Tukkers; een no-nonsense, nuchter en trots volkje.

Tukkers; een no-nonsense, nuchter en trots volkje.

Tukkers; een no-nonsense, nuchter en trots volkje. Trots op hun land, hun cultuur en elkaar! Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En dàt dan ook nog het liefst met zo weinig mogelijk woorden.

Twentenaren (Tukkers); een no-nonsense, nuchter en trots volkje. Trots op hun land, hun cultuur en elkaar! Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En dàt dan ook nog het liefst met zo weinig mogelijk woorden. Toegegeven, Tukkers zijn wat stug, laten niet snel het achterste van hun tong zien. Maar ze zijn ook eerlijk, nuchter, gastvrij en bezitten een flinke dosis heerlijke droge humor. Tukkers moet je kennen om van ze te kunnen houden. En daar is niet veel voor nodig: een kijkje in het leven van de Tukker...

Het Twents is een Nedersaksisch dialect. Als Tukkers elkaar ontmoeten, zullen ze gelijk overgaan in dialect. Verras een Twent eens met een zin in het ‘plat’. U zult versteld staan. Als begroeting zit u met Goei’n dag, moj of moj’n altijd goed. Als u geïnteresseerd wilt vragen hoe het met iemand gaat, is het: hoe is ´t er met? Mocht uw gesprekspartner dan laten weten ik heb de knoln op, dan is hij erg moe. De hoogste tijd om te gaan met een vriendelijk weerkomn. Tot ziens! Hoogstwaarschijnlijk zal zijn reactie zijn ‘Good goan’, het gaat u goed! En als u daarna vol zelfvertrouwen bij een bakkertje ‘ne boern broen’n stoet’n in ne toet’n’ bestelt, krijgt u een boeren bruinbrood in een zak.