Kunstroute Almelo

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  6,5 km
 • Duur

  1:37
 • Moeilijkheidsgraad

  gemiddeld
 • Locaties

  45

Met de Kunstroute maak je kennis met inspirerende kunstwerken in Almelo. Want hoewel je misschien wel wist dat talentvolle artiesten als Ilse DeLange en Herman Finkers uit Almelo komen, wist je waarschijnlijk niet dat Almelo nog veel meer kunstenaars heeft en de kunst hier vaak letterlijk op straat ligt. Je moet alleen net even weten waar te kijken. Deze route leidt je langs bijzondere kunstobjecten, ateliers en galeries verspreid over de binnenstad en geeft je bij ieder object een korte uitleg. Of je nu kunstkenner bent of niet, dat maakt niet uit, er valt deze route genoeg te beleven. Dus laat je verrassen en ontdek de artistieke kant van Almelo. Veel wandelplezier!

De Kunstroute is gratis af te halen bij de Almelo Infopunten

 1. Heel eventjes maar

  Heel eventjes maar
  Korrie Besems monteerde op een groene bloemsteel twee klaprozen die ‘s avonds periodiek aanlichten met de tekst “heel eventjes maar” en dat is ook wat de tekst letterlijk doet: 3 van de 10 minuten oplichten!
 2. Huis van Katoen en Nu

  Huis van Katoen en Nu
  Het Huis van Katoen en Nu is ontstaan uit de gelijknamigestadsmusical uit 2014. Het is een verbindingsplek met alles wat gewone Almeloërs zo mooi vinden: Heracles, bekende (oud) inwoners, plaatjes en filmpjes, gratis portretten, gedeelde verhalen,enzovoort.
 3. Parkeergarage

  Parkeergarage
  Een goed en vroeg voorbeeld van een nauwe samenwerking tussen de kunstenaar Sies Bleeker en architect Ton Mensink.
 4. Zonder Titel

  Zonder Titel
  Samen met kunstenares Maria Rault ontwierp kunstenaar Hans Vijgen een decoratief patroon van kalligrafische tekens, uitgevoerd in frisse blauwe en gele kleuren.
 5. Joods Monument

  Joods Monument
  Onder de bomen in de Hoven staat een monument dat herinnert aan de joodse burgers van de stad die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
 6. Atelier Orange

  Atelier Orange
  Atelier Orange is gevestigd aan de Oranjestraat 16 en is het domein van de twee Twentse kunstenaars Karst Kroeskamp en Winny Lenderink.
 7. De Ontvoering van Europa

  De Ontvoering van Europa
  In “De ontvoering van Europa” zien we hoe de bekoorlijke en fragiel ogende dochter Europa door de als stier vermomde god Zeus wordt ontvoerd.
 8. Herengracht

  Herengracht
  Aan de Herengracht staat een rijtje van twaalf oude huisjes. Ze stammen uit 1889 als vervanging van een uit omstreeks 1700 gebouwd complex en deden dienst als woningen voor personeelsleden van Huize Almelo, die er echter ook na pensionering mochten blijven wonen.
 9. Muurgedicht 'klein museum'

  Muurgedicht 'klein museum'
  “Hendrikje Koersen (pseudoniem voor Henny Smit) is een Almelose dichter. Zij heeft enkele poëziebundels op haar naam staan, waaronder De witte boot.
 10. Jongetje op gans

  Jongetje op gans
  Dit beeld staat op de fontein op de hoek van de Kerkstraat en de Grotestraat. Willy Albers Pistorius-Fokkelmans staat bekend om bronzen beeldhouwwerken van kinderen en dieren.
 11. Marskramer

  Marskramer
  Aangeboden door Stichting City-Promenade aan de Gemeente Almelo. Een beeld van een veelzijdige kunstenaar.
 12. Paddenstoelenzoeker

  Paddenstoelenzoeker
  Bij de ingebruikname van een vestiging van Philips in Almelo in 1967 schonk de Eindhovense gloeilampenfabriek dit kunstwerk van Sjoukje Wiegersma aan de Gemeente Almelo. Is het mogelijk om een gezicht bij dit mensfiguur te zien?
 13. De Barmhartige Samaritaan

  De Barmhartige Samaritaan
  Op 10 april 2010 werd het bronzen drieluik aan de zijgevel van stadskerk De Bleek onthuld. Het werk van de Almelose kunstenaar Jan Gierveld is jarenlang bij de ambulancedienst aan de Henri Dunantstraat te bewonderen geweest.
 14. 1,2,3,/Quicksand

  1,2,3,/Quicksand
  Het kunstwerk is een geschenk van de stichting Mijlpaal ’91 aan de gemeente. Deze stichting is in het leven geroepen door de Industriële Kring Twente-Almelo, het Ondernemerskollektief Almelo en Almelo Manefestatie ’91.
 15. Muurgedicht

  Muurgedicht
  Het korte gedicht zonder titel van Tjitske Jansen is op de hoek van de Grotestraat Zuid en de Hofkampstraat aangebracht.
 16. Zonder Titel

  Zonder Titel
  Het kunstwerk bestaat uit drie onderdelen: een sculptuur in de tuin die de toegang naar ‘Hof 88’ markeert.
 17. Indigo, Kunsthal hof 88

  Indigo, Kunsthal hof 88
  De Stichting Indigo Almelo organiseert jaarlijks een zestal tentoonstellingen in de Kunsthal. De tentoongestelde kunst moet niet alleen hoogwaardig, maar tegelijk ook inspirerend en spannend zijn.
 18. Kunst op Zuid- Voormalige Veemarkt

  Kunst op Zuid- Voormalige Veemarkt
  De Gemeente Almelo en woningcorporatie Beter Wonen werken in het project ‘Tussendoor’ samen om braakliggende terreinen te voorzien van een tijdelijke invulling.
 19. Muurgedicht 'Geit'

  Muurgedicht 'Geit'
  Het gedicht ‘Geit’ van Cornelius Onno Jellema werd op de muur geschilderd door de Almelose kunstenaar Freddy Hoevers
 20. Muurgedicht 'Huizen in de binnenstad'

  Muurgedicht 'Huizen in de binnenstad'
  Het gedicht ‘Huizen in de Binnestad’ van Willem Wilmink is het eerste Almelose muurgedicht en is aangebracht op de muur van het appartementengebouw Manchester aan de Holtjesstraat.
 21. Stadsmuseum

  Stadsmuseum
  Dit museum voor Heemkunde is gevestigd in het uit de zeventiende eeuw stammende Rectorshuis en vroegere Latijnse school.
 22. Kunsthandel Alberts

  Kunsthandel Alberts
  Alberts is opgericht in 1941 en daarmee de oudste kunsthandel in Twente. Het is een galerie, lijstenmakerij, kunstuitleen en kunsthandel.
 23. Wubbo Ockels Bankje

  Wubbo Ockels Bankje
  Dit bankje is geplaatst uit eerbied voor de 2014 overleden astronaut Wubbo Ockels, die afkomstig is uit Almelo.
 24. Muurgedicht 'Uit het Oog'

  Muurgedicht 'Uit het Oog'
  Toon Tellegen is arts en dichter. Hij is vooral bekend om zijn kinderboeken. Hij heeft een 30-tal poëziebundels uitgegeven die toegankelijke poëzie bevatten.
 25. Koperen Ko

  Koperen Ko
  Ter herinnering aan twee generaties straatmuzikanten uit de familie Van Laar. De inspiratie voor dit werk komt van de Almelose straatmuzikant Willem van Laar (1922-1993), beter bekend als Koperen Ko of ‘Pille’ van Laar.
 26. Over de ruggen van - De vier generaties

  Over de ruggen van - De vier generaties
  Op de plaquette staat: ‘Beeld van handel en nijverheid, symbool van de ontwikkeling van Almelo’. Twee dominerende figuren, koopman en fabrikeur, onderhandelen over textielleverantie waarmee dikwijls een goederenruil gepaard ging.
 27. Toekomstverwachting en wording

  Toekomstverwachting en wording
  Dit gietstenen beeld van Janny Brugman-de Vries is oorspronkelijk geplaatst in 1973 in de tuin van het kantoor van de toenmalige Nederlandse Middenstandsbank (NMB), dat ook toen gebouwd is.
 28. Galloperende ruites

  Galloperende ruites
  De Rabobank gaf en kreeg dit als gift bij de opening van een nieuwe vestiging in Almelo. Het beeld is gemaakt door Frank Letterie en is gemaakt van brons.
 29. Mans Kapbaarg Mozïek

  Mans Kapbaarg Mozïek
  Dit stripverhaal in mozaïek verbeeldt de geschiedenis van Mans Kapbaarg. Hij diende in het leger van Napoleon en nam deel aan verschillende veldtochten, waaronder de slag bij Waterloo.
 30. Zonder Titel

  Zonder Titel
  Dit kunstwerk markeert de entree van het voormalig belastingkantoor. Ondanks dat het gebouw in 2009-2010 een kleuriger aanzien kreeg, blijft de uitstraling zakelijk en gesloten.
 31. Het Vertrek

  Het Vertrek
  Dit kunstwerk hangt in de stationshalaan de linkerzijde boven de trap. Het kunstwerk is gemaakt door Willem Heesen en is gemaakt van glas appliqué.
 32. Huis voor onze stad

  Huis voor onze stad
  Dit kunstwerk bestaat uit twee delen die het in 2015 voltooide nieuwe Stadhuis van Almelo complementeren. Buiten staat een grote rechtopstaande A, als iconisch ontmoetingspunt.
 33. Kunst-Torentje

  Kunst-Torentje
  Het Kunst-Torentje is de kleinste tentoonstellingsruimte van Nederland voor professionele beeldende kunst.
 34. Zonder Titel

  Zonder Titel
  De IJslandse kunstenaar Gudmundsson werd beïnvloed door de jaren zestig stroming Fluxus en de conceptuele kunst.
 35. Museum voor één beeld

  Museum voor één beeld
  Kunstenaar Pjotr Müller baseerde zijn werk begin jaren tachtig op architectonische vormen. Beelden en bouwwerken van primitieve culturen vormden zijn uitgangspunt.
 36. Mystery zone

  Mystery zone
  Het werk van Joost van den Toorn bestaat vooral uit bronzen beelden, meestal opgebouwd uit herkenbare vormen.
 37. Kunst : Ik

  Kunst : Ik
  Het centrale motief in het werk van Jan van Munster is het begrip ‘energie’. De energie in dit beeld is niet letterlijk waar te nemen.
 38. Staande

  Staande
  Opvallend is bij dit beeld de supergladde afwerking. In die afwerking ligt waarschijnlijk de aantrekkingskracht van de beelden van Eja Siepman van den Berg.
 39. Monument voor de daklozen

  Monument voor de daklozen
  Kunstenaar Marinus Boezem heeft de matras, een heel gewoon voorwerp uit het huiselijke leven, verheven tot monument.
 40. Kubus

  Kubus
  Dré Wapenaar maakt sculpturen die gebaseerd zijn op wiskundige figuren die worden opgebouwd uit identieke onderdelen.
 41. Handen

  Handen
  Gift door de zeven kringgemeenten. Kunstenaar Jan Gierveld verbeelde hiervoor zijn eigen handen. Kijk vooral ook goed naar de duimen: zijn de handen (gelijk) identiek.
 42. Galerie Het Baken

  Galerie Het Baken
  De galerie is in 1995 gestart met een expositie van werken van kunstenaars die allemaal in verschillende disciplines actief zijn.
 43. Zonder Titel

  Zonder Titel
  Kunstenaar Ali Koubâa: “Er staan eigenlijk geen woorden tot mijn beschikking voor wat ik in mijn werk wil uitdrukken.
 44. Bevrijdingsmonument

  Bevrijdingsmonument
  Op 4 april 1945 trokken Canadese legereenheden Almelo binnen om de stad te bevrijden van achtergebleven Duitse troepen.

Tip je vrienden

facebook twitter