navigatie overslaan

Almelo is de waterstad van Twente. Verrassend op veel verschillende manieren! Niet alleen vanwege de verscheidenheid aan horeca, maar ook door knusse vintagewinkeltjes en unieke boetiekjes. Daarnaast is het de groenste stad van Overijssel, de ‘longen’ van Almelo reiken tot in de binnenstad. Kom het zelf ontdekken.

Waterstad Almelo

Waterstad Almelo

Zonder het water van de Aa was Almelo geen Almelo geworden. De havenkom die reikt tot aan de Markt, in het hart van de stad. Met uitnodigende stoepen in verschillende hoogten kun je hier heerlijk zitten, maar ook vanaf een terrasje op de Markt kun je genieten van het water. En op het water kun je coronaproof genieten van een kanotocht of boottrip, nieuwsgierig gadegeslagen door de IJsvogels.

Historie

Almelo ligt in Twente en dat was vroeger het bloeiende centrum van de textielindustrie. Hier bikkelden Tukkers op de borstrok van je grootmoeder en de schaatsmuts van je opa. Van al die nijverheid is weinig over, behalve de industriële panden. Dat klinkt niet echt bruisend, maar toch is het de moeite waard om al die oude overblijfselen eens te bekijken. Kan je ook in de Almelose musea doen, zoals het bakkerijmuseum van Bolletje. Dat wil je toch niet missen?

Bakermat voor vernieuwing

De machine-industrie die ontstond om de textielfabrieken van apparatuur te voorzien, was de bakermat voor de hightechbedrijvigheid die er nu te vinden is. Hoewel de teloorgang van de textielindustrie ook in Almelo zijn sporen heeft nagelaten, is het aan de veerkracht en nuchterheid van de Almeloërs te danken dat de stad langzaam als een feniks uit de as herrijst. Voorbeelden zijn de herbestemming en ontwikkeling van bijvoorbeeld het Indiëterrein met het Stadslab@Indië, het water in de stad met de recreatiemogelijkheden die dat biedt en de sterke groei in werkgelegenheid op het gebied van hightech maakindustrie.

Wat te doen

Almelo is meer dan een verzameling musea, kastelen en oude fabriekspanden. Ze organiseren hier ook leuke feestjes. Sterker nog: elk jaar staan er meer dan honderdtachtig evenementen op de kalender. Van juichen bij Heracles tot headbangen tijdens HobNob. Vind je voetbal of snerpende gitaren maar niks? Er zijn ook artistieke activiteiten met kunst, cultuur, klassieke muziek en theater. Sportivo’s checken in bij de ruiterdagen, de wielerronde of bij het indoorsportcomplex IISPA.

Verhalen en tips over

Almelo

Wat is er te doen?

In Almelo

Breng een bezoek aan deze locaties

Populair in Almelo

Fietsen en wandelen in Almelo

Je weet niet wat je meemaakt. Op zandweggetjes, verharde paden, in bossen, langs Huize Almelo. Als je eenmaal op pad bent, wil je nooit meer wat anders. Wandel of fiets door Almelo en ontdek alles van deze waterstad!

De leukste routes van Almelo

#visittwente

Heb jij een mooie Twente foto op Instagram? Voeg #visittwente toe! Wij tonen hier onze favorieten.