navigatie overslaan

Het échte geheim van Tukkers

Podcastserie: luister onze podcast en leer het échte Twente kennen.

  • Leestijd 3 min
  • Gelezen 8900 keer

In deze podcastserie leer je het échte Twente kennen. Wat is typisch Twents en maakt de regio uniek? Podcastmaker Reinout Meijer gaat in gesprek mét Tukkers óver Tukkers. Ontdek in deze podcastreeks bijzondere verhalen en interessante ins en outs die je moét weten over dit karakteristieke volk. Wat volgens de Tukkers ‘vrij zijn in Twente’ betekent? Je hoort het allemaal in deze podcast. Luister je mee?

play

Luister de podcast

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je (kosteloos) op de podcast via één van onderstaande podcastsplatforms:

Aflevering 1: Tukker DNA

Reinout kruipt samen met rasechte tukker Adri Hemmink en streektaalfanaat Martin ter Denge in de huid van de Tukkers. Waarom is de Tukker zoals die is? Waar ligt de oorsprong? Hoe is de mentaliteit ontstaan en wat is de waarde van de streektaal? In deze aflevering neemt Reinout je mee naar Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek in Enschede. Verder beland je in Almelo en voel je de magie van de Tankenberg.

Aflevering 2: Twentse kwaliteit

Reinout neemt een duik in de Regge en onderzoekt de typische Twentse kwaliteit. In Twente wordt volop samengewerkt en de Tukkers ondernemen op geheel eigen wijze. Maar altijd met oprechte aandacht voor elkaar en de omgeving. Hoe gaat dat? En wat levert het op? Ga op reis naar (Gastvrij) Wierden-Enter, breng een bezoekje aan familiebedrijf Mölke en verwonder je over een bijzondere levensstijl: slow living. Laat je meevaren op de Regge en hoor van Maurice Roetgering wat nou echt de Twentse kwaliteit is.

Aflevering 3: Twentse lifestyle

Tukkers hebben hun eigen lifestyle. Er wordt niet voor niets gezegd dat het een apart slag volk is. Wat is bijvoorbeeld de kledingstijl van de Tukker? Reinout ontdekt het bij Roetgerink Mode en Schoenen in Enter, dé ‘modehoofdstad’ van Oost-Nederland. Daarnaast is hij te vinden in het idyllische kunststadje Diepenheim in Hof van Twente. Waarom wemelt het daar eigenlijk van de prachtige landgoederen en kastelen? En voor de party animals: ook het bruisende uitgaansleven en de typisch Twentse feesten komen voorbij.

Aflevering 4: Verbinding met de grond en elkaar

Twente zou Twente niet zijn zonder de verbinding met natuur, 'oale grond' en elkaar. Reinout merkt dit op tijdens een stevige wandeling door de onontdekte parel De Borkeld. Samen met Linde Stokvis van Landschap Overijssel gaat hij op zoek naar eeuwenoude sporen in het landschap. Maar ook op krachtpatser de Holterberg barst het van de overblijfselen uit een bewogen geschiedenis. Local Laurens-Jan Stam weet alles over de Tweede Wereldoorlog in dit stukje Twente en hoe de Tukkers daar vandaag de dag nog bij stilstaan. Duik je mee het verleden in? Je komt langs de Canadese Begraafplaats, prehistorische grafheuvels en verborgen uitkijkpunten van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. En hoe zit het nou met die 'oale groond'? Student Merlijn Dewasme vertelt waarom hij bewust koos om te blijven in Twente.

Wat vind je van dit artikel?