navigatie overslaan

Route-tips

Wandel door een typisch stukje Twente met Ommetje het Möll'npad Haaksbergen.

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 4346 keer

Volgens Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, van de bekende ‘Ommetje-app’ moet een ommetje minstens 20 minuten duren. Pas dan heeft het bewezen positieve effecten op de (hersen)gezondheid. Over Ommetje Het Möll'npad Haaksbergen doe je 11 kilometer. Die 20 minuten ga je dus zeker halen. Na deze wandeling krijg je gegarandeerd meer productiviteit en energie.

Niet alleen door het lopen, maar zeker ook door de intens mooie plekjes die Twente jou onderweg laat zien. Wandelen door onmeunig mooi Twente helpt je te onthaasten. Geen enkel excuus meer om die wandelschoenen aan te trekken en je navigatie op Haaksbergen Promotie of Theeschenkerij Jordaan in te stellen. Beide locaties zijn namelijk het startpunt van deze prachtige wandeling.

Het Möll'npad
Ik vind het altijd fijn wanneer een wandelroute goed gemarkeerd is. Dan kun je lekker gaan lopen zonder steeds op je telefoon te hoeven kijken of je niet verkeerd bent gelopen. Geeft zo veel meer ontspanning. Zo kun je de omgeving in alle rust op je in laten werken. Het Möll'npad, in het voorjaar van 2016 opgenomen in het vernieuwde Wandelnetwerk Twente, wijkt op een aantal punten af van de oude route. Daar hoef je onderweg gelukkig dus niet over na te denken, want de route is geheel gemarkeerd met rode voetjes op de routepijlen van het Wandelnetwerk.

Een historische wandelroute
Het Möll'npad is een historische wandelroute aan de zuidzijde van Haaksbergen. De rode draad is het eeuwenoude kerkenpad, van de Oostendorper watermolen naar de Pancratiuskerk in het dorp. De wandeling begint, mits je VVV Haakbergen (Haaksbergen Promotie) als startpunt kiest, bij de vroegere oude jongensschool "Dorp" die op de monumentenlijst van de gemeente staat. De school is gebouwd in 1924. Daarvoor stond hier de textielfabriek van de firma Jordaan die omstreeks 1900 is afgebrand.

Oostendorper Watermolen
Oostendorper Watermolen

Je kunt ook kiezen voor een start bij Theeschenkerij Jordaan. Je doet onderweg dan vanzelf de oude school aan. Maar ontdekt eerst een pand dat ooit gebouwd is door de heer Gerard Jordaan, directeur van de textielfabriek. Na de bouw is het geschonken aan de medewerkers van deze textielfabriek. De historische Kring Haaksbergen heeft het gebouw gered en een nieuwe locatie en toekomst gegeven. Geweldig, want het blijft een uniek gebouw, waar je tegenwoordig kunt genieten van thee, taart en een fijn uitzicht.

Groene wandelroute
Haaksbergen ligt bijna in Duitsland en bijna in de Achterhoek. Maar is heel erg Twents. Het Möll'npad leidt je via zandpaden en kleine asfaltweggetjes grotendeels door landelijk gebied waar boeren, burgers en buitenlui naast elkaar wonen. Een typisch stukje Twente met prachtige houtwallen, fraaie boomsingels en lanen, oude boerenerven, eeuwenoude essen en de kronkelende Buurserbeek.

Leer Haaksbergen kennen
Tijdens je wandeling ontdek je meer over het verleden, over de natuur en over het gezellige centrum van Haaksbergen. Je loopt onder andere door het centrum van Haaksbergen, langs de Pancratiuskerk, maar ook door de natuur. Waar je de Dievelaarsschuur, kinderboerderij Scholtenhagen en Groot Scholtenhagen aandoet. Ook kom je langs de Oostendorper Watermolen waar een ouderwetse bakoven staat. Hier wordt nog steeds van het, door de watermolen gemalen, graan brood gebakken. Iets verderop ligt de, in ere herstelde, Buurser pot. En echt Twents zijn de Mariakappeltjes die je overal in Twente tegenkomt, zo ook tijdens jouw wandeling over het Möll'npad. Maar er is meer, veel meer. Dat ontdek je hier.

Het fijne van dit ommetje is dat je op meerdere plekken horeca tegenkomt, zelfs middenin de natuur. Bij Restaurant en Hotel De Watermölle strand je voor een lunch op het comfortabele terras met uitzicht over het water. En bij Grand Café Centraal in het centrum van Haaksbergen nuttig je een Hokseburger terwijl je op het terras gaat zitten om lekker mensen te kijken.

Het zijn stuk voor stuk plekjes waar je op je dooie gemakje uit kunt rusten onder het genot van een hapje en drankje. En die pauze heb je ook wel nodig, want het Möll'npad is niet alleen een lange wandeling voor de hobby wandelaar. Het is ook een wandeling waarbij je ontzettend veel leert en ontdekt. Om dat allemaal te laten bezinken zijn er misschien wel twee stops nodig. In Twente doen we het graag kalm an.

Heb je nog niet genoeg van Haaksbergen? Ontdek hier nog meer verhalen en tips over het meest zuidoostelijkste puntje van Twente. Ook ontzettend leuk én leerzaam, een bezoekje aan de Schaapskudde van Haaksbergen. Aan de rand van het Haaksbergerveen zijn een prachtige, in het landschap passende, stal en kapschuur uit hout opgetrokken. Meerdere keren per jaar worden hier evenement en activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Handig om te weten
Het Möll'npad is een gevarieerde route die ook ingekort kan worden, over straten, fietspaden en bospaden. De route is alleen toegankelijk voor wandelaars. Meer info over het startpunt of routekaarten vind je hier.

Wat vind je van dit artikel?