navigatie overslaan

Waterpad Wandelroute Almelo

Een wandeling langs soms eeuwenoude beken en kanalen en eigentijdse havens en stadsvijvers. Vergaap je aan al het mooie water dat Almelo rijk is.

  • type Wandelen
  • afstand 9,2 km
  • duur 2:18

Water is een wezenlijk onderdeel van de identiteit van Almelo. De stad is in de 11e eeuw ontstaan op een kruispunt van land- en waterwegen. Vanaf het begin van het ontstaan van de stad is Almelo een levendig handelscentrum met schippers, vissers, boeren en ambachtslieden. Dankzij de ligging op een kruispunt van land- en waterwegen heeft de stad zich kunnen ontwikkelingen tot een bloeiende textielstad met hoogstaande ondernemers.

Almelo heeft in het verleden ook regelmatig last gehad van overstromingen. De laatste en tevens meest memorabele keer was in 1946. In de avond van 4 februari 1946 brak de noordelijke dijk van de Weezebeek tussen de Maardijk en de Windmolenbroeksweg door. Het had in de voorafgaande periode dusdanig veel en hevig geregend dat het waterpeil extreem hoog stond. In totaal kwam 2713 hectare onder water te staan en de totale schade werd geschat op ongeveer 400.000 gulden.

Sinds 1946 is hard gewerkt aan het verbeteren van de afwateringssystemen in en om Almelo zodat watersnoden tot het verleden zijn gaan behoren. Tegenwoordig kunnen we daarom vooral genieten van het water en het bijbehorende groen dat nog altijd tot in de binnenstad reikt.  

  1. Bibiotheek/VVV

    De architect heeft geprobeerd om met dit speelse gebouw tegenwicht te geven aan het strenge ontwerp van het voormalige Stadhuis, dat er schuin tegenover staat.

  2. Stadvijver

    Op deze plek stond ooit de textielfabriek van Van Heek Scholco, dat was ontstaan uit de ‘Katoenmaatschappij voorheen Gebroeders Scholten & Compagnie N.V.’.

  3. Oude haven/water terug in de binnenstad

    Lange tijd is dit deel van het kanaal gedempt geweest, toen het zijn transportfunctie had verloren. In een hernieuwde waardering voor het water is dit deel van kanaal voor het stadhuis de eerste fase in de plannen om het water weer door te laten lopen tot het Marktplein.

  4. Jachthaven/Centrumhaven

    Op de plek waar het kanaal Almelo-Nordhorn en het Overijssels Kanaal samenkomen, ligt de jachthaven Almelo Centrum.

  5. Overijssels Kanaal

    Rond 1850 werd de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij (O.K.M.) opgericht. De maatschappij kreeg het recht om een aantal kanalen te graven in Overijssel.

  6. Kanaal Almelo-Nordhorn

    Het kanaal Almelo-Nordhorn verbindt Almelo via het water met de Duitse stad Nordhorn. Het kanaal wordt al geruime tijd niet meer als scheepvaartroute gebruikt. Alleen aan Duitse zijde is het kanaal voor kleine boten nog bevaarbaar.

  7. Indië-terrein

    Waar vroeger katoen werd gemaakt en verscheept naar Indië, ontwikkelt zich een levendig en eigentijds woon-, werk- en leefgebied.

  8. Zicht op kerk

    De zijstraten langs het kanaal bieden een prachtige blik op de toren van de St. Georgiusbasiliek, die in de stad vaak ‘de Sjors’-kerk wordt genoemd.

  9. Vriezebrug & Brugwachterswoning

    De Vriezebrug is in 1933 gebouwd ter vervanging van een oude ophaalbrug uit ca. 1889. Deze bestond uit twee betonnen landhoofden, die waren bekleed met metselwerk. Aan de kant van de stad zit nog de oude machinekamer met het bewegingswerk.

  10. Sportpark

    Al sinds 1919 is er op deze locatie een zwembad. Het werd ooit opgericht onder de naam "Vereeniging het Sportpark met Bad- en Zweminrichting" en was destijds een buitenzwembad met houten vlonders.

  11. Banisgemaal

    Om het laag gelegen Almelo voldoende droog te houden werd in 1959 het Banisgemaal gebouwd. Nu wordt het gemaal nog 1 à 2 keer per jaar ingezet bij hoogwatersituaties.

  12. Loolee

    De brede Loolee is een gekanaliseerde beek, die het water van vele kleinere beken ontvangt. Via deze waterloop wordt het gezuiverde afvalwater uit de Twentse steden afgevoerd.

  13. Banksteen

    Op de oevers van de Loolee tegenover het vogeleiland staat de ‘banksteen’. Dit is het winnende ontwerp van een prijsvraag voor jong talent uit 2007, uitgeschreven onder studenten van het Deltion College in Zwolle.

  14. Gravenallee

    Vanuit Huize Almelo kijk je diep de Gravenallee in. Deze historische jachtlaan is 3,5 kilometer lang en eindigt bij het Kanaal Almelo-Nordhorn.

  15. Huize Castello

    Aan het einde van een eikenlaan in het verlengde van de Gravenallee staat Huize Castello, dat eind 19e eeuw door de graaf van Rechteren werd gebouwd voor zijn moeder.

  16. Rogmanspark

    Dit stadspark grenst aan de Gravenallee en is vernoemd naar P.M. Rogmans, rentmeester van Huize Almelo. Het park ligt op een voor Almelo historische locatie.

  17. Rivier de Aa

    Het op hogere zandgrond gelegen Almelo ontstond in de middeleeuwen op de plek waar een landweg en de beek de Aa elkaar kruisten.

  18. Grotestraat

    De Grotestraat is dé winkelstraat van Almelo, een lange straat van noord naar zuid. In de grote herenhuizen woonden vroeger textielhandelaren.

  19. Schokland

    Proeflokaal België aan het Schokland, met zijn verlaagde terras aan het water, is een prachtige plek om op een mooie dag te genieten van een drankje

  20. Stadsmuseum

    Dit museum is gevestigd in het Rectorshuis en de daarachter gelegen vroegere Latijnse school. Het gebouw heeft een lange geschiedenis.

  21. Bergbezinkbassin Tuinstraat

    Op een bijna verscholen plekje midden in de binnenstad vind je twaalf moderne woningen langs het water. De rode bakstenen woningen hebben geen tuin, maar een dakterras bij het water

  22. Mans Kapbaarg Mozaïek

    Dit stripverhaal in mozaïek verbeeldt de geschiedenis van Mans Kapbaarg. Die door dienstplicht in leger van Napoleon terechtkwam en deelnam aan veldtochten van de Fransen naar Spanje en Rusland en de slag bij Waterloo.

  23. Verdiept spoor

    238 treinen razen dagelijks over dit spoor. De meeste treinen van Zwolle naar Enschede en terug. Maar ook van en naar Amsterdam en Berlijn.

  24. Beeklustpark

    Het Beeklustpark ligt niet direct aan de route, maar is wel een bezoek waard. Het is respectieve ongeveer 7 minuten lopen vanaf de ingang van de begraafplaats.

  25. Begraafplaats 't Groenedael

    Begraafplaats ’t Groenedael is de gemeentelijke begraafplaats van Almelo. De begraafplaats is aangelegd in 1873 en werd meerdere malen uitgebreid.

  26. Zittend en liggend paard

    De losse ‘houtstammen’ die samen een paard vormen, leidden vlak na de plaatsing van het kunstwerk in 2004 tot verontruste telefoontjes

  27. Aalderinkssingel / Thorbeckelaan

    Wanneer het heel hard regende in Almelo hadden de bewoners van de wijk Kerkelanden vaak wateroverlast. Het grondwaterpeil is hier relatief hoog.

  28. Station NS

    Almelo is al lange tijd een belangrijk spoorwegknooppunt. Het eerste station werd in 1865 in gebruik genomen. Al in 1883 werd het gebouw vervangen door een nieuw stationsgebouw dat tot in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft dienst gedaan.

  29. Twenthe centrum

    Het monumentale Twenthe Centrum is een van de meest in het oog springende herinneringen aan de periode dat Almelo nog een belangrijke textielstad was.