navigatie overslaan

Dwars door Twente

Yuna en Fieke op roadtrip door het creatieve Enschede en De Lutte

  • Leestijd 1
  • Gelezen 5620 keer

In Dwars door Twente gaan we in een reeks afleveringen op roadtrip dwars door het Twentse land. Vinger op de kaart en rijden maar! In deze aflevering gaan Fieke en Yuna Enschede en omgeving ontdekken. En ze maken kennis met de creativiteit van de Tukkers. Want waar komt die creatieve mentaliteit precies vandaan? En ze leren wat voor mooie schatten de natuur van De Lutte hen te bieden heeft. Yuna beleeft de dag ook nog eens door een wat andere lens…

Benieuwd? Lees meer over hun dag, bekijk de video van de roadtrip en ga vooral zelf op pad!

play

Een dag in het creatieve Enschede en De Lutte

09:00

Ontbijten op de Oude Markt

Yuna en Fieke starten de dag met een stevig ontbijtje bij NOVI op de Oude Markt van Enschede. Het bruisende plein rondom de Grote Kerk vormt het ideale decor om dieper in de Twentse creativiteit te duiken. Op naar een dag vol verrassingen!

10:00

Kunstzinnig Roombeek

Ze stappen de rode kever in en komen als eerste door de kunstzinnige wijk Roombeek. Een wijk die letterlijk uit de as is herrezen, want hier vond in 2000 de vuurwerkramp plaats. De wijk bloeit vandaag als nooit tevoren en zit vol creatieve initiatieven en culturele hotspots. Een mooi visitekaartje voor een ondernemende stad als Enschede.

12:30

Rijksmuseum Twenthe

De kever kan geparkeerd worden, want de vriendinnen komen – Yuna al vloggend, tot irritatie van Fieke – aan bij het Rijksmuseum Twenthe. Ze komen hier meer te weten over de historie en het DNA van de Tukker. Hoe komt het nou dat Tukkers zo’n creatieve en kunstzinnige mentaliteit hebben? Het Rijksmuseum Twenthe is het grootste kunstmuseum van Oost-Nederland dat wel zeven eeuwen aan kunst laat zien met verschillende tentoonstellingen. Veel creativiteit te zien dus! Zo bezoeken Yuna en Fieke een tentoonstelling van Theo Wolvecamp, een kunstenaar uit Hengelo die floreerde in de jaren ’50 en ’60 en onderdeel uitmaakte van de Cobra-groep.

”In Twente ervaren mensen ruimte en tijd om creatief te kunnen zijn. Ze voelen zich vrij eigen keuzes te maken en blijven altijd zichzelf.”

15:00

Genieten van het Lutterzand

Yuna en Fieke gaan de stad uit en rijden binnen enkele minuten het natuurgebied het Lutterzand in. Een prachtig gebied vol jeneverbesstruiken, heidevelden en dennenbossen. Het Lutterzand wordt omringd door rivier de Dinkel, wat zorgt voor een prachtige fietsroute. Om bij te komen van alle creatieve, stadse indrukken nemen de vriendinnen de natuur even flink in zich op. Een rustige plek dichtbij de stad waar je direct de ruimte en weidsheid ervaart. Het hoofd even leeg, ruimte maken voor nieuwe creatieve inspiratie! En dat merkt Yuna ook, die pakt haar vlogcamera er weer bij.

17:30

Wildplukken bij de Bloemenbeek

De honger slaat toe en dat komt goed uit. Voor een overheerlijk diner rijden Yuna en Fieke namelijk naar Landhuishotel De Bloemenbeek. Maar rustig gaan zitten en eten zit er nog niet in. Samen met SVH Meesterkok & Chef Michel van Riswijk gaan ze het landgoed op om hun eigen lunch te plukken. Want er kan meer het bord op dan je denkt! Creatief met lokale producten dus. Dat is ook te zien in hoe De Bloembeek bezig is met verantwoord gevangen, geteelde en verwerkte producten uit eigen regio.

19:00

Smullen maar!

Na het zoek-, verzamel- en plukwerk is het tijd om te genieten van de Frans-mediterrane keuken van De Bloemenbeek, die zelfs bekroond is met een Michelinster! Het pand is een 110 jaar oude boerderij die is omgebouwd tot een chique en sfeervol hotel en restaurant dat historie ademt. Een perfecte locatie dus voor Yuna en Fieke om te smullen van het heerlijke eten en de dag even te bespreken. Eet smakelijk!

“Twente, hier ben je vrij om je eigen keuzes te maken.”

22:00

Tijd om te tukken

Een volle en creatieve dag zit erop. De meiden hoeven niet ver, want ze blijven ook in het Landhuishotel slapen. Even baden in volledige luxe na een heerlijk sterren-diner. Yuna en Fieke hebben vandaag kennisgemaakt met de vrije en creatieve geesten van de Tukkers. Zowel in kunst, architectuur en koken. En waar die creativiteit dan vandaan komt? Tukkers hebben de ruimte en vrijheid om eigen keuzes te maken, hun eigen pad te volgen. En dat is te merken in hun mentaliteit. Ze blijven dichtbij zichzelf. Misschien iets waar vloggende Yuna nog van kan leren…?

Wil jij meer inspiratie voor een dagje weg in Twente? Klik dan door naar de volgende aflevering!

Bekijk meer afleveringen van Dwars door Twente

Wat vind je van dit verslag?