De mooiste outdoorgebieden in Twente

Of je nou duursporter of juist een krachtsporter bent, in Twente weten we iedereen uit te dagen. Twente is een gevarieerd en afwisselend outdoor gebied met mogelijkheden voor elke buitensportliefhebber. We hebben bossen en natuurlijk ook weilanden maar wat dacht je van serieuze heuvels die je te voet of per fiets kunt beklimmen? Ben je meer een watersporter dan hebben we in Twente een flink aantal zwemvijvers waar je allerlei outdoor activiteiten omheen kunt beleven. Dus pak vandaag nog je sportkleding in en bezoek een van de mooiste outdoor natuurgebieden van Twente.

5. Het Springendal

Het Springendal is in 1920 aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij maakte van het eeuwenoude landbouwgebied, een landgoed met veel Engelse kenmerken. Het is een prachtig, glooiend gebied met veel bronnen en beken. Er lopen verschillende, bijzondere wandelroutes door het gebied langs de vele, oude, Twentse boerderijen. Voor de actievere bezoeker wordt regelmatig wat georganiseerd.

Springendalloop Tijdens deze fantastische bosloop, ren je dwars door de natuur van het Springendal. Je kunt meedoen met routes van 5, 10 of 15 km. De Springendalloop vindt altijd in november plaats.

Runforestrun Door de bossen, langs watertjes en door de sprookjesachtige natuur van het Springendal, ren jij deze Runforestrun. Deze trailrun wordt jaarlijks georganiseerd in de mooiste natuurgebieden van Nederland. Daar hoort het Springendal zeker bij.

4. Het Rutbeek

Vlak bij Enschede ligt de zwemvijver Het Rutbeek. De zandafgravingen voor woningen in de stad, is inmiddels uitgegroeid tot een 120 h2 groot recreatiegebied met leuke outdoor activiteit voor jong en oud. Op warme dagen is het er druk met zonaanbidders en recreatie zwemmers maar ook in koudere maanden gebeurt er om en rond de zwemvijver genoeg.

Triathlon Het programma van deze Rutbeek triathlon is erg gevarieerd. Er zijn startseries voor kinderen, jeugd en kwart triathlons die je individueel of in teamverband kunt afleggen. Wil je niet alleen trainen? Triathlon Club Twente organiseert in de zomer alvast voorbereidende clinics.

Waterskien Het Rutbeek heeft een heuse waterskibaan. Iedereen, getraind of nog nooit gedaan, kan hier een rondje waterskiën. Blijf jij liever op de kant? Op het terras kun je lachen om de mensen die op de waterski de bocht uitvliegen.

Klimbos In een bos van circa 1 hectare is een spannende touwbanen parcours uitgezet. Veilig gezekerd, vlieg je in het klimbos van boom naar boom. Bij het BuitenHoff kun je ook allerlei andere outdoor activiteiten boeken.

Paintball Bij Paintball Warriors op het Rutbeek kun je met je vrienden een potje paintballen. Op een mooie dag combineer je dit met bbq-en langs het water.

Survivalrun Kanoën, hardlopen langs de maisvelden, slingeren aan touwen en natuurlijk door het water. Elk jaar wordt in september de Survivalrun op het Rutbeek gehouden.

3. Het Hulsbeek Oldenzaal

Het Hulsbeek is een prachtige zwemvijver tussen de glooiende, groene heuvels. Het is een perfecte plek om te chillen en te zwemmen. Ben je wat sportiever en wil je actie? Dan is er bij het Hulsbeek genoeg te beleven. Naast een trimbaan, manege en mooie MTB-routes, kun je meedoen aan verschillende events en activiteiten.

Hulsbeekcross Elk jaar organiseert LAAC Twente in januari, de Hulsbeekcross. Je legt een uitdagend hardloopparcours af rond het Hulsbeek. Als je naast hardloper ook hondenliefhebber bent, kun je samen met je hond meedoen aan de Canicross. Je hond moet dan wel een beetje getraind zijn.

Hemelgames Meedoen met je team aan de Hemelgames wordt lachen, gieren, brullen. Met een zestal leg je zo snel mogelijk een parcours af over opblaasbare whipe-out banen. Verschillende elementen proberen je om te gooien. Blijf jij staan?

Avatarz Avatarz is het gaafste klimbos in Twente. Het is een uitdaging om van de ene hoge boom naar de andere te klimmen. Leuk als teamuitje. Daarnaast kun je allerlei andere arrangementen bij Avatarz boeken.

Skatepark Op het Hulsbeek vind je de oudste en best onderhouden skatebaan van Nederland. De plek van de baan is perfect, tussen de bomen en naast de zwemvijver.

2. De Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een bijzonder natuurlandschap in Twente. De paarse heidevelden in de nazomer, zandverstuivingen en bossen maken het een gebied waar mensen graag tot rust komen. De hoge heuvels doen bijna on-Nederlands aan. Op het hoogste punt van de Holterberg kijk je, bij goed weer, uit over Twente en zie je misschien zelfs Duitsland liggen. Bovenop de Holterberg vind je het bezoekerscentrum waar je veel informatie over de historie en de natuur van dit gebied vindt. Ben je gek op wandelen dan vertrekken vanuit hier ook een aantal mooie wandelroutes. Maar er zijn ook volop andere activiteiten te beleven.

Paardrijden Paardrijden op de Holterberg geeft een gevoel van vrijheid en overwinning. Er zijn verschillende ruiterpaden te vinden. Fietsen en MTB-en Of je nou met je MTB- fiets, de tot mooist verkozen MTB-route van Nederland wilt fietsen of juist meer een relaxte fietser bent. Voor elk type fietser valt er wel wat te beleven op de Holterberg. Bijvoorbeeld de smaakfietsroute die je langs verschillende restaurants leidt. Toch liever wat ruiger werk? Bekijk hier de mountainbikeroutes. Ook worden er veel toertochten over de Sallandse Heuvelrug georganiseerd, waarvan Sallands Mooiste wel de bekendste is.

De Wilgenweard (1480) Aan de rand van de bossen van de Sallandse Heuvelrug, vind je activiteitenlocatie De Wilgenweard. Hier boek je met een groep allerlei outdoor activiteiten zoals, kanovaren, klootschieten, nightbiken, padel, survivallen of vlotbouwen.

Strongmanrun Elk jaar wordt in Hellendoorn aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, de meest bekende survivalrun van Nederland georganiseerd. Met een heel veel runners, leg je een parcours van 21 km af, langs meer dan 40 uitdagende hindernissen. De Strongmanrun moet elke buitensporter een keer gedaan hebben.

1. Vliegveld Twente

Op Vliegveld Twente mag de natuur zijn gang gaan. Langzaam neemt deze bezit van het terrein. Je vindt er oude wachthuisjes en kunt een kijkje nemen in oude, donkere bunkers die overwoekert raken met gras en klimop. Als je gaat wandelen langs het belevingspad, vraag je je steeds af hoe het hier tijdens de oorlog en toen de vliegbasis nog in gebruik was, geweest moet zijn. Zuilen en borden geven je een impressie van de verloren jaren. Omdat de Vliegbasis midden in het natuurgebied tussen Hengelo en Enschede ligt, is dit ook een uitstekend gebied om te fietsen. Er is zelfs voor liefhebbers van MTB-en een singletrack route, die weer geïntegreerd is in de vaste MTB-route van Lonneker.

Survivalrun Ultimate Buffalo is een stoer, jaarlijks hindernisparcours langs shelters, bunkers, loopgraven en hangars. Een survivalrun voor echte bikkels.

Zweefvliegen Op de vliegbasis zit de Twentse Zweefvlieg Club. Wil je Enschede en de omgeving eens vanuit de lucht bekijken? Boek dan een 2-daagse introductiecursus.

Dit artikel is geschreven door onze blogger en Twente ambassadeur Nicoline Bogaards, in samenwerking met Twente Marketing. De inhoud ervan is 100% van Nicoline.