marathon gaat de trail over zandpaden, langs kronkelige weggetjes en zit er veel hoogteverschil in de routes. Houd je van duursporten en de natuur dan is dit de ultieme combinatie. Kilometers lang ren je door de mooiste, ongerepte natuur, langs heidevelden, loof- en naaldbossen, zandverstuivingen en idyllische beekjes. Sta af en toe ook eens stil om van al dat moois te genieten. Bij de Salland Trail gaat het niet om de snelste tijd maar om het uitlopen van de trail. Geniet dus in je eigen tempo van de wonderschone omgeving van de Sallandse Heuvelrug. Op 10 maart 2018 kun je weer meedoen met de Salland Trail. Vanaf november kun je je weer inschrijven.

7. Survivalrun Enschede: Ultimate Buffalo

Als een soort Rocky begin je deze survivalrun in Enschede, in de hangar van Vliegveld Twente met het tillen van gewichten en jezelf optrekken. Dan pas wordt je het veld in gestuurd, langs bandenpaden, kruipend onder linten langs tokkel- en waterbanen. Deze survivalrun is 15 km is en de omgeving had niet beter gekozen kunnen worden. Op het oude vliegveld van Twente ren je langs bunkers, oude hangars en loopgraven die je het gevoel geven of je aan een ware militaire missie bent begonnen.

Je kunt je nu alvast inschrijven voor Ultimate Buffalo op 18 juni 2018.

6. Survivalrun Vriezenveen: Tot de nek in de drek!

Een van de snelst groeiende survivalruns in Twente is ‘Tot de nek in de drek’ in Vriezeveen. Want waar de gewone sterveling een bloedhekel heeft aan viezigheid, wordt de doorgewinterde survivalrunner juist ontzettend gelukkig van goede modderbaden. Tijdens de run van 15 km over het Drekveld kom je langs hindernissen als ‘Met de bek deur de drek’, ‘Oma’s oale wringer’ en ‘Kroep’n kreng’. Gelukkig staan bij de finish douches.

Dus wat houd je tegen? ‘Gas op de lolly en goan!’ Op 7 juli 2018 is de volgende ‘Tot de nek in de drek’. Je kunt je vanaf november 2017 inschrijven.

5. Survivalrun Nijverdal: Goldrush Survival

Picture yourself: dravend door de mistige weilanden van Nijverdal met een boomstam op je schouder, kanoënd over het koude water van de Regge. Verleg jij je grenzen tijdens deze survivalrun in Nijverdal? De Goldrush Survival is een 8 uur durende, uitputtende race door de mooie natuur van de Sallandse Heuvelrug. Je verlegt zowel fysieke als mentale grenzen en je loopt waarschijnlijk behoorlijk wat blauwe plekken op. Maar als je uitgeput bij de finish aankomt, krijg je een mega ego boost waar je zeker nog een paar weken op kunt teren.

De Goldrush Survival is op 25 november. De inschrijving is inmiddels gesloten. Wil je volgend jaar bewijzen dat jij dit ook kunt, houd de website van Goldrusch Survival dan in de gaten.

4. Survivalrun Harreveld

In Harreveld is er een club van fanatieke survivallers. Zij hebben zich verenigd in Stichting Survival Harreveld en hebben zelfs een eigen survival trainingsbos. Elk jaar in het voorjaar organiseert de stichting, de Survivalrun Harreveld. Een 21 km lange run langs meer dan 50 hindernissen. Met namen als de Domhofcombi, Boomdoorsteek, Horden in de Sloot en de Bergen van Prins laat deze run weinig aan de verbeelding over.

De datum voor de Survivalrun Harreveld is voor 2018 nog niet bekend. Voor meer informatie, kijk op de website van Stichting Survival Harreveld.

3. Survivalrun Enschede: Rutbeek Survivalrun

Voor de echte Strongmanrun-deelnemer is de Rutbeek Survivalrun in Enschede, peanuts. Je kiest tussen een parcours van 5 of 8 km maar dan moet je wel langs 35 hindernissen. Deze run maakt een rondje om de zwemvijver. Je kunt dus al raden dat veel van de hindernissen zich in het water bevinden. Je klautert over de netten in het water, worstelt je door de autobanden en slingert aan de touwen door het klimbos van de Rutbeek. Deze survivalrun is ook leuk om samen met je kind te doen. Na afloop neem je een verfrissende duik van de Rutbeek.

De datum van de Rutbeek Survival Run is voor 2018 nog niet bekend, bekijk hier alle informatie

2. Survivalrun Oldenzaal: OCP Adventure Race

Kun je niet genoeg krijgen van survivalruns en wil je nog een stapje verder? Dan kun je in Oldenzaal meedoen aan een 9 uur durende Adventure Race. Naast dat je die-hard moet survivalen, moet je hier ook je hersens gebruiken. Je moet namelijk op zoek naar checkpoints en daarvoor verschillende puzzels oplossen. Deze race doe je altijd samen met je partner, je vader of oma. Je kunt de race op je eigen tempo doen. Wil je graag met je kind meedoen? Dat kan, want er is ook een 5 uur durende race speciaal afgestemd op de leeftijd van jouw kind. Samen bouw je vlotten, spring je in een bad vol ijsblokjes om daarna een stuk op de mountainbike door de ongerepte natuur rond Oldenzaal te crossen van checkpoint naar checkpoint. Bewijs dat jullie samen een topteam zijn en haal de finish.

De OCP Adventure race wordt gehouden op 15 oktober. Geef je nu op!

1. Survivalrun Hellendoorn: Strongmanrun & Sisterrun

De ‘Moeder der Obstacleruns’ noemt de Fisterman’s Friend Strongmanrun in Hellendoorn zichzelf. Tijdens de Strongmanrun 2017 tussen Hellendoorn en Nijverdal, beulden meer dan 7.000 mensen zichzelf af. Langs een loodzwaar parcours ren je als deelnemer 21 km met meer dan 46 uitdagende obstakels. Denk hierbij aan modderbaden, steile glibberwanden, balanceren over boomstammen en glijbanen waar je met honderden gelijk vanaf glijdt. Exclusief voor vrouwen wordt er voorafgaand aan de Strongmanrun, de Strongsisterrun, georganiseerd. De kick zit ‘m in het bereiken van de finish en jezelf hebben kunnen bewijzen dat je sterk genoeg bent om een 21 km lange stormbaan te trotseren. De oermens in je zit, weer een beetje wakker schudden.

De datum voor de Strongmanrun is voor 2018 nog niet bekend. Houdt de site in de gaten.

Dit artikel is geschreven door onze blogger en Twente ambassadeur Nicoline Bogaards, in samenwerking met Twente Marketing. De inhoud ervan is 100% van Nicoline.