navigatie overslaan

Het ommetje Bornerbroek

Met de Doorbraak wordt het water goed beheerd. Een 13 kilometer lange nieuwe beek die dwars door het buitengebied van Almelo gaat.

  • type Wandelen
  • afstand 6,1 km
  • duur 1:32

Het ommetje Bornerbroek leid je over historische gronden, toen Bornerbroek nog 'Bie den Brooke' was. Een drassig, laaggelegen gebied. De wandeling voert je langs de Stephanuskerk en zorginstelling Theresiahof door'n Waandelpad, de Bolschermors en de Maatkampslanden naar nieuw aangelegde natuur, De Doorbraak, om via de erven Arkman en Bolscher weer bij de Stephanuskerk uit te komen.

  1. 1. St. Stephanuskerk

    Bornerbroek had een Waterstaatkerk, die in 1919 volgens bestek van A.J. Kropholler verbouwd werd. De kerk is nu een Rijksmonument en heeft een beeldbepalende ligging in Bornerbroek.

  2. 2. Theresiahof

    Op deze plek werd in 1928 het 'ziekenhuis St. Theresia' gebouwd. De zusters Franciscanessen kwamen om de maatschappelijke problemen in Bornerbroek te verlichten. Na 1950 bood men logies voor bejaarden. Het karakteristieke pand werd in 1997 gesloopt om plaats te maken voor een moderne, kleinschalige zorginstelling voor ouderen in Bornerbroek.

  3. 3. Begraafplaats

    Pal naast de kerk ligt het kerkhof. Na 1829 werd door de overheid een kerkhof bevolen. Het kerkhof is nog steeds in eigendom van de kerk en wordt door een groep vrijwilligers onderhouden. Op de begraafplaats staan twee reusachtige beuken, waarschijnlijk zo oud als het kerkhof zelf. Deze twee bomen kregen binnen de gemeente Almelo de X-factor, als zijnde de mooiste bomen van de gemeente en in die hoedanigheid krijgen ze nu extra aandacht van de gemeente.

  4. 4. 'n Waandelpad

    Dit is van oudsher de benaming voor dit pad. Sacramentsdag, de tweede donderdag na Pinksteren, was een R.K. feestdag die ook in Bornerbroek met een processie werd gevierd. Vanaf de kerk trok de processie door het met vaandels en prachtige bloemmozaïeken versierde wandelpad.

  5. 5. De Doorbraak

    De Doorbraak is een 14 kilometer lange, nieuw gegraven watergang tussen de Loolee bij Almelo en de Exosche Aa in Ypelo bij Wierden. In de brede ecologische zones aan weerszijden van de beek, ontstaat prachtige natuur. Wie de moeite neemt naar het uitzichtpunt te wandelen, wordt beloont met een prachtig uitzicht over dit nieuwe natuurgebied.

  6. 6. Erve Arkman

    Bij het erf Arkman, dat dateert van 1325, was vroeger een eendenkooi. De ingang van een eendenkooi heet gloepe. Vandaar dat het gebied de Gloepe heet. De huidige bewoners, de fam. J. Arkink, zijn in het bezit van een gevelsteen uit 1789. De letters hebben de volgende betekenis: Ingetjan Arkink Elisabeth Stoveler hebben deze Kamer gebouwd met Sijne Echte Huisvrouw.

  7. 7. Erve Bolscher

    Hier ziet u de boerderij van de fam. J. Bolscher. Een erf met een lange historie. In 1385 was de familienaam Bolghesgoor (een goor was een drassig stuk land). Vanaf 1601 is de naam Goor. Ommetjes Bornerbroek en De Doorbraak.