navigatie overslaan

Minuutje Manuel

Minuutje Manuel: Leven en laten leven

  • Leestijd 2
  • Gelezen 4191 keer
  • Geschreven door Andre

Voor een heleboel Nederlanders is Twente altijd het buitenland geweest. Zeg maar een soort van Limburg maar dan met bewoners die al wel rechtop hebben leren lopen. Ook het feit dat de A1 tot ver in de 20ste eeuw nog bestond uit een zandweg heeft Twente altijd een exotische reisbestemming laten zijn. Dit tot volle tevredenheid van de Tukker zelf. Laat ons maar geworden.

Wij zijn isolatiemateriaal. Toch komt daar binnenkort verandering in. De Nederlandse jetset heeft namelijk het oog laten vallen op Twente. Wat dat is, de Nederlandse jetset? Geen flauw benul. Ik ken niemand van de Nederlandse jetset. Ik las op internet dat het mensen zijn die ons met een dikke middelvinger de groeten doen vanuit een zwembad in Dubai. Dat maakt de jetset tot een soort van geslachtsziekte. Hartstikke leuk om te geven. Strontvervelend om te krijgen. Blij dat ze al die jaren Twente volkomen genegeerd hebben. Tot nu toe dan. Want de jetset heeft zich iets in de kop gehaald. Die denken opeens dat het hier een soort van Ibiza is. Wat natuurlijk op het klimaat, de disco’s, het wilde uitgaansleven, de hotspots, de goudgele stranden, de drugs en de makkelijke vrouwen na ook wel zo is.

De Nederlandse jetset is nu massaal een tweede huis aan het kopen in Twente. En dan niet een doorzonwoning in Oldenzaal Noord of een gezellige 22-onder-1-kap in Almelo de Riet. De Nederlandse jetset neemt zijn intrek in de vele kastelen en landhuizen die onze schitterende streek rijk is. Het zou zo maar kunnen dat ze vanuit die kastelen straks weer een bloeiende kledingindustrie op gaan zetten in Twente zodat straks iedereen hier weer zwaar onderbetaald aan het werk is in de textiel. Naai-ateliers. Dat is echt een dondersgoeie omschrijving. Staan we straks allemaal aan de lopende band peperdure designer-slips van Lil’ Kleine uit weggegooide mondmaskers te knippen. Misschien moeten we toch even duidelijk maken dat we geen enkele behoefte hebben aan de komst van die jetset.

Wij hebben hier Eddie Achterberg en Kick van der Val. Dat is voor ons al gek zat.

En het probleem met die jetset is natuurlijk ook nog eens dat die zich de hele dag stierlijk vervelen en dat ze ons dan aan gaan kijken voor het broodnodige amusement. En een Tukker heeft een hele heldere opvatting over amusement. Dat moet niet op werk gaan lijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Andre

André Manuel is een Nederlands muzikant, cabaretier, acteur en columnist uit Twente. Door zijn publiek te confronteren met ernstige feiten laat hij zien waarom het leven voor hem de moeite waard is.