navigatie overslaan

Feest voor je zintuigen

Natuurgebieden in Twente

Het Twentse landschap is uniek. Dat zegt iedereen van zijn eigen omgeving, maar voor Twente is het gewoon waar. En als een Tukker, toch al de bescheidenheid zelve, dat zegt, moet het wel kloppen. Neem het coulisselandschap. Een feest om naar te kijken. Zet meteen je andere zintuigen aan het werk, want er is ook nog eens van alles te ruiken en te horen.

Houtwallen

Kenmerkend voor een coulisselandschap zijn de houtwallen en heggen. De voorlopers van prikkeldraad, want ze dienden om schapen, koeien en paarden in een weiland te houden. En dat is nog steeds een strak plan, want er staat in Twente maar liefst zesduizend kilometer aan dichtbegroeide natuurlijke afscheidingen. Ze bieden bovendien beschutting aan dieren en nestgelegenheid voor vogels. En jij komt in de schaduw van deze houtwallen bij van alle indrukken van het Twentse landschap.

Paradijselijk

We zijn zo slim geweest om door het glooiende Twentse landschap fiets- en wandelpaden aan te leggen. Zo kom je overal langs: bossen, heidevelden, grafheuvels, zandverstuivingen, rivieren, beekjes, houtwallen, graanvelden, sjieke landgoederen, antieke boerderijen, schilderachtige dorpjes… Klinkt wel érg paradijselijk, vind je niet? En dan hebben we de tjiftjaffende tjiftjafs, tjilpende geelgorzen, weilanden vol wilde bloemen en de geurende kamperfoelie nog niet eens genoemd. Je zal er maar vakantie vieren. Wil je nooit meer naar huis.

Oertijd

Het is haast niet te geloven, maar er is een tijd geweest dat Twente niet bestond. Miljoenen jaren geleden was dit zee. De stille getuigen in de vorm van walvis- en haaientanden vind je soms in de grond. Na de zeetijd banjerden mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten door het landschap. Zoals je gemerkt hebt, zijn deze giganten verdwenen en moeten we het nu doen met grazende koeien, huppelende paarden, schuwe reeën en razendsnelle steenmarters. Ze wonen toevallig wel in een unieke - en naar onze bescheiden mening mooiste - regio: dat van Twente. Het mag dan een allegaartje aan landschapselementen zijn, het is en feest voor de zintuigen. En Tukkers houden wel van een beetje afwisseling.

Meer over de natuurgebieden >