navigatie overslaan

Typisch Twents

Op deze 7 plekken in Twente zijn magische midwinterhoornactiviteiten.

 • Leestijd 3
 • Gelezen 8422 keer

De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter. Er mag vanaf advent tot Driekoningen (6 januari) midwinterhoorn geblazen worden. Bekijk hieronder waar jij je de midwinter- en ossenhoornblazers kunt horen!

 1. 7

  Grote Twentse Midwinterhoornwandeling

  Al vele tientallen jaren wordt deze enige échte Twentse Midwinterhoornwandeling georganiseerd door de buurtschappen in Twente. Dit jaar op 17 december. Tijdens deze wandeling van 5 óf 12 km, loop je over de campus van Universiteit Twente en door Hof Espelo. Onderweg kom je op diverse plaatsen midwinterhoornblazers tegen.

 2. 6

  Maak een midwintertocht per Oldtimerbus

  Stap in de Oldtimerbus op 24 en 31 december 2023. Onderweg kun je kennismaken met de midwinterhoornblazen door de mooie omgeving van Ootmarsum. Stop je onderweg bij Landgoed Singraven en het Klöpkeshoes. Extra leuk: op 31 december leer je kennismaken met Carbidschieten!

 3. 4

  Midwinterhoorn wandeling met een verhaal

  Traditiegetrouw is de wandeling op de eerste adventzondag, dit jaar is dit 3 december. Deelnemers kunnen genieten van de klanken van de midwinterhoorn onderweg. Daarnaast zijn er tekeningen van Jan Schoenaker te zien en demonstreren de bloazers onderweg hoe de midwinterhoorns worden gemaakt. De wandeling kent drie routes van 7,9 en 11 kilometer, langs de mooiste plekken van Oldenzaal.

 4. 3

  Ossenhoornblazen

  Eén van de tradities in Markelo is het ossenhoornblazen in de Adventstijd. Ook dit jaar klinkt op meerdere plaatsen 'de Oale Roop'. De Ossenhoorn is een voorloper van de midwinterhoorn in zijn huidige vorm. De klagelijke toon die de ossenhoorn voortbrengt, is over de kale hard bevroren essen over kilometerafstand te horen!

 5. 2

  Verlichte Midwinterwandeling in Losser

  De mystieke klanken van de midwinterhoorn klinken op z'n mooist 's avonds in alle rust in het Twentse landschap. Deze route op 22 december van circa 3 kilometer voert je langs een kerstverhaal, demonstratie van de midwinterhoornblazers. Breng je een bezoek aan de kerstman. Geniet van een warme kop chocalademelk of glühwein. Aan het eind van de route staat er een broodje knakworst op je te wachten.

 6. 1

  Ootmarsum

  Op zaterdag 2, 9, 16 en 23 december kun je deelnemen aan de Midwinterhoorn avondwandeling. De start is om 17.00 uur bij de VVV in Ootmarsum. Je ontvangt daar een wandelroute waarin verschillende locaties in Ootmarsum worden aangegeven waar op de midwinterhoorn wordt geblazen. Onderweg wordt er Glühwein of chocolademelk geserveerd. De wandeling duurt tot circa 18.30 uur.

Wat vind je van dit artikel?