Twenterand

Twenterand

Twenterand bestaat uit verschillende dorpen en kernen zoals Den Ham, Vroomshoop, Westerhaar en Vriezenveen.

Den Ham

Den Ham ligt in het waardevolle cultuurlandschap Vecht en Regge. Aan de noordkant grenst het dorp aan het bijzondere eeuwenoude natuurgebied “Eerder Achterbroek”, met bossen, heide, waterpartijen en zandverstuivingen. Fiets- en wandelroutes rijgen deze streken moeiteloos en naadloos aaneen.

De Brink in Den Ham is een unieke plek. De geschiedenis is er nog tastbaar aanwezig. Al was het alleen al door de Hammer toren, die in de 15e eeuw werd gebouw. Maar wie de tijd neemt voor een kopje koffie of een ijsje, ziet ook voor zich hoe vroeger op dit centrale plein van het dorp, de handel werd bedreven. Op de markt, de kermis en in de herbergen. De rustgevende uitstraling van de Brink maakt dat toeristen en dorpsbewoners er graag vertoeven.

Vriezenveen

Vriezenveen, of zoals de bewoners zelf zeggen “Vjenne”, is na 1364 ontstaan in de tijd dat er veel veen gewonnen werd. Het bijzondere, deels nog levende hoogveencomplex “Engbertsdijksvenen” met zijn zeldzame flora en fauna herinnert hier nog aan. Neem ook eens een kijkje in het Veenmuseum “Vriezenveenseveld”.

Heel bijzonder waren de handelsbetrekkingen tussen de inwoners van Vriezenveen (Rusluie) met het Russische Sint Petersburg in de periode 1720 tot 1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveners compagnieën, handelshuizen en winkels gesticht in Sint Petersburg. Na herinrichting van het Historisch Museum is er d.m.v. multimedia en bijzondere visuele beleving nog veel informatie over deze periode te zien.

Bekijk daarnaast Vroomshoop en Westerhaar.

Bezoek Twenterand. Meer informatie vind je op Puur Twenterand.

De highlights van Twenterand

De Brink Den Ham

Historisch centrum van Den Ham.Het historisch centrum van Den Ham wordt gekenmerkt door de eeuwenoude Brink met daarop de muziek tent.

lees meer

Kalkwijck Distillers

Kom Proeven! In het achterhuis van de oude Groningse boerderij “Pertjaja”, aan de Tonnendijk 176 in Vroomshoop bevindt zich de Kalkwijck distilleerderij. Hier komt de sfeer van het alcohol stoken het meest tot zijn recht.

lees meer

Rondstappen in 't Vjenne

Deze wandelroute neemt u mee naar een klein stukje van het agrarische gebied van Vriezenveen. o.a. langs boerderijen en watergangen.

lees meer

Engbertsdijksvenen

De Engbertsdijksvenen is een natuurgebied ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk, gelegen in een driehoek met de dorpen Bruinehaar en de Pollen.

lees meer