navigatie overslaan

Wandel of fiets je door Vasse en omgeving, dan stap je in de voetsporen van onze voorouders. Hier, in het noorden van Twente, wonen al duizenden jaren mensen. Tweeduizend jaar voor onze jaartelling leefde de ‘Man van Mander’ in deze contreien. Tegenwoordig is ‘Tante Sien’ een van de 980 bewoners van het dorp. Wist je trouwens dat Vasse als bijnaam ‘De Parel van Twente’ heeft? Dat wordt elke jaar met Pinksteren uitbundig gevierd tijdens de Pareldagen, het volksfeest van Vasse. Het dorp mag dan klein zijn, het schittert groots in het oeroude Twentse landschap.

Terug naar de oertijd

Vasse ligt in de gemeente Tubbergen en daar struikel je bijna over de bewijsstukken uit de oertijd. Wat te denken van twintig grafheuvels op de Vasserheide? In een van de grafvelden werd de ‘Man van Mander’ begraven en vierduizend jaar later gevonden. Een stukje verder, bij het minidorpje Mander, staat zelfs een heus hunebed. Nou ja, een reconstructie dan. Bij Mander vind je ook een overblijfsel uit de recente geschiedenis: de cirkels van Jannink. Niks geheimzinnigs aan, dat past ook niet bij nuchtere Twenten. Het zijn twee ronde akkers, tussen 1930 en 1940 aangelegd door een grootgrondbezitter en nu een landschapskunstproject.

De mooiste routes in Vasse

Zit je in de knoop met jezelf?… Niet? Nou, straks wel! Want het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. In Vasse en omstreken bevinden zich er veel, absoluut de moeite waard om hier door het landschap te fietsen. We snappen dat alle knooppunten fietsen een beetje veel is, maar gelukkig kun je je eigen route geheel zelf samenstellen. Wees creatief en geniet van het unieke Twentse Landschap!

De leukste routes in de buurt van Vasse

#visittwente

Heb jij ook een mooie Twente foto op Instagram? Voeg #visittwente toe! Wij tonen hier onze favorieten!