navigatie overslaan

Binnenkijken bij

Binnenkijken bij 't Kruisselt; daar waar de tijd best even uit mag.

  • Leestijd 4
  • Gelezen 6272 keer

Heb je zin in een - anders dan anders - terras? Eentje met volop zon en een onalledaags uitzicht? Bij ‘t Kruisselt ben je van harte welkom. Vanuit je luie stoel tuur je eindeloos ver, richting de weilanden van Natuurmonumenten. En met hole 1 letterlijk in het vizier, is er altijd wat te zien.

Dit bijzondere plekje hoort bij Hotel-Restaurant ’t Kruisselt en ligt midden in het groen, aan de voet van de Tankenberg bij De Lutte. Daar waar, volgens kenners, Twente op zijn mooist is. Vanwege het authentieke hoevenlandschap waar oude boerderijen nog altijd omgeven worden door akkers, weilanden, houtwallen en bossen. Met eindeloos veel fietsmogelijkheden. En als je toch in de buurt bent is ’t Kruisselt een perfecte tussenstop. Hotelgasten belonen de accommodatie op Zoover met een uitzonderlijk hoge score van maar liefst 9,2. We zijn benieuwd hoe jij hun gastvrijheid ervaart.

Gastheer en Gastvrouw

Jeroen (36) en Linda (33) Kampman zijn samen verantwoordelijk voor de frisse wind die sinds vier jaren door het hotel waait. En met succes. “Het eerste jaar was best wel spannend”, vertelt Linda, “maar de bezetting ging omhoog, de recensies werden beter en de omzet steeg. En, net als onze gasten - 60% komt elk jaar terug - zijn ook de medewerkers heel trouw. Gast en medewerker leren elkaar dus steeds meer en beter kennen. En dat maakt nogal een verschil: we geven gasten namelijk graag dat vertrouwde gevoel, alsof ze komen logeren. Vandaar dat er voor iedereen een fiets klaar staat in de schuur en dat ze altijd kunnen aanschuiven voor het diner.”

Middagje op the green?

Rondom het hotel ligt een prachtige 9-holes par 3 baan met een D status. Heb je baanpermissie, een GVB of wil je je handicap verbeteren? Je bent altijd van harte welkom om een rondje te lopen. De greenfee bedraagt €19,50. Op zondag tot en met donderdag zijn er vaak wedstrijden, dan kan er niet vrij gespeeld worden. Na het rondje kun je heerlijk blijven hangenop het terras. De clubsandwich is favoriet op de laagdrempelige maar heerlijke lunchkaart. Is het al borreltijd? Nagenieten kan ook met een lekkere Sneup en Snaai plank. Voor echte golfliefhebbers zijn er bovendien aantrekkelijke, meerdaagse golfarrangementen, in samenwerking met nabijgelegen golfclubs, te boeken.

Dinnertime

Uiteraard ben je, ook tijdens je fietstocht, van harte welkom. Maar het extra feestelijke Jubileummenu vormt een doel op zich. Chef Brian is 35 en kookt prachtige, frisse gerechten. Samen met zijn team ontwikkelde hij ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan (in 2020) van de villa een heerlijk menu. Uiteraard met mooie bijpassende wijnen waar de bediening je, als je wilt, graag meer over vertelt. En dan is er nog de barman, Hans. Bevlogen als hij is mixt hij graag cocktails en heeft hij een voorliefde voor whisky. Daarnaast heeft hij, speciaal voor het jubileumjaar, zelf een koffielikeurtje gestookt. Het recept blijft natuurlijk geheim. Iets met koffiebonen, jenever en heel veel geduld. Hij serveert het na het dessert in zo’n mooi, ouderwets Engels kopje met een toefje slagroom. Op je gezondheid! Vanwege het rare jaar die ze achter de rug hebben, is besloten de jubileum recepten door te zetten in 2021.

Dineren bij 't Kruisselt
Dineren bij 't Kruisselt

Terug naar toen

Het is alweer 100 jaar geleden dat de luxe textielvilla - nu het hoofdgebouw van het hotel - aan de familie van Wulfften Palthe werd opgeleverd. De geschiedenis is rijk en onverwacht. Met mooie verhalen over de notabele bewoners en hun beroemde gasten. Zo is er een foto waarop Aletta H. Jacobs boontjes dopt in de keuken. En op foto’s uit de tijd dat er een seminarie gevestigd was, is bijvoorbeeld een trouwe hotelgast van nu te herkennen. Linda maakte van deze en nog veel meer mooie verhalen een prachtig historisch overzicht dat gasten en passanten het hele jaar nog gratis kunnen bewonderen in de gangen van het hotel.

Tip: Speciale fietsroute

Speciaal voor het 100-jarig jubileum van ’t Kruisselt is er een prachtige route door het glooiende landschap uitgezet. De paden kronkelen langs beken en essen. Langs groene weilanden met nieuwsgierige koeien. En… door Oldenzaal, een oude Hanzestad met een roemrijk verleden. Daar vind je ook het 17e-eeuwse Palthehuis. Een hedendaags museum over onder andere de familie Palthe in de achttiende eeuw. De fietsroute van 48 kilometer is eenvoudig in te korten naar 33 kilometer. Daarvoor fiets je van knooppunt 67 rechtstreeks naar knooppunt 17. Download 'm hier!

Ook logeren in ’t Kruisselt?

Het hele jaar door biedt het hotel aantrekkelijke en complete arrangementen, inclusief fietshuur en gebruik van het fijne binnenzwembad. Kijk op de website voor de diverse arrangementen en meer informatie over Hotel ’t Kruisselt in Twente.

Wat vind je van dit artikel?