Wandel of fiets je door Vasse en omgeving, dan stap je in de voetsporen van onze voorouders. Hier, in het noorden van Twente, wonen al duizenden jaren mensen. Tweeduizend jaar voor onze jaartelling leefde de ‘Man van Mander’ in deze contreien. Tegenwoordig is ‘Tante Sien’ een van de 980 bewoners van het dorp. Wist je trouwens dat Vasse als bijnaam ‘De Parel van Twente’ heeft? Dat wordt elke jaar met Pinksteren uitbundig gevierd tijdens de Pareldagen, het volksfeest van Vasse. Het dorp mag dan klein zijn, het schittert groots in het oeroude Twentse landschap.

Genoeg te beleven

 1. De Beekzijde

  De accommodatie is zo ontworpen dat grote families die meestal in voor -/najaar weg gaan bij ons …

 2. Gasterij de Bakker

  Thuis genieten van de gastvrijheid van Gasterij de Bakker? Dat kan! Met de afhaalmenu's is het …

Terug naar de oertijd
Theekopje

Vasse ligt in de gemeente Tubbergen en daar struikel je bijna over de bewijsstukken uit de oertijd. Wat te denken van twintig grafheuvels op de Vasserheide? In een van de grafvelden werd de ‘Man van Mander’ begraven en vierduizend jaar later gevonden. Een stukje verder, bij het minidorpje Mander, staat zelfs een heus hunebed. Nou ja, een reconstructie dan. Bij Mander vind je ook een overblijfsel uit de recente geschiedenis: de cirkels van Jannink. Niks geheimzinnigs aan, dat past ook niet bij nuchtere Twenten. Het zijn twee ronde akkers, tussen 1930 en 1940 aangelegd door een grootgrondbezitter en nu een landschapskunstproject.

Typisch Twentse verhalen

 1. Route-tips

  Bijzondere route: de Bronnenroute door Het Springendal

  geschreven door Maryke
 2. Slaaptijd!

  Wij gingen voor het agriturismo gevoel...

 3. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Stuwwalroute.

  geschreven door Mathias
 4. Slaaptijd!

  De 5 mooiste groepsaccommodaties in Twente voor 10 tot 19 personen

  geschreven door Maryke
 5. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Essenroute.

  geschreven door Mathias
 6. Doe-tips

  10 manieren om de geweldige natuur in Twente te ontdekken.

  geschreven door Nicoline
 7. Route-tips

  Fietsen in en rond het Springendal en het Dal van de Mosbeek.

  geschreven door Gijs
 8. Doe-tips

  9x natuurlijk ontspannen met een Twents dagje Wellness. Even. Helemaal. Niets.

  geschreven door Nicoline

Een idyllisch landschap

Om het landschap van dit grensgebied met Duitsland te doorgronden, moet je nog verder terug in de tijd: de IJstijd om precies te zijn. Het oprukkende ijs duwde de aarde omhoog en zo ontstonden de stuwwallen waar Twente zo beroemd om is. Er vormden zich ‘bergen’ zoals de Galgenberg en dalen zoals het Springendal waar de Mosbeek doorheen meandert. Het resultaat van de natuurkrachten uit de oertijd mag er zijn. Een idyllisch landschap, met glooiende heuvels, bossen, heidevelden, eeuwenoude bomen en een groene omgeving met beken en bronnen.

Prima uitvalsbasis

Vasse is een prima uitvalsbasis om al dit fraais te ervaren. Om daarna terug te komen in het dorp en te genieten van de typisch Twentse gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer. Bij Restaurant Watermolen Bels bijvoorbeeld. Midden in het ‘Dal van de Mosbeek’. Wedden dat er in de zomermaanden aardbeien op de kaart staan? Die zijn vers geplukt in het naburige Manderveen, waar volgens kenners de lekkerste aardbeien, frambozen en bramen van Twente vandaan komen.

De mooiste routes in Vasse

Fietsen in Vasse

Zit je in de knoop met jezelf?… Niet? Nou, straks wel! Want het Fietsnetwerk Twente is een aaneenschakeling van knooppunten. In Vasse en omstreken bevinden zich er veel, absoluut de moeite waard om hier door het landschap te fietsen. We snappen dat alle knooppunten fietsen een beetje veel is, maar gelukkig kun je je eigen route geheel zelf samenstellen. Wees creatief en geniet van het unieke Twentse Landschap!