Almelo is de waterstad van Twente. Verrassend op veel verschillende manieren! Niet alleen vanwege de verscheidenheid aan horeca, maar ook door knusse vintagewinkeltjes en unieke boetiekjes. Daarnaast is het de groenste stad van Overijssel, de ‘longen’ van Almelo reiken tot in de binnenstad. Kom het zelf ontdekken.

Breng een bezoek aan een van deze locaties

 1. Preston Palace

  Hét all-in hotel en uitgaanscentrum van Nederland. Optimaal, royaal en onbezorgd genieten! Dat …

 2. Hotel Huis van Bewaring

  Altijd al benieuwd geweest hoe het is om een nachtje door te brengen in een echte gevangenis? …

 3. Ledeboer

  Een authentieke sfeer in een modern jasje, dat is wat ons concept uniek maakt. Ledeboer heet je …

 4. Stadsmuseum Almelo

  Midden in het gezellige stadscentrum van Almelo staat een opvallend rijksmonument. Geniet van …

Waterstad Almelo
Haring

Zonder het water van de Aa was Almelo geen Almelo geworden. De havenkom die reikt tot aan de Markt, in het hart van de stad. Met uitnodigende stoepen in verschillende hoogten kun je hier heerlijk zitten, maar ook vanaf een terrasje op de Markt kun je genieten van het water. En op het water kun je coronaproof genieten van een kanotocht of boottrip, nieuwsgierig gadegeslagen door de IJsvogels.

Verhalen over Almelo

 1. Typisch Twents

  24 uur in de stad: Almelo, Hengelo en Enschede hebben genoeg te bieden.

 2. Doe-tips

  9x natuurlijk ontspannen met een Twents dagje Wellness. Even. Helemaal. Niets.

  geschreven door Nicoline
 3. Hunkertukkers

  Kim Roelofs: "In Twente voel ik mij écht thuis. Ik heb hier alles wat ik wil".

  geschreven door Kim
 4. Binnenkijken bij

  Het Ledeboerpand: Verweven met de Almelose geschiedenis.

  geschreven door Twentelife
 5. Typisch Twents

  Proef de smaak Twente. Je wordt verrast door onze eerlijke producten

  geschreven door Bertine
 6. Route-tips

  6x fietsvierdaagse: omdat je mooiste plekken in Twente niet ontdekt in de auto

 7. Doe-tips

  De 10 coolste zwembaden van Twente. Van binnenbad tot recreatieplas

  geschreven door Nicoline
 8. Doe-tips

  De 8 leukste restaurants voor kinderen. Waar kinderen kunnen spelen en wij lekker eten.

  geschreven door Nicoline

Wat is er te doen

Historie

Almelo ligt in Twente en dat was vroeger het bloeiende centrum van de textielindustrie. Hier bikkelden Tukkers op de borstrok van je grootmoeder en de schaatsmuts van je opa. Van al die nijverheid is weinig over, behalve de industriële panden. Dat klinkt niet echt bruisend, maar toch is het de moeite waard om al die oude overblijfselen eens te bekijken. Kan je ook in de Almelose musea doen, zoals het bakkerijmuseum van Bolletje. Dat wil je toch niet missen?

Bakermat voor vernieuwing

De machine-industrie die ontstond om de textielfabrieken van apparatuur te voorzien, was de bakermat voor de hightechbedrijvigheid die er nu te vinden is. Hoewel de teloorgang van de textielindustrie ook in Almelo zijn sporen heeft nagelaten, is het aan de veerkracht en nuchterheid van de Almeloërs te danken dat de stad langzaam als een feniks uit de as herrijst. Voorbeelden zijn de herbestemming en ontwikkeling van bijvoorbeeld het Indiëterrein met het Stadslab@Indië, het water in de stad met de recreatiemogelijkheden die dat biedt en de sterke groei in werkgelegenheid op het gebied van hightech maakindustrie.

Wat te doen

Almelo is meer dan een verzameling musea, kastelen en oude fabriekspanden. Ze organiseren hier ook leuke feestjes. Sterker nog: elk jaar staan er meer dan honderdtachtig evenementen op de kalender. Van juichen bij Heracles tot headbangen tijdens HobNob. Vind je voetbal of snerpende gitaren maar niks? Er zijn ook artistieke activiteiten met kunst, cultuur, klassieke muziek en theater. Sportivo’s checken in bij de ruiterdagen, de wielerronde of bij het indoorsportcomplex IISPA.

Slapen in de gevangenis

Honderdtachtig evenementen! Geen wonder dat het in Almelo barst van de cafés, lunchrooms en eettentjes. Daar krijg je toch honger en dorst van? Culinair is er dus ook genoeg te beleven in Almelo. En doe eens gek, boek een cel in de oude gevangenis. Eén nachtje in dit gekke hotel en je weet het zeker: ik wil Almelo.

Fietsen en wandelen in Almelo

Ontdek Almelo

Je weet niet wat je meemaakt. Op zandweggetjes, verharde paden, in bossen, langs Huize Almelo. Als je eenmaal op pad bent, wil je nooit meer wat anders. Wandel of fiets door Almelo en ontdek alles van deze waterstad!