navigatie overslaan

Route-tips

Inspirerende groene wandelroutes in Enschede om heerlijk te verdwalen

  • Leestijd 2
  • Gelezen 7313 keer

Op zoek naar een inspirerende wandelroute in Enschede? Maak je schoenveters dan maar vast. De groene stad heeft de wandelaar heel wat te bieden. Ervaar de rijke geschiedenis van de textielindustrie tijdens een stadswandeling door Enschede en laat je verrassen door historische en moderne gebouwen.

Maak een rondje Enschede en ontdek de prachtige natuurlijke omgeving aan de randen van de stad.

De textielbaron en de dichter

Wil je Enschede beter begrijpen dan kun je niet om de textielindustrie heen. Het rijke verleden is ook vandaag nog zichtbaar. Tijdens een stadswandeling door Enschede maak je kennis met de 'Hooge Heren', ofwel de textielbaronnen en de invloed die zij hebben gehad op de stad. Op deze wandelroute in Enschede kom je niet alleen langs de mooie villa's en landgoederen van de baronnen maar ook de oude arbeiderswijken en fabriekscomplexen. Om Enschede en zijn inwoners nog beter begrijpen, maak je een wandeltocht door het leven van Willem Wilmink. Deze beroemde dichter uit Enschede wist de ware aard van de stad te vangen in even vernuftige als eenvoudige bewoordingen. Nuchter, rebels en met een uniek soort humor. Loop langs zijn geboortehuis aan de Javastraat, zijn stamkroeg 'Het Bolwerk' en andere plekken die hij beschreef in zijn gedichten.

Rondom de kerk

Onbetwist middelpunt van Enschede is de Grote Kerk op de Oude Markt. Het gebouw dat nog stamt uit de middeleeuwen biedt tegenwoordig regelmatig onderdak aan allerlei culturele evenementen. Rondom de kerk vind je verschillende horecagelegenheden. Op één van de terrassen is het heerlijk bijkomen van je stadswandeling door Enschede. Je tocht langs religieus Enschede is overigens pas compleet wanneer je ook de Jacobuskerk en de 'mooiste synagoge van West-Europa' hebt bekeken.

Oude Markt
Oude Markt

Van puin naar cultuur

Wil je met eigen ogen zien hoe een door de vuurwerkramp getroffen stadsdeel is omgetoverd tot een moderne, dynamische wijk en het episch centrum van cultuur? Dan mag Roombeek niet ontbreken op jouw lijstje van wandelroutes in Enschede. Roombeek Cultuurpark is uitgegroeid tot de thuishaven van tal van culturele instellingen.

Rondje langs Enschede

Prachtige wandelroutes in Enschede vind je ook buiten de stad. Tijdens een rondje Enschede dat in totaal 52 kilometer lang is, maak je kennis met het groene hart van de regio. Onderweg is er van alles te doen. Bezoek het klimbos en klauter van boom tot boom over een uitdagend parcours of kom tot rust met een drankje in het theehuis.

Wat vind je van dit artikel?