Akkoord

Door het gebruik van onze website ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in ons Cookiebeleid.

Het lijkt een nationale sport in Denekamp: tradities voortzetten. In de winter doen ze aan midwinterhoornblazen (leg dat ’s neer op het scrabblebord, past niet eens!). In de zomermaanden vinden de Denekampers het leuk om op kloten te schieten. Maar dat is nog niks vergeleken met de tradities die rond Pasen in het dorp plaatsvinden. Harry Potter: eat your heart out!

Populair in

 1. Fox Lodges

  Luxe Lodges tot 12 personen. Een heerlijk ruime vakantiewoning in een unieke omgeving. Kom …

 2. Hotel de Schout

  Het hotel heeft een unieke ligging in Twente. Het is gelegen in hartje Denekamp met zijn …

 3. Restaurant Fox

  Een unieke locatie voor lekker eten, bruiloft of feest. Fox staat bekend om haar gastvrijheid en …

 4. Erve Wezenberg

  Kleinschalig recreatiebedrijf (groepen tot 20 personen) prachtig gelegen in het typerende …

Denekamp Lekker traditioneel

Camera

Eiergaddern

Tussen Palmzondag en Pasen kun je getuige zijn van bijzondere tradities, zoals het eiergaddern. Een stoet trekt al liederen zingend door het dorp om eieren te verzamelen. Er worden bomen, takken en een paas-staak verzameld die ceremonieel naar de ‘brandstapel’ van Denekamp worden gesleept. De apotheose is het grote paasvuur dat op paaszaterdag wordt ontstoken. Klinkt als een magisch sprookje, of niet? Denekampers zijn dus echte Tukkers: ze doen lekker waar ze zin in hebben, zijn een tikje eigenwijs maar behept met een andere traditionele eigenschap: ze zijn gastvrij.

Singraven

Naast druk zijn met tradities hebben ze in Denekamp ook tijd voor andere zaken. Zoals de molens draaiende houden. Bij het fraaie landgoed Singraven staat een historische watermolen. Verder staan er nog twee molens in dit dorp in het oosten van Twente: de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.

Natura Docet Wonderryck

Je hebt vast al in de gaten dat Denekampers wonderlijke mensen zijn. We doen er nog een schepje bovenop: ze hebben ook een wonderbaarlijk museum. Natura Docet Wonderryck Twente is het oudste natuurhistorische museum van Nederland. Hier verwonder je je over natuur, dieren en fossielen.

Dinkel

De ‘echte’ natuur ligt trouwens aan je voeten. ’s Winters kun je zelfs langlaufen in het glooiende Denekampse landschap waar ook de Dinkel doorheen slingert. Deze rivier is best belangrijk voor Twente, getuige de eerste regel van het Twentse volkslied: Er ligt tussen Dinkel en Regge een land: ons schone en nijvere Twente. Over tradities gesproken!

verhalen uit

 1. Kids

  10 leuke dingen met kids bij slecht weer. Een beetje regen is zo erg nog niet.

  geschreven door Nicoline
 2. Natuur

  Fietsen langs Heilige Huisjes en ontdek het religieus erfgoed van Twente

 3. Typisch Twents

  Hier zijn we trots op! Feiten en weetjes over Twente die jij nog niet kent

 4. Typisch Twents

  Op zoek naar de leukste dorpjes van het land? Die vind je in Twente

 5. Winkelen

  5 toffe kerstmarkten in Twente. Minstens zo leuk als Duitsland

  geschreven door Nicoline
 6. Wellness

  Luxe spa in oude boerderij: Boerderij Spa Nutter. Wellness tussen de koeien

  geschreven door Sybylle
 7. Overnachten

  Parkhotel De Wiemsel. Bij deze tweede liefde wil je blijven wonen

  geschreven door Sybylle