navigatie overslaan

Fietsroute Almelo Nordhorn

Stap in Almelo op de fiets en trap langs het Almelo – Nordhornkanaal richting Nordhorn (ca. 40 km). Onderweg komt u verschillende highlights en leuke bezienswaardigheden tegen. Deze fietsroute is een gezamenlijke ontwikkeling van Almelo Promotie en VVV Nordhorn met ondersteuning van de Euregio.

  • type Fietsen
  • afstand 40,2 km
  • duur 2:41

Startpunt

Het maakt niet uit of u nou in Almelo of Nordhorn start, de fietsroute langs het Almelo-Nordhornkanaal is altijd een belevenis!

  1. Fietsknooppunt 51

  2. Fietsknooppunt 51

  3. Huize Almelo

    park en kasteel Huize Almelo

    Omgeven door een royaal park en een prachtige laan ligt aan de oostzijde van de stad Almelo het eeuwenoude kasteel Huize Almelo dat wordt bewoond door de grafelijke familie Van Rechteren Limpurg.

  4. Gravenallee

    Gravenallee

    De Gravenallee in Almelo is de oprijlaan van huize Almelo. Deze allee, waarlangs monumentale boerderijen met pachtgronden liggen, vormt een groene omgeving dicht bij het centrum van Almelo.

  5. Fietsknooppunt 52

  6. Fietsknooppunt 53

  7. Kanaal Almelo - Nordhorn

    Kanaal Almelo - Nordhorn

    Met de aanleg van het kanaal werd in 1884 vanuit Almelo begonnen. In 1889 was het deel tot aan de Duitse grens gereed. Het stuk tot Nordhorn zou uiteindelijk pas in 1904 gereed komen. Het kanaal is nooit een commercieel succes geworden en in de jaren 60 voer er het laatste schip overheen.

    Plannen om het opnieuw voor de scheepvaart toegankelijk te maken zijn vooralsnog op niets uitgelopen. Tegenwoordig is het kanaal vooral industrieel erfgoed en een prachtig natuurgebied.

  8. Fietsknooppunt 55

  9. Fietsknooppunt 56

  10. Kunstgalerie 't Vossenveen

    Kunstgalerie 't Vossenveen

    In deze openbare beeldentuin presenteren verschillende kunstenaars hun werken. Binnen is er een Galerie, waar ook meetings, presentaties en cursussen plaatsvinden. De exposities worden regelmatig gewisseld en een rondleiding op afspraak is ook mogelijk.

  11. Fietsknooppunt 57

  12. Fraans Marie

    Fraans Marie

    In dit enige overgebleven brugwachtershuisje langs het kanaal vindt u Café/Restaurant Fraans Marie. In 1981 nam de huidige eigenaar Aloys Nijhuis de zaak over van zijn moeder Marie. De bijnaam van Nijhuis is ‘Fraans’, dus gecombineerd met zijn moeders naam staat deze zaak bekend als Fraans Marie.

  13. Fietsknooppunt 58

  14. Fietsknooppunt 81

  15. Splitsing route 1 en 2

    Vanaf hier route 1 Het Stift Weerselo ( + 4 km) knooppunten 81, 82, 76, 75 volgen. Of route 2 Kanaal knooppunten 81, 45, 75 volgen.

  16. Fietsknooppunt 82

  17. Het Stift

    Het Stift

    Het Stift in Weerselo is een eeuwenoud beschermd dorpsgezicht. Een voormalig Benedictijnenklooster uit de 12e eeuw en vanaf de 14e eeuw een Stift, waar ongehuwde dames van adel woonden.

  18. Fietsknooppunt 76

  19. Fietsknooppunt 75

  20. Fietsknooppunt 48

  21. Koppelsluis

    Koppelsluis

    Deze koppelsluis (ook wel dubbele sluis genoemd) uit 1885 heeft als doel om grote hoogte te overbruggen. Het Twentse landschap vervalt hier met maar liefst 6 meter.

  22. Fietsknooppunt 46

  23. Fietsknooppunt 47

  24. Doorsteekje naar Singraven

    Doorsteekje naar Landgoed Singraven knooppunten 15, 17 volgen, daarna weer terug naar knooppunt 14.

  25. Fietsknooppunt 14

  26. Schuivenhuisje

    Schuivenhuisje

    Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.

  27. Watermolen Singraven

    Watermolen Singraven

    De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

  28. Singraven

    Landgoed Singraven

    In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

  29. Fietsknooppunt 12

  30. Route naar Nicolaas Stichting

    Sla bij knooppunt 12 af in noordelijke richting en neem de eerste afslag rechts bij het bord St. Nicolaas Stichting. Keer na uw bezoek terug naar knooppunt 12 en vervolg de route naar het volgende knooppunt.

  31. Fietsknooppunt 12

  32. Klooster Zusters Franciscaness

    Klooster Zusters Franciscaness

    In 1875 kwam Zr. Anselma met de eerste drie zusters van Thuine (Duitsland) naar Denekamp. Zij vestigden zich hier in de havezate “Noord-Deurninghe”. In 1896 is een kleine kapel gebouwd. Deze is in 1934 vergroot en later nog enkele keren aangepast. Nu wonen er nog zo’n 120 zusters in het klooster.

  33. Erve Kuiper

    Erve Kuiper

    Wie denkt aan Erve Kuiper, denkt aan gezelligheid en vermaak. Op de educatieve familieboerderij is van alles te beleven voor jong en oud. Ontdek de mogelijkheden op de boerderij.

  34. Tolhuisje

    Tolhuisje

    Voormalige douanehuisje op de grens tussen Denekamp en Nordhorn. Hier werden vroeger de goederen ingeklaard die per boot de Duits-Nederlandse grens passeerden.

  35. Sluis Frensdorfer Haar

    Grenssluis

    De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer.

  36. Fietsknooppunt 13

  37. Fietsknooppunt 85