navigatie overslaan

RouTextiel Fietsroute

Een mooie fietstocht vanuit Oldenzaal langs de buitenplaatsen van de Oost-Twentse stuwwal. Duur: ongeveer 2 tot 3 uur.

  • type Fietsen
  • afstand 30,1 km
  • duur 2:00

Deze fietsroute neemt je mee door het textielverleden van Oldenzaal en De Lutte. Tijdens de fietstocht beleef je hoe Twentse textielbaronnen het landschap op de Oost-Twentse stuwwal hebben veranderd. Geniet van de mooie parken en de prachtige villa's.

Duur: 2 tot 3 uur
Afstand fietstocht: 30km

Wil je meer te weten komen over de plekken waar je langs fietst? Of een handige kaart die je mee kunt nemen? Voor €3,50 kun je bij Tourist Info Oldenzaal en in de webshop een leuk boekje kopen met een kaart, historische afbeeldingen en veel extra informatie over de plekken waar je langsfietst.

De RouTextiel fietsroute begint bij de Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal.

  1. Plechelmustoren

    In de Plechelmustoren bevindt zich een carillon dat op 18 oktober 1928 geschonken is door het echtpaar Philippus Johannes Gelderman en Everdina Hendrika Benjamina Bartelink. Zij schonken dit aan de stad Oldenzaal ter gelegenheid van hun 12,5-jarig huwelijk. Het carillon werd in 1930 in de toren geplaatst.

  2. Haerstraat

    De Haerstraat is de hoofdweg van een aantal buitenplaatsen, zoals Eik en Dal, De Haer, Landreben-Allee, Het Kalheupink en Scholtenhaer. Vooral de rijke textielfabrikanten uit Oldenzaal kochten hier tussen 1860 en 1930 grond om buitenplaatsen aan te leggen. In deze straat is al een mooie afwisseling te zien van buitenplaatsen, bossen, houtwallen en weilanden in een heuvelachtig landschap.

  3. Villa Helianthos

    Textielfabrikant Scato Molkenboer was de opdrachtgever voor de bouw van deze prachtige villa, waarvan de naam zonnebloem betekent. De opdracht hiervoor werd in 1905 uitgevoerd door de Enschedese architect Arend Beltman. De tuin werd in 1918 ontworpen door Leonard Springer.

  4. Herenhuis Eik en Dal

    Het grote, witgepleisterde herenhuis Eik en Dal is in 1904-1905 ontworpen door architect Karel Muller in opdracht van Hermannus Philippus Gelderman Dzn. De villa is gebouwd aan de rand van het park Landreben-Allee. Een deel van dat park bestaat nu uit de woonwijk Het Landreben.

  5. Landgoed De Haer - Villa De Haer

    Villa de Haer is in 1881 gebouwd door architect Jacobus Moll voor Christiaan Maurits Gelderman. In 1927 volgde een verbouwing, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Andries de Maaker. Het park is in 1920-1921 opnieuw aangelegd door landschapsarchitect Pieter Hermannus Wattez. Bij Villa de Haer staat een mammoetboom uit 1880 van liefst 32 meter hoog.

  6. Park Landreben-Allee

    Samen met het Kalheupinkpark vormt dit park Landgoed Kalheupink. Apotheker Guillaume Landreben was in 1738 al eigenaar van landgoed Landreben. Toen was dit een soort plantage met waarschijnlijk twee theekoepels. Later werd de familie Gelderman eigenaar van het park.

  7. Kalheupinkpark

    Hermannus Philippus Gelderman liet het Kalheupinkpark in 1869 ontwerpen in Engelse landschapsstijl door Dirk Wattez. Pieter Wattez, de zoon van Dirk, gaf het park in 1895 een wat meer open karakter en in opdracht van Herman Johan Hendrik Gelderman werd het park in 1913 uitgebreid met een rozentuin van de hand van Leonard Springer.

    In het park staan diverse kunstwerken die te maken hebben met textiel. Ook het koetshuis, de koetsierswoning en chauffeurswoning aan de Haerstraat 120 horen bij het park, net als de jachtopzienerswoning die je tegenkomt bij het verlaten van het park.

  8. Landgoed Scholtenhaer

    Het huidige landgoed Scholtenhaer - Rhododendronlaan was in 1911 een groot weilandgebied met een houtwal eromheen. In 1916 ontwierp architect Karel Muller voor Philippus Johannes Gelderman Dzn. Villa Scholtenhaer op het hoogste deel van het gebied. Rondom de villa ontwierp landschapsarchitect Leonard Springer een grote parkachtige tuin. In 1975 werd de villa afgebroken en vervangen door een kleinere villa.

  9. Landgoed De Wilmersberg - Villa De Wilmersberg

    Het landgoed De Wilmersberg ligt hoog op een flank van de Twentse heuvelrug met een fraai uitzicht over het Wijnbergendal. Textielfabrikant Jan Bernard Blijdenstein kocht in 1913 hier de grond. Hij was directeur van N.V. Katoenspinnerij Bamshoeve in Enschede. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) begon in 1920 de bouw van Villa ’t Nije Huss. De villa is tegenwoordig hotel, restaurant, conferentie-oord en beautycentrum.

  10. Landgoed Het Beernink

    Textielfabrikant Herman Johan Hendrik Gelderman kocht in 1892 Landgoed Het Beernink. In 1893 bouwde hij een theekoepel. De Enschedese textielfabrikant Gerrit Johan Poerink kocht in 1933 het landgoed. In zijn vrije tijd was hij een grote paardenliefhebber. Daarom kwam er op het landgoed een stoeterij; een paardenboerderij. Hier werden raszuivere luxe paarden gefokt.

  11. Villa Boschkamp

    Deze villa werd in 1913 gebouwd in opdracht van Hendrik Carel Boll. Zijn grootvader Carel Johan Hendrik Wilhelm Boll was bakker en winkelier in Oldenzaal en trouwde met Margaretha Christina Gelderman. Hendrik Carel Boll bouwde aan het eind van de negentiende eeuw aan de Bentheimerstraat een luxe hotel-pension, dat in de volksmond de naam 'Het Grote Zwaantje' kreeg.

  12. Landgoed 't Kruisselt - Villa/Hotel 't Kruisselt

    De geschiedenis van landgoed 't Kruisselt is omvangrijk. In 1475 heette het erf 'Crucelo' en in 1602 werd het 'Cruicell' genoemd. In 1920 werd Villa 't Kruisselt ontworpen door Adolf Broese van Groenou voor Jan Richard van Wulfften Palthe, die getrouwd was met een zus van Adolf. 't Kruisselt werd een buitenplaats voor de hele familie Van Wulfften Palthe, van wie Dirk Willem de directeur van de Twentsche Bontweverij in Hengelo was. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd de villa verkocht.

  13. Landgoed Egheria - Villa Egheria

    Landgoed Egheria is in 1908 aangelegd door textielfabrikant Hendrikus Egbertus ten Cate. De naam Egheria is een samenvoegsel van de voornamen van zijn zonen Egbert, Hendrik, Richard en Arnold. Villa Egheria werd in 1908 gebouwd door Karel Muller en in 1948 herbouwd door Gerit Feenstra en Hendrik Barend van Broekhuizen. Het landgoed Egheria zit vol mystiek. Bezoekers ervaren dat geheimzinnige bij de oude boerenhoeve 'Erve Middelkamp' en bij 'Het Koepeltje' op de Tankenberg.

  14. Landgoed De Hulst

    De basis voor Landgoed De Hulst is rond 1760 aangelegd door richter Hendrik Jan Bos, die bekend werd door het dagboek dat hij 56 jaar lang bijhield. In 1916 kocht textielfabrikant Joan Gelderman het park. In hetzelfde jaar bouwde architect Karel Muller er Villa De Hulst. Landschapsarchitect Leonard Springer ontwierp de tuin in Engelse landschapsstijl. Het landgoed is nu in privébezit.

  15. De Oost-Twentse Stuwwal

    Het gebied ten oosten van Oldenzaal bestaat uit een stuwwal; een heuvelrug in het landschap. Het hoogste punt is de Tankenberg met 85 meter boven NAP. De stuwwal ontstond ongeveer 150.000 jaar geleden in het Saalien, de voorlaatste ijstijd. Het afwisselende landschap van de stuwwal, met beken en beekdalen, was een geliefd gebied voor de textielfabrikanten om mooie buitenplaatsen aan te leggen.

  16. Villa De Paasberg

    Villa 'De Paasberg' is een cottage-stijl rietgedekt landhuis (boerderij) met één verdieping. Het is ontworpen door Karel Muller en gebouwd in 1912. Hendrik Casper Stork, mededirecteur van de machinefabriek Stork & Co, was de opdrachtgever van de villa. Dit bedrijf maakte stoommachines voor onder meer het aandrijven van spin- en weefmachines.

  17. Mierennest

    De buitenplaats Mierennest is in 1925 gebouwd door textielfabrikant Hermanus Johannes Molkenboer. Later woonde textielfabrikant Adolf (Dolf) Molkenboer in de villa. In de achtertuin stond het standbeeld 'De Hellehond' van Pieter de Monchy . De 'echte' hellehond was een grote zwarte zwerfhond die buurtbewoners schrik aanjoeg. Het beeld staat nu in het centrum van De Lutte. 'Ter ere' van de beruchte hellehond worden jaarlijks in De Lutte de Hellehondsdagen gevierd.

  18. Erve Duivendal - Villa Duivendal

    Textielfabrikant Hermannus ter Kuile kocht in 1901 Erve Duivendal. Hermannus was fabrikant van de Firma Ter Kuile - Cromhoff met textielfabrieken in Enschede. In 1903 bouwde hij op deze heuveltop een vakantiewoonhuis. In 1915 werd de villa uitgebreid door architect Wouter Christiaan, waarbij hij de villa zo ontwierp dat de bewoners vanuit alle vertrekken een vrij uitzicht hadden op de omliggende natuur.

  19. Landgoed Het Hakenberg

    Achter een lange oprijlaan en in de nabijheid van een hallenboerderij uit 1898 bevindt zich een villa. In 1928 werd hier een eenlaags houten landhuis gebouwd voor textielfabrikant Willem Joan Blijdenstein. Hij liet de grove dennenbossen vervangen door loofhout, omdat de vraag naar mijnhout was afgenomen.

  20. Landgoed Meuleman - Jachthuis Het Meuleman

    In 1928 werd op het landgoed Meuleman een huis gebouwd dat dienst deed als jachthuis en theehuis. Jan Frederik (Frits sr.) Scholten, een textielmaker, had hier een mooie locatie uitgezocht op een stuifduin aan de Dinkel. Bij mooi weer kunnen bezoekers genieten van het schilderachtige landschap waarin het riviertje de Dinkel vanuit het nabijgelegen Lutterzand door het landgoed Meuleman meandert.

  21. Arboretum Poort Bulten

    Textielfabrikant Herman Johan Hendrik Gelderman en zijn vrouw Augusta Adolfina Muller legden hier in 1912 een arboretum (bomentuin) aan, een uiting van hun voorliefde voor bomen. De bomen werden uit heel Europa en de rest van de wereld aangevoerd. In 1948 gaf textielfabrikant Christiaan Maurits Gelderman opdracht tot herstel van het park, wat vanaf 1973 voltooid werd door 'Regio Twente'. Het Arboretum Poort Bulten is nu een van de mooiste bomenparken van ons land.

  22. Landgoed Koppelboer

    Fabrikeur Charles Theodorus Stork gebruikte rond 1850 de 'heerschapskamer' van de boerderij 'Koperboer' als kantoor en opslagruimte voor garens en geweven stoffen. Charles werd textielfabrikant in Hengelo en Oldenzaal en machinefabrikant in Hengelo. In 1862 liet hij samen met Hermannus Philippus Gelderman en Godfried Salomonson de spoorlijn Almelo-Salzbergen aanleggen. Hendrik Casper Stork liet de boerderij afbreken en bouwde hier een villa. De naam 'Koppelboer' verwijst naar het koppelen van de treinen op het nabijgelegen spoor.