De Lutte-Losser

De Lutte-Losser

De gemeente Losser ligt in een schitterende, natuurrijke omgeving bestaande uit bos, zandverstuivingen en heidevelden. Breng ook een bezoek aan één van de vijf kerkdorpen Losser, De Lutte, Beuningen, Overdinkel en Glane.

Arboretum Poortbulten, vogelparadijs de Oelemars, natuurgebied het Lutterzand en het stuwwallengebied met o.a. de Tankenberg, zijn echte groene trekpleisters. In de hele omgeving bieden goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden volop mogelijkheden voor de actieve recreant. Ook beschikt de gemeente Losser over een modern zwembad en een multifunctioneel sportcomplex met naast voetbalvelden, ook een atletiek- en schaatsbaan. In en nabij de dorpskernen zijn veel cultuurhistorische erfgoederen bewaard gebleven zoals de steenfabriek de Werklust, de Staringgroeve en het historische Erve Kraesgenberg. Met het openluchttheater Brilmansdennen, galerieën en kunstroutes komen de cultuurliefhebbers niets tekort.

Bovendien organiseren de vijf dorpen regelmatig muzikale, sportieve en gezellige feestelijke evenementen waar behalve inwoners ook bezoekers van buiten de gemeente van harte welkom zijn. Er zijn meer dan voldoende prachtige accommodaties aanwezig om het verblijf van de gasten zo aangenaam mogelijk te maken. Natuur en Twentse gastvrijheid zijn dé sleutelwoorden voor een heerlijke vakantie of gewoon een leuk dagje uit in de gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Je herkent de schatten in de gemeente Losser aan het oranje met witte sleutellogo dat als visitekaartje fungeert.

Steenfabriek De Werklust

Een unieke steenfabriek, waarvan alle onderdelen nog aanwezig zijn. Steenfabriek de werklust is een uniek monument van bedrijf en techniek.

lees meer

Centrum Losser

Losser is al relatief oud. Enkele boerenerven rond Losser worden reeds genoemd in oude geschriften in de negende eeuw. Van een parochie Losser (kerspel Lotere) werd al gesproken in 1352 wanneer Jan van Arkel, bisschop van Utrecht, den Hof tho Varwick te De Lutte en den Hof tho Lothere (Hof van Losser) verpandt aan de graaf van Solms, heer van Ottenstein.

lees meer

Natuurgebied Oelemars

Net buiten Losser, tegen de Duitse grens, ligt het natuurgebied de Oelemars.De Oelemars is vooral geliefd bij vogelliefhebbers. Deze vogels kunnen worden gespot vanuit een een vogelkijkhut.

lees meer

Dorpsbleek

Eén van de weinige plaatsen in Twente met een echte dorpsbleek. De wasvrouwen legden het witte wasgoed op het grasveld, dit gaf door het zonlicht een blekend effect. Er is een bleekwachtershuisje, waar vroeger de bleekwachter woonde die toezicht hield.

lees meer