navigatie overslaan

Typisch Twents

Prachtige plekken waar de zon het langst schijnt: de recreatieparken.

  • Leestijd 5 min
  • Gelezen 7246 keer

Op sommige plekken in Twente lijkt de zon maar niet onder te gaan. Er zijn zandstranden, festivals en BBQ-plekken. Je kunt er zwemmen, klimmen, wakeboarden en nog véél meer. Maak een gewone zomerse dag onvergetelijk. Probeer het Rutbeek bij Enschede, het Hulsbeek bij Oldenzaal of het Lageveld bij Wierden. Voor 0 tot en met 80 jaar. Van zonsop- tot zonsondergang.

Zwemmen is nog altijd een goede reden voor een bezoek aan de uitgestrekte parken. Daar zijn ze zelfs ooit voor aangelegd. Met meerdere zwemvijvers, zonne-weides en stranden. Met speel-eilanden, touwen, netten en bruggen. Geen zwemmer of klimmer? Ga wandelen of fietsen. Of pak een lui terrasje en vergeet de tijd. Natuurlijk heb je in zo’n warme zomer geen zin om uitgebreid te vergelijken welk park het beste bij je past. Daarom staan de belangrijkste mogelijkheden hieronder. Geen keuzestress. Leuk wordt het vanzelf. Waar je ook gaat!

Het Hulsbeek - Oldenzaal

Maar liefst 25 hectare aan water. Met eromheen zandstranden, ligweides en bos. Met rust, ruimte en soms ook spektakel. Midden in de grootste zwemvijver ligt een duikeiland. Er is ook een kabelbaan. Je kunt er boshutten bouwen, in bomen klimmen, lopen door waterleidingbuizen en nog veel meer. Roeien kan ook. Bootjes liggen klaar aan de pontons bij Erve Huiskes. Enne… als we zeggen voor jong en oud dan bedoelen we dat ook. Want bij Erve Huiskes huur je heel gemakkelijk ook een Strandrolstoel of - rollator! Voet-ballers on board? Parkeer op Parkeerplaats 3. Dan ben je tegelijk dichtbij het paalvoetbalveld, de doelwand en de pannakooi bij ligweide 3. Voor de kleintjes is er een klimparcours in het water. Serieuze klimmers kiezen voor het professionele Avatarz Klimbos. Met een parcours tot 4 meter (voor kinderen tot 6 jaar) en, brrr, je moet wel lef hebben, een parcours vanaf 6 meter voor iedereen vanaf 10 jaar en langer dan 1.30 meter. Wandelaars parkeren het beste op P2. Daar is het Toeristisch Overstappunt (TOP) waar prachtige wandel- en -fietsroutes starten en eindigen. De lengtes variëren. Liever op je mountainbike? Parkeer dan op P4. Daar start een 7 kilometer lange Mountainbikeroute. Kom je om te barbecueën? De speciaal daarvoor ingerichte plekken bereik je het snelst vanaf P2.
www.hethulsbeek.nl

Het Rutbeek - Enschede

De waterplas van circa 35 hectare vormt de kern van Het Rutbeek. Groot genoeg dus om te zeilen en te surfen. Meer zin om te wandelen? Beleef het nieuwe verharde pad rondom het water (gemakkelijk bereikbaar vanaf elke parkeerplaats) of bewonder het uitzicht vanaf het nieuwe wandelpad bij de Skiheuvel (P3). Daar is ook de start van de mountainbikeroute. Skiheuvel? Jazeker. In het Rutbeek kun je naast waterskiën ook alpineskiën. Nog geen ervaring met waterskiën? Geen -paniek. Je leert het binnen een uur. Je start gehurkt of zittend vanaf een -startbankje of staand van een start-steiger. Voor het waterskiën parkeer je bij P1. Van daaruit bereik je ook het schiereiland. Perfect om te vliegeren. Naturisten kunnen terecht op het nudistenstrand. De royale en beschutte ligweide is omringd door bossen (P3 is het meest dichtbij). Ook bereikbaar vanaf P3: een spannend touwbanenparcours op 5 meter hoogte. Je klimt en klautert, veilig gezekerd in een klimgordel, via planken, netten en kabels. Bij de liaan zwaai je als een Tarzan aan een touw tussen verschillende boomplateaus. Dit alles onder regelmatige controle en toezicht van de instructeurs. Minimumleeftijd 8 jaar en minimale lengte 1.40 meter. Daarna lekker barbecueën met zijn allen? Parkeer op P1 of P2, dan sjouw je zo weinig mogelijk.
www.hetrutbeek.nl

Het Lageveld - Wierden

Voor beginnende spierbundels: om met het stoere vlot het eiland te bereiken moet je zelf trekken. Pret gegarandeerd. Er zijn twee zandstranden. Het water bij strand 1 (die met het trekvlot) is maximaal 80 centimeter diep. Parkeerplaats 2 en 3 liggen het meest dichtbij. In totaal is het Lageveld zo’n 38 hectare groot. Er is een diep deel om te surfen of te duiken (8 tot 10 meter) en een ondiep deel (1,8 meter) om te zwemmen. Er zijn zandstranden, ligweiden en bossen. De waterspeeltuin is voor kinderen tot circa 5 jaar. Behalve klauteren en -klimmen is plonzen en soppen ook -toegestaan. Watervrees? Kies dan voor het kinderspeelbos. De familieschommel is populair. Maar je kunt er ook veren, wipwappen, klimmen, pingpongen en panna spelen. Speelplezier gegarandeerd! Ondertussen kijk je toe vanuit een comfortabele zitzak bij het strand-paviljoen. De cappuccino is er prima. Langs de zwemvijver en in het schaduwrijke bos zijn volop wandel-routes. De fitnesstoestellen zijn alleen voor sportievelingen. Barbecueën kan op de speciaal daarvoor bedoelde plekken. Kun je al flyboarden? De nieuwste extreme watersport? Misschien zag je het op tv of op een festival. Je vliegt, onder en boven water, waar je maar naar toe wilt. Maak, als je durft, adem-benemende duikvluchten. Adrenaline! Vooral hoog boven het water! Hoeft het allemaal niet zo hoog en snel? Zoek dan een stil plekje aan de oevers van de visvijver. Wel wakker blijven!
www.hetlageveld.nl

Wat vind je van dit artikel?