navigatie overslaan

Typisch Twents

Ontdek Delden met historisch centrum en een landgoed als achtertuin.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 40012 keer

Delden is één van die stadjes waar je naar terug blijft keren als je er een keer geweest bent. Kijk je ogen uit in de gezelligste winkelstraten en galerieën, geniet van een kopje koffie of thee in één van de restaurants of terrassen in de stad of geniet van de prachtige omgeving.

Vervelen is iets wat je in Delden dus niet gauw doet. Gebruik al je zintuigen en ontdek alle ins en outs van deze oude, maar ook zeker sfeervolle stad. Ga alleen op pad of bewonder de stad onder leiding van een lokale gids.

Rijke geschiedenis

Het altijd mooie Delden heeft een rijke geschiedenis. Al in 1036 werd de stad voor het eerst genoemd. Sinds die tijd heeft Delden tal van veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt, waarvan een groot deel ligt opgeslagen in het Twents Streekarchief in de Stadshagen. Daarnaast is de historie nog goed terug te zien in de – inmiddels gerestaureerde – gebouwen in de stad. Delden heeft een exclusief karakter en wordt daardoor ook wel het ‘Laren van Twente’ genoemd.

Uniek winkelaanbod

Voor alle winkelfanaten biedt Delden een uniek winkelaanbod. Of je nou op zoek bent naar een leuke jurk, een nieuwe bank, een bosje bloemen of graag rondneust in een winkel vol antiek of vintage, hier ben je wel een tijdje zoet. Wist je trouwens dat het winkelcentrum van Delden is uitgeroepen tot schoonste winkelgebied van 2019 en dat parkeren vaak – zelfs tot vlak voor de deur – gratis is?

Struinen op de Streekmarkt

Elke eerste zaterdag van de maand kun je in Delden een bezoekje brengen aan de Streekmarkt Twente. Op deze markt scoor je allerlei verse producten van omliggende boerderijen. Struin de markt af, proef hier en daar wat van de lekkerste creaties en hoor het echte verhaal van de producent zelf.

Kasteel Twickel
Kasteel Twickel

Kasteel en landgoed Twickel

Of je nou graag de rust opzoekt of toch liever op verkenning gaat, landgoed Twickel is geschikt voor beide. Naast bossen, natuurgebieden en landbouwgronden kenmerkt Twickel zich door het prachtige centraal gelegen kasteel met haar welbekende tuinen en boerenerven. Geniet van een ontspannende wandeling door het afwisselende landschap. Ga je niet graag alleen op pad? Je viervoeter is, op bepaalde delen van het landgoed, ook van harte welkom. Mits aangelijnd natuurlijk.

Blijf een nachtje in Delden

Is één dagje Delden niet genoeg? Dan kun je er altijd nog een meerdaags verblijf van maken. Houd je van wat meer luxe, dan kun je kiezen voor één van de hotels in de stad. Daarnaast zijn er ook Bed & Breakfast mogelijkheden of kom kamperen met je eigen tent, caravan of camper.

Dit moet je ook zeker gezien hebben

Naast kasteel en landgoed Twickel zijn er nog tal van andere bezienswaardigheden die je gezien moet hebben na je bezoek aan Delden. Bijzonder is bijvoorbeeld een bezoek aan de Oude en Nieuwe Blasiuskerk. Neem een kijkje in het Zoutmuseum of ontdek van alles over het boerenleven tussen 1900 en 1960 bij Museumboerderij de Wendezoele. Ook Museum No Hero, gevestigd in een prachtig pand en met een exclusieve en zeer gevarieerde kunstcollectie, is zeker het bezoeken waard. Daarnaast zijn de Noordmolen en de Houtzagerij van Twickel absolute aanraders tijdens een bezoek aan Delden.

Ontdek Delden >

Wat vind je van dit artikel?